![](https://old.iranintl.com/sites/default/files/styles/articles_landing/public/2019-08-22t084741z_1971376670_rc19986e45e0_rtrmadp_3_norway-iran.jpg?itok=Coe_FiM0)
ظریف در آستانه سفر به پاریس: پیشنهادهای فرانسه درباره برجام را بررسی میکنیم
محمدجواد ظریف، وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران، از آمادگی کشورش برای بررسی «پیشنهادهای فرانسه» به منظور حفظ توافق هستهای تهران با قدرتهای جهانی خبر داد.
ظریف که روز پنجشنبه ۳۱ مرداد در موسسه امور بینالملل نروژ در اسلو سخنرانی میکرد، درباره سفرش به فرانسه گفت: «پیشنهادهایی مطرح است، چه از طرف فرانسه و چه از طرف ایران، و ما فردا [جمعه] این پیشنهادها را بررسی خواهیم کرد.»
امانوئل مکرون، رییس جمهوری فرانسه، روز چهارشنبه از دیدار با «مقامهای ایرانی»، پیش از برگزاری نشست گروه هفت در جنوب فرانسه خبر داده بود.
او در جمع خبرنگاران گفت که به منظور «کاهش تنشهای موجود»، پیشنهادهایی به طرف ایرانی ارائه خواهد شد.
فرانسه پیشتر خواستار اضافه شدن متممی به توافق هستهای ایران، درباره برنامه موشکی تهران و نقش این کشور در خاورمیانه شده بود. اما ایران تاکنون این درخواست فرانسه را نپذیرفته است.
مکرون روز چهارشنبه گفت در ازای پایبندی کامل جمهوری اسلامی به برجام، میتوان تحریمها علیه این کشور را کاهش داد یا «مکانیسمی را برای جبران خسارت که موجب بهتر زندگی کردن مردم ایران شود» در نظر گرفت.
جمهوری اسلامی در سالگرد خروج آمریکا از برجام تصمیم به کاهش تعهدات خود در چارچوب این توافق گرفت و اعلام کرد که اگر انتظاراتش از برجام برآورده نشود در بازههای زمانی شصت روزه سطح تعهداتش را کاهش میدهد.
تهران پیشتر در دو مرحله ذخیره اورانیوم غنیشده و سطح غنیسازی را افزایش داد و اعلام کرد در گام سوم تعهدات برجامی را باز هم کاهش خواهد داد. سخنگوی وزارت امور خارجه نیز روز دوشنبه ۲۸ مرداد ماه از در جریان بودن روند «طراحی گام سوم» خبر داد.
با این حال مقامای جمهوری اسلامی اعلام کردهاند این اقدامها برگشتپذیرند و در صورت برآورده شدن خواستههای ایران از برجام، تهران کاملا به آن پایبند خواهد شد.
ظریف روز پنجشنبه در اسلو و در آستانه سفر به فرانسه گفت: «بیصبرانه منتظر گفتوگوی جدی با رییس جمهور مکرون درباره امکانات پیشرفت هستم.»
او قرار است روز جمعه اول شهریور ماه، در سفر به پاریس، علاوه بر مکرون با ژان ایو لودریان، وزیر خارجه این کشور نیز دیدار و گفتوگو کند.
این در حالی است که دونالد ترامپ، رییس جمهوری آمریکا، با اشاره مستقیم به مکرون گفته که هیچ کسی نمیتواند به نمایندگی از آمریکا با طرف ایرانی مذاکره داشته باشد.
وزیر امورخارجه ایران همچنین در موسسه امور بینالملل نروژ به تلاشهای آمریکا برای ایجاد یک ائتلاف در خلیج فارس در زمینه برقراری امنیت دریانوردی اشاره کرد و گفت: «واضح است که انگیزه آمریکا [برای داشتن] حضور دریایی در خلیج فارس مقابله با ایران است.»
او ادامه داد: «انتظار نداشته باشید که وقتی کسی به آبهای ما نزدیک میشود و ما را تهدید میکند، ساکت بمانیم.»
ظریف با این حال با تاکید بر این که ایران آغازکننده جنگ در خلیج فارس نخواهد بود، درباره احتمال وقوع جنگ میان ایران و آمریکا گفت: «من میتوانم به شما بگویم که ما جنگ را آغاز نخواهیم کرد... اما [در صورت جنگ] از خودمان دفاع میکنیم.»
این در حالی است که او روز چهارشنبه در پژوهشگاه بینالمللی صلح استکهلم در سوئد گفت جمهوری اسلامی در قبال سیاستهای «غیرقابلپیشبینی» دولت فعلی آمریکا ممکن است رفتار «غیرقابلپیشبینی» از خود بروز دهد.
وزیر امور خارجه ایران توضیحی درباره واکنشهای احتمالی تهران نداد.