قاسم سلیمانی بالاترین نشان نظامی ایران را گرفت
آیتالله علی خامنهای، رهبر ایران، در اقدامی بیسابقه بالاترین نشان نظامی ایران را به قاسم سلیمانی، فرمانده شاخه برونمرزی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی ایران موسوم به سپاه قدس، اعطا کرده است.
این اولین بار از آغاز تاسیس جمهوری اسلامی در سال ۱۳۵۷ است که نشان نظامی موسوم به «ذوالفقار» به یک مقام ارشد نظامی اعطا میشود.
رسانههای رسمی ایران میگویند نشان ذوالفقار «به پاس رشادتها و موفقیت در فرماندهی» از سوی خامنهای که طبق قانون اساسی «فرمانده کل» نیروهای مسلح به حساب میآید به سلیمانی تعلق گرفته است. خامنهای قبلاً توصیف «شهید زنده» را در تقدیر از سلیمانی به کار برده است.
علی شیرازی، نماینده خامنهای در سپاه قدس، در پیامی با اعلام این خبر نشان ذوالفقار را «بالاترین مدال افتخار جمهوری اسلامی ایران» توصیف کرده و آن را نشانه «رضایت» رهبر جمهوری اسلامی از قاسمی دانست.
نشان و مدال ذوالفقار عالیترین نشان و مدال جنگی قشون متحدالشکل در شاهنشاهی ایران بود که از سال ۱۳۰۱ به اشخاصی که در میدان جنگ از خود رشادت بروز میدادند اعطا میشد. کمی بعد نشان سپه جایگزین مدال ذوالفقار شد و از آن تاریخ به بعد امتیاز جنگی ذوالفقار به موارد جنگ با دشمنان خارجی اختصاص یافت
سلیمانی قبلا سه نشان نظامی «فتح» دریافت کرده بود.
سلیمانی در سالهای اخیر و خصوصا پس از آغاز جنگ داخلی در سوریه در سال ۱۳۹۰ به چهرهای شناختهشده بدل شده است. رسانههای رسمی ایران از او به عنوان «فرمانده مستشاران نظامی ایران» در جنگ علیه داعش سوریه و عراق یاد می کنند.
جمهوری اسلامی به نیروهای نظامی خود که در کشورهای جنگزده خاورمیانه، خصوصا سوریه، حضور دارند «مستشار نظامی» میگوید. این اقدام در رد اتهامهای کشورهای غربی مبنی بر مداخله ایران در امور داخلی کشورهای منطقه است.
رسانهها تصاویر پراکندهای از حضور سلیمانی در کنار نیروهای نظامی دولتی سوریه منتشر کردهاند. در ایران، سلیمانی اولین کسی بود که در سال ۱۳۹۶ در نامهای به خامنهای شکست کامل داعش را تبریک گفت.
سلیمانی از چهرههای بانفوذ و نزدیک به خامنهای است. حضور جنجالی اخیر او در دو دیدار بشار اسد، رئیس جمهوری سوریه، با خامنهای و همچنین حسن روحانی، رییس جمهوری ایران، و عدم حضور محمدجواد ظریف، وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی، به شایعاتی در مورد نقش او در سیاست خارجی جمهوری اسلامی منجر شد.
در پی انتشار تصاویر این دیدار، ظریف از سمت خود استعفا داد که در نهایت مورد پذیرش روحانی قرار نگرفت. ظریف در آخرین اظهاراتش هرگونه ارتباط استعفای خود را با سفر اسد به تهران تکذیب کرد.