ظریف: هدف از تحریمهای آمریکا جداسازی مردم از حاکمیت است
محمد جواد ظریف، محمد جواد ظریف در پیام ویدیویی خود هدف از تحریمهای جدید را «مردم ایران» دانست و گفت،« اقدامات آمریکا، اقداماتی است که با خشم فراوان انجام میشود و این اقدامات خصمانه علیه مردم ایران و برای جدا کردن مردم از یکدیگر و حاکمیت طراحی شده است.»
او سهشنبه ۱۵ آبان، پس از اعمال دور دوم تحریمهای امریکا علیه ایران، در پیامی که به زبان انگلیسی و فارسی در صفحه توئيتر خود منتشر کرد، گفت؛ وظیفه دولت جمهوری اسلامی این است که اجازه ندهد به مردم ضربه وارد شود.
او وعده داد که «دولت این وظیفه را دارد که بدون همراهی با دیگران و کمترین اثر تحریمها، زمینه را برای زندگی مردم فراهم کند.»
ظریف گفت، «هیچ کس در دنیا به غیر از چند کشور کوچک و رژیم صهیونیستی از اقدامات آمریکا پیروی نمیکند.»
وزیر امور خارجه ایران همچنین در گفتوگویی با روزنامه آمریکایی «یو.اس.ای تودی»، گفت «احترام متقابل» پیششرط مذاکره است.
به گزارش ایسنا، ظریف در این مصاحبه گفت، گرچه «اعتماد متقابل» پیششرط مذاکره نیست، اما «احترام متقابل» از پیششرطهای مذاکره است.
او با اشاره به خروج دولت آمریکا از برجام گفت، «دولت این کشورطرف مذاکره قابل اعتمادی نیست».
مشکلی که به گفته ظریف در حال حاضر «جامعه جهانی» با آن مواجه است.
وزیر امورخارجه ایران اضافه کرد که دولت ایران در امور داخلی آمریکا دخالت نمیکند و در انتظار تغییر رییسجمهور نیست، بلکه «میخواهیم در انتظار پایان این رویکرد باشیم».
به گفته او امکان مذاکره با آمریکا صرفا با تغییر روسای جمهور یا دولتها رخ نمیدهد، بلکه نیاز به تغییر رویکردهاست.
دولت دونالد ترامپ با وجود مخالفتهای اتحادیه اروپا، اردیبهشت ماه سال جاری اعلام کرد از برجام خارج میشود. تحریمهای آمریکا که پس از امضای این توافق تعلیق شده بود نیز در دو بازه ۹۰ و ۱۸۰ روزه بازگشت.
ظریف در بخشی از این مصاحبه با اشاره به اینکه اگر« شخصی صرفا بگوید من این (برجام) را دوست ندارم و میخواهم از آن بیرون بروم، زیرا بر این باورم که به اندازه کافی نیرومند هستم و میتوانم این کار را بکنم. پس چه تضمینی وجود دارد که در توافقنامه بعدی نیز چنین کاری نخواهد کرد»، گفت: «تصمیم ترامپ برای خروج از توافق هستهای در پی مخالفت نزدیکترین همپیمانان واشنگتن و به رغم تائید مکرر آژانس بینالمللی انرژی اتمی به عنوان نهاد ناظر سازمان ملل متحد بوده که ایران با کاهش ابعاد غنیسازی، شرایط برجام را رعایت کرده است».
وزیر امورخارجه در بخش دیگری از این گفتوگو با اشاره به برگزاری انتخابات میاندورهای در آمریکا گفت ایران به این انتخابات یا انتخابات ریاستجمهوری آتی آمریکا «امید نبسته است»، چرا که به گفته او دولتهای دموکرات و جمهوریخواه گذشته آمریکا همگی رفتار خصمانه با ایران داشتهاند.
پیش از این مقامهای آمریکایی از ایران به عنوان یکی از کشورهایی نام برده بودند که قصد دخالت در انتخابات میاندورهای آمریکا را دارد. برخی شبکههای اجتماعی چون توییتر نیز خبر از بستن صدها اکانت با مبدا ایران داده بودند که درباره انتخابات آمریکا اخبار دروغ تولید میکرد.
وزیر امورخارجه ایران با اشاره به اتحاد میان دولت آمریکا و عربستان سعودی، گفت به عقیده او آمریکا «با همپیمانی با سعودیها، نشانه نادرستی میفرستد و به معنای واقعی کلمه به خانواده سلطنتی سعودی میگوید که شما میتوانید از اتهام قتل بگریزید».
ظریف از مواردی چون قتل جمال خاشقجی در کنسولگری عربستان سعودی در استانبول، ایجاد طالبان، نقش شهروندان در دخالت در حملههای ۱۱ سپتامبر، حمایت از داعش در سوریه، بمباران یمن و ربودن نخستوزیر لبنان به عنوان نشانههایی نام برد که نشان میدهد، « آمریکا گزینه نادرستی را انتخاب کرده است.»
وزیر امورخارجه ایران در بخشی از این گفتوگو، با اشاره به اعمال تحریمها علیه ایران، گفت: «هیچ کس مدعی نیست که تحریمهای اقتصادی، آسیب نمیرساند. تحریمهای اقتصادی همیشه صدمه میزنند»، با این حال به گفته او« این تحریمها به اهداف سیاسی که قصد دستیابی به آن را دارند، نمیرسند.»
او اضافه کرد که «دولت در ایران به مردم یارانه میدهد، به همین دلیل کالاها و نیازهای زندگی مردم با بهای پیشین عرضه میشود.»
ساز و کار مالی ویژه طراحی شده از سوی اتحادیه اروپا (اس.پی.وی) از دیگر مواردی بود که ظریف در این گفتوگو به آن اشاره کرد. اقدامی که به گفته او «گرچه در گام نخست برای وضع ایران طراحی شده»، اما در نهایت هدف اصلی آن صرفا «حفاظت از ادامه روابط تجاری میان ایران و اروپا یا میان ایران و کشورها و طرفهای ثالث» نیست، بلکه در واقع برای دفاع از اروپا در برابر فشار ایالات متحده است.
ظریف همچنین گفت، رسیدن صادرات نفت ایران به صفر «آرزو و خواب و خیالی است که هیچگاه به واقعیت نخواهد پیوست» و وضعیت فعلی هم نشان داده که این تصور مقامهای ایرانی درست است: «زیرا واشنگتن معافیتهای صادرات نفت را برای هشت کشور صادر کرده است که هنوز میخواهند به خرید نفت از ایران ادامه دهند».
دور دوم تحریمهای ایران که از روز گذشته باز گشت، عمدتا صادرات نفت و گاز ایران را هدف میگیرد. مقامهای آمریکایی گفتهاند که هدف نهایی آنها رساندن صادرات نفت ایران به صفر است. با این حال واشنگتن به هشت کشور اجازه داده است که همچنان از ایران نفت بخرند و آنها را از تحریمها معاف کرده است.