فدراسیون بینالمللی روزنامهنگاران تهدید و آزار خبرنگاران ایرانی را محکوم کرد
در پی تفتیش خانه دستکم شش روزنامهنگار در ایران از طرف نیروهای امنیتی، فدراسیون بینالمللی روزنامهنگاران درباره افزایش فشار بر رسانهها و خبرنگاران هشدار داد.
فدراسیون بینالمللی روزنامهنگاران روز جمعه ۱۸ بهمنماه با انتشار گزارشی درباره این بازداشتها، هجوم نیروهای سپاه پاسداران به خانه شش روزنامهنگار طی ۱۰ روز گذشته را محکوم کرد.
به برخی از این روزنامهنگاران گفته شده برای ادای توضیح در زمان و محل مقرر آمادگی داشته باشند.
آنتونی بلانگر، دبیرکل فدراسیون بینالمللی روزنامهنگاران، در همین زمینه گفت: «تهدید و آزار روزنامهنگاران روشی رقتانگیز برای ساکت کردن اظهارنظرهای عمومی از سوی حکومتهاست.»
او اضافه کرد: «شهروندان ایران حق دارند از سوی روزنامهنگاران مستقل از اخبار آگاه شوند و این روزنامهنگاران باید بتوانند بدون ترس از حمله ماموران امنیتی به خانه و سرقت ابزار مورد نیاز برای كارشان، فعالیت کنند.»
فدراسیون بینالمللی روزنامهنگاران افزایش فشار بر رسانهها و کارکنان آنها در ایران را با افزایش فشار بینالمللی بر حکومت ایران در ارتباط با سرنگونی هواپیمای مسافربری اوکراین با موشک سپاه پاسداران مرتبط دانست.
اعتراضهای سراسری آبانماه و انتخابات پیش روی مجلس نیز به عنوان دیگر عوامل احتمالی این فشارها مورد اشاره قرار گرفتهاند.
پیشتر سازمان گزارشگران بدون مرز نیز گزارش داده بود که «از تاریخ ۱۸ دی ماه ۱۳۹۸، سازمان اطلاعات سپاه پاسداران و وزارت اطلاعات جمهوری اسلامی دست کم ۲۱ روزنامهنگار را در شهرهای مختلف ایران احضار و بازجویی کردهاند.»
احسان بداغی خبرنگار پارلمانی روزنامهایران و همسرش شبنم نظامی، مازیار خسروی دبیر سابق سرویس سیاسی روزنامه شرق، یغما فشخامی عضو سابق تحریریه روزنامه روزان، مولود حاجیزاده خبرنگار روزنامه تعادل، یاسمن خالقیان خبرنگار سابق خبرگزاری ایلنا از جمله روزنامهنگارانیاند که با هجوم ماموران امنیتی به منزلشان مواجه شدند.
همچنین مهدی محمودیان، روزنامهنگار سابق و فعال حقوق بشر نیز از سوی ماموران سپاه پاسداران بازداشت شده است.
در فایل صوتی که روز پنجشنبه از مکالمه تلفنی بازجوی محمودیان با او در برخی رسانهها منتشر شد، مامور امنیتی سپاه پاسداران درباره دعوت توییتری او به شرکت در بزرگداشت قربانیان هواپیمای اوکراین به محمودیان هشدار داده و میگوید: «خودم برت میدارم میبرمت اوین و اونجا از خجالتت در میام.»
گزارشگران بدون مرز نوشت که برخی از روزنامهنگاران هشدار برای «موضعگیری در شبکههای اجتماعی» را از سوی تحریریه خود دریافت کردهاند و از این میان شماری مجبور شدهاند که حسابهای خود را در اینستاگرام، توییتر و فیسبوک ببندند و یا تنها از «وضعیت آب و هوا» بنویسند.
نهادهای امنیتی و قضایی ایران پیش از این نیز کارمندان رسانههای فارسیزبان خارج کشور را در پی اطلاعرسانی درباره اعتراضهای سراسری آبانماه و سرنگونی هواپیمای اوکراین تحت فشار قرار داده بودند.
داراییهای برخی از روزنامهنگاران ایرانی مقیم خارج کشور از سوی قوه قضاییه توقیف شده و ضمن ممنوعیت حق معامله آنها، اعضای خانوادهشان نیز احضار شده و تحت فشار قرار گرفتهاند.