![](https://old.iranintl.com/sites/default/files/styles/articles_landing/public/3db14bc4f57c7ca4d70a42e112f6d88c_9.jpeg?itok=DwFjXU6n)
محمد جواد ظریف: در مورد بستن تنگه هرمز بخش نظامی تصمیمگیری میکند
محمد جواد ظریف، وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران در هنگام ورود به نیویورک در جمع خبرنگاران در پاسخ به این که آیا بستن تنگه هرمز، گزینه روی میز ایران است یا خیر، گفت: من درباره گزینههای نظامی اظهار نظر نمیکنم و این مساله را باید بخش نظامی درباره آن تصمیمگیری کند.
محمد جواد ظریف، وزیر امور خارجه ایران همچنین گفته است «حرکت آمریکا از دزد سر گردنه هم بدتر است.»
به گفته وزیر امور خارجه ایران، «آمریکا نه تنها خودش دزدی میکند و بر سر گردنه ایستاده بلکه به بقیه هم میگوید شما اگر همراه من دزدی نکنید، مجازات خواهید شد.»
اظهارات ظریف در واکنش به پایان معافیت کشورها از تحریمهای نفتی ایران است که خبر آن روز دوشنبه دوم اردیبهشت از سوی کاخ سفید اعلام شد و انتقادهایی از سوی برخی کشورها از جمله چین، ترکیه و همینطور اتحادیه اروپا به همراه داشت.
وزیر امور خارجه ایران در واکنش به این تصمیم گفت «ما نه به معافیتها اهمیت میدهیم و نه به لغوشان» و اینکه «آمریکا پلیس دنیا نیست که معافیت بدهد یا معافیتها را لغو کند.»
ظریف که در انتظار واکنش دیگر کشورها به این تصمیم است، گفته بقیه دنیا «باید ببینند آیا اجازه میدهند که کشوری به آنها بگوید شما حق ندارید قطعنامه شورای امنیت را اجرا کنید یا خیر.»
وزیر امور خارجه ایران این اظهارات را شامگاه سهشنبه ۴ اردیبهشت در بدور ورود به نیویورک بیان کرده است. سفری که به گفته خودش، کاملاً رسانهای است. او قرار است در در نشست «روز بینالمللی چندجانبهگرایی و دیپلماسی برای صلح» در مجمع عمومی سازمان ملل متحد، سخنرانی کند و دیداری هم با دبیرکل سازمان ملل داشته باشد. حضور در مؤسسات مطالعاتی آمریکا و دیدار با برخی فعالان سیاسی غیردولتی ایالات متحده از دیگر برنامههای او در این سفر است.
محمد جواد ظریف در خصوص از سرگیری مذاکرات، تاکید کرد که جمهوری اسلامی هیچ گاه میز مذاکره را ترک نکرده است. او افزود «ما به دیدارهای خود با اعضای باقی مانده در توافق هستهای ادامه میدهیم. این آمریکاست که تصمیم گرفت به میز مذاکره پایان دهد. و این به عهده آنهاست که رفتار خودشان را اصلاح و اشتباهات خود را تصحیح کنند.»
ایالات متحده آمریکا با فشار حداکثری بر ایران، به دنبال آن است تا جمهوری اسلامی از برنامه هستهای و موشکی خود عقبنشینی کند و به مذاکره دیگری تن دهد.
از سوی دیگر، ظریف با اشاره به حمایتهای کاخ سفید از اسرائیل، گفت «ترامپ و اعضای کاخ سفید وارد بازی بسیار خطرناک اسرائیل و در حقیقت بازی نتانیاهو در منطقه ما شدهاند.»
ماه گذشته ایالات متحده آمریکا حاکمیت اسرائیل بر بلندهای جولان را به رسمیت شناخت. اقدامی که با اعتراض بسیاری از کشورها و سازمانهای بینالمللی روبرو شد.
وزیر امور خارجه ایران در ادامه سخنان خود، آمریکا را به «پشتیبانی از افراطگرایی و تروریسم» متهم کرد و این کشور را«منبع اصلی بی ثباتی در منطقه» خواند. او در ادامه با انتقاد از اقدامات عربستان سعودی و امارات متحده عربی در یمن و بحرین، آن دو را به «نقض تمامی اصول و قوانین بینالمللی انسان دوستانه» متهم کرد.
محمد جواد ظریف تصمیمگیری در خصوص بستن تنگه هرمز را در چارچوب اختیارات بخش نظامی کشور دانست و اظهارنظری در اینباره نکرد. با اینحال، او تاکید کرد که «ثبات در منطقه و کامیابی اقتصادی باید برای همه باشد. منفعت نهایی ایران در ادامه حفظ ثبات منطقه است و ثبات باید برای همه فراهم باشد.»
پیشتر برخی مقامهای جمهوری اسلامی تهدید کرده بودند که در صورت قطع صادرات نفت ایران، تنگه هرمز را خواهند بست.