گزارشگر ویژه حقوق بشر: کودکان کماکان در ایران اعدام میشوند
جاوید رحمان، گزارشگر ویژه حقوق بشر سازمان ملل در امور ایران، در تازهترین گزارش خود نسبت به سرکوب اعتراضهای کارگری و معترضان به حجاب اجباری ابراز نگرانی کرد. در گزارش رحمان همچنین به وضعیت اقلیتهای دینی و قومی و نیز اجرای مجازات اعدام، از جمله اعدام کودکان، اشاره شده است.
رحمان روز چهارشنبه اول آبانماه در گزارش به کمیته حقوق بشر مجمع عمومی سازمان ملل متحد به موارد نقض حقوق اقتصادی اجتماعی و نیز سرکوب فعالان کارگری در ایران هم اشاره کرد.
گزارشگر ویژه حقوق بشر ایران، در نشست مطبوعاتی خودش گفت اقلیتهای دینی در ایران با مشکلات ساختاری مواجه هستند و حقوق آنها از سوی حکومت ایران نقض میشود. او در این زمینه گفت: «نگرانی من درباره اقلیتهای دینی این است که در قانون ایران به رسمیت شناخته نمیشوند.»
برابر قانون اساسی جمهوری اسلامی، تنها زرتشتیها، مسیحیان و یهودیان به عنوان اقلیت مذهبی جامعه شناخته میشوند و سایر اقلیتها به مانند «بهاییان» اساسا به عنوان «اقلیت» نیز پذیرفته نمیشوند.
به باور فعالان حقوق بشری، حقوق شهروندی و سیاسی اقلیتهای رسمی پذیرفته شده نیز در بسیاری از موارد، نظیر حق انتخاب شدن به عنوان ریاست جمهوری، نقض میشود.
به گفته رحمان، فعالان حقوق بشری و اجتماعی در ایران، نظیر وکلای دادگستری، روزنامهنگاران و فعالان کارگری، با تهدیدهای امنیتی و خطر بازداشت مواجه هستند.
گزارشگر ویژه حقوق بشر در بخش دیگری از صحبتهای خود به آمار اعدامها در ایران اشاره کرد و گفت: «هرچند شمار اعدامها در این در مقایسه با سالهای گذشته به طور محسوسی کم شده است اما کماکان ایران در میان کشورهایی قرار دارد که بالاترین موارد اجرای مجازات مرگ در جهان در آنها گزارش میشود.»
به گفته رحمان در سال ۲۰۱۸ دستکم ۲۵۳ تن اعدام شدند. او همچنین به مساله «اعدام کودکان» اشاره کرد و گفت: «در سال ۲۰۱۹ دو فرد ۱۷ ساله در ایران اعدام شدهاند.»
رحمان حقوقدان، فعال حقوق بشر و استاد دانشگاه پاکستانی-بریتانیایی است. او در ژوئن سال ۲۰۱۸ بهعنوان گزارشگر ویژه وضعیت حقوق بشر در ایران از سوی «شورای حقوق بشر سازمان ملل» معرفی شد.