صدور مجوز وزارت بهداشت ایران برای واکسن روسی کرونا
کیانوش جهانپور، رییس مرکز روابط عمومی وزارت بهداشت، از صدور مجوز مصرف اضطراری واکسن روسی کرونا در ایران خبر داد.
جهانپور روز پنجشنبه ۹ بهمن گفت که در بیست و چهارمین جلسه کمیسیون قانونی تشخیص (صلاحیت ساخت و ورود دارو و مواد بیولوژیک) سازمان غذا و دارو، مجوز مصرف اضطراری واکسن روسی «اسپوتنیک V» در ایران صادر شد.
او اعلام نکرد که این جلسه چه زمانی برگزار شده است، اما بررسی تاریخ نشستهای گذشته نشان میدهد که این جلسه در روزهای اخیر برگزار شده است.
خبر صدور مجوز برای این واکسن پس از سخنان دیگر مقامات دولت درباره واردات آن تا حدود دو هفته دیگر اعلام شده است.
محمدجواد ظریف، وزیر امور خارجه ایران، روز سهشنبه هفتم بهمن ماه در سفر به مسکو به صورت ناگهانی از تایید واکسن روسی در ایران خبر داده بود.
یک روز بعد محمود واعظی، رییس دفتر حسن روحانی، رییس جمهور ایران اعلام کرد که اولین محموله واکسن روسی کرونا قبل از ۲۲ بهمن ماه وارد کشور میشود.
این در حالی است که پیش از آن مینو محرز، عضو ستاد ملی مقابله با کرونا، گفته بود: «روسیه واکسنها را خودش تاییدیه میدهد و هیچگاه از روسیه واکسن تهیه نمیکنیم.»
ایران ۱۶ میلیون و ۸۰۰ هزار دوز واکسن نیز از سهمیه کوواکس خریداری کرده است. برنامه کوواکس زیر نظر سازمان جهانی بهداشت است و برای توزیع واکسن کرونا در کشورهای کم درآمد یا با درآمد متوسط فعالیت میکند.
محرز روز دوشنبه ششم بهمن ماه گفتکه وزارت بهداشت به دنبال واردات واکسن آسترازنکا از سوئد است.
او همچنین در مصاحبه با روزنامه جهان صنعت که ۹ بهمن منتشر شده واردات واکسن کرونای روسی را «شانس بد مردم ایران» دانست و گفت که این واکسن را تزریق نخواهد کرد.
محرز افزود این واکسن تاییدیه هیچ کشوری را ندارد و اطلاعات آن نیز منتشر نشده است.
آسترازنکا شرکت داروسازی بریتانیایی-سوئدی است که در یک پروژه مشترک با دانشگاه آکسفورد بریتانیا اقدام به تولید واکسن کرونا کرد.
پیش از این ایران اینترنشنال به سندی دست پیدا کرده بود که نشان میداد با صدور مجوز استفاده اضطراری از واکسن آسترازنکا در هند، راه برای خرید آن از سوی ایران هموار شده و وزارت بهداشت نیز خواستار سفارش آن از طریق شرکت «انستیتو سرم» هند است.
این تصمیم در حالی علنی شده که علی خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی، روز ۱۹ دی ماه واردات واکسنهای ساخت بریتانیا و آمریکا را ممنوع اعلام کرد و کارایی آنها را زیر سوال برد.
کشورهای دیگر منطقه از جمله عربستان سعودی، امارات متحده عربی و ترکیه واکسیناسیون عمومی با واکسنهای وارداتی را آغاز کردهاند.