ماموریت گزارشگر ویژه حقوق بشر ایران تمدید شد
شورای حقوق بشر سازمان ملل، ماموریت جاوید رحمان، گزارشگر ویژه حقوق بشر در امور ایران، را برای یک دور دیگر تمدید کرد.
در چهلمین نشست شورای حقوق بشر سازمان ملل در مقر دائمی این شورا ژنو سوئیس، نمایندگان ۲۲ کشور به تمدید ماموریت گزارشگر ویژه حقوق بشر در امور ایران رای مثبت دادند. هفت کشور نیز با آن مخالفت کردند و ۱۸ دولت نیز رای ممتنع دادند. عراق، پاکستان، افغانستان و چین در زمره کشورهایی هستند که به این قطعنامه رای منفی دادند
قطعنامه تمدید ماموریت گزارشگر ویژه حقوق بشر در امور ایران به پیشنهاد دولت سوئد مطرح شده بود.
اسماعیل بقایی هامانه، نماینده دائم ایران در مقر اروپایی سازمان ملل در ژنو، در واکنش به این تصمیم شورای حقوق بشر، حرکت سوئد را «غیرسازنده» خواند و تصمیم شورای حقوق بشر را نیز «سیاسی» توصیف کرد.
شورای حقوق بشر سازمان ملل از سال ۱۳۹۰ به طور مرتب برای ایران «گزارشگر ویژه» تعیین کرده است.
در سازوکار شورای حقوق بشر دو نوع گزارشگر وجود دارد. «گزارشگران موضوعی» و «گزارشگر ویژه». گزارشگران ویژه تنها برای کشورهایی در نظر گرفته میشود که به طور معمول وضعیت حقوق بشر در آنها غیرقابل قبول است.
احمد شهید به عنوان نخستین گزارشگر شورای حقوق بشر برای پنج سال در این سمت کار کرد. پس از او، عاصمه جهانگیر از آبان سال ۱۳۹۵ به عنوان گزارشگر ویژه ایران انتخاب شد. عاصمه جهانگیر در بهمنماه ۱۳۹۶ در زادگاهش لاهور پاکستان در گذشت.
جاوید رحمان، سومین گزارشگر ویژه شورای حقوق بشر در امور ایران که جایگزین عاصمه جهانگیر شده است. رحمان ۵۲ ساله و حقوقدان پاکستانی-بریتانیایی است. او هماکنون ریاست دانشکده حقوق دانشگاه برونل در لندن را بر عهده دارد.