ظریف: ایران منتظر اعلام نظر آمریکاییها درباره تبادل زندانیان است
محمدجواد ظریف، وزیر امور خارجه ایران، گفت که کشورش منتظر پاسخ آمریکا درباره تبادل زندانیان است.
ظریف در مصاحبه با شبکه خبری سیبیاس آمریکا گفت که ایران به پیشنهاد آمریکا برای پیگیری موضوع مبادله زندانیان واکنش نشان داده و اکنون در انتظار اعلام نظر واشنگتن است.
او با این حال نقش خود را در موضوع تبادل زندانی بین ایران و آمریکا صرفا ناشی از «انساندوستی» خوانده است.
ظریف با بیان این که «من مسئول سیاست خارجیام، مسئول مداخله در آرای دادگاهها نیستم» تاکید کرد: « من زمانی مداخله میکنم که قرار باشد مبادلهای صورت پذیرد یا پیشنهاد مبادله مطرح شود. در جایگاه وزیر خارجه نمیتوانم مداخله کنم.»
او در ادامه گفت وزیر امور خارجه «جایگاهی در هیچ یک از دادگاههای ایران» ندارد.
اظهارات ظریف چند روز پس از آن مطرح میشود که او در بدو ورود به نیویورک گفته بود به او «اختیار» مذاکره با هدف تبادل زندانی بین ایران و آمریکا داده شده است.
وزیر امور خارجه ایران در مقابل پرسش خبرنگار سیبیاس که از باقر نمازی و فرزندش سیامک، ژیو وانگ، کاران وفاداری و مایکل وایت بهعنوان زندانیان آمریکایی در ایران نام برد، گفت در مورد رأی دادگاه به حبس باقر نمازی نمیتواند نظری دهد و تاکید دارد «صرفا در جایگاه یک شخص و با اهداف بشردوستانه» برای این کار پیشقدم شده است.
اما در مورد ایرانیان زندانی در آمریکا ظریف گفت آنان بر اساس «اتهامات ساختگی» در زندان هستند.
ظریف گفت پیشنهاد تبادل زندانی بین دو کشور شش ماه پیش ارائه شد و از طرف آمریکا پاسخی داده نشد.
او در همین باره در گفتگو با رسانههای ایرانی گفت پاسخ وزارت خارجه آمریکا مبنی بر اینکه ایران باید «فوراً آمریکاییهای بیگناه» را آزاد کند «نشاندهنده ذهنیت این دولت آمریکا است که در همه زمینهها ادعا دارد و آن را فقط برای تبلیغات استفاده میکند.»
ظریف گفت: «بدانند اگر با کشورهایی که دنبالهروی آنها هستند و با دستور با آنها صحبت میکنند، با مردم ایران چنین برخوردی جواب نخواهد داد.»
رد احتمال جنگ
ظریف در مصاحبه با سیبیاس همچنین احتمال «رویارویی نظامی» بین ایران و آمریکا را مردود دانست و گفت: «مردم با تدبیرتر از آناند که اجازه رویارویی نظامی دهند. اما به نظرم دولت آمریکا برای این کار زمینهسازی میکند.»
او مجددا تاکید کرد «گروه ب» در حال تحریک دولت دونالد ترامپ به درگیری به ایران هستند. منظور او از «گروه ب»، جان بولتون، مشاور امنیت ملی ترامپ، بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل، بن زاید، رییس امارات متحده عربی، و بن سلمان، ولیعهد عربستان بود.
ظریف گفت: «ما جنگ نمیخواهیم. ما درگیری نمیخواهیم....مقاومت میکنیم اما درگیری نمیخواهیم.»
برخی ناظران گفتهاند تصمیم دولت ترامپ به خروج از توافق هستهای برجام در اردیبهشت سال گذشته و به دنبال آن تشدید تحریم و فشار اقتصادی بر ایران، زمینهساز درگیری نظامی بین دو کشور است.
اما مقامهای ارشد هر دو کشور احتمال جنگ را منتفی دانستهاند.
بررسی خروج از انپیتی
ظریف در گفتگو با خبرنگاران ایرانی همچنین گفت یکی از گزینههای مورد بررسی در ایران در پاسخ به اقدامات دولت آمریکا علیه ایران، خروج از پیمان منع گسترش سلاح اتمی موسوم به انپیتی است.
او گفت انتخابهای جمهوری اسلامی متعدد بوده و «مقامهای کشور در حال بررسی آن هستند.»
دولت آمریکا در جدیدترین اقدام خود برای افزایش فشار به ایران گفته است معافیتهای اعطا شده به مشتریان نفت ایران را پس از انقضای دوره ششماهه در اول ماه مه تمدید نخواهد کرد.
ظریف در این باره به سیبیاس گفت، ایران از این اقدام آمریکا «استقبال» نمیکند اما همچنان روی پای خود خواهد ایستاد. او گفت: «ایران روزهای سختتری را هم پشت سر گذاشته است. ما اقدامات متقابلی انجام خواهیم داد.» ظریف از ارائه توضیح بیشتر خودداری کرد.