محکومیت محمدرضا خاتمی به دو سال حبس تعزیری
خبرگزاری فارس، نزدیک به سپاه پاسداران، روز شنبه ۱۵ تیرماه از صدور حکم دو سال حبس برای محمدرضا خاتمی، فعال سیاسی اصلاحطلب، به دلیل اظهاراتش درباره تقلب در انتخابات ریاستجمهوری سال ۱۳۸۸ خبر داد.
پس از آن که هفته گذشته غلامحسین اسماعیلی، سخنگوی قوه قضاییه، در نشست رسانهای خود از اتمام جلسات دادگاه و صدور حکم خاتمی خبر داد، خبرگزاری فارس نوشته بنا به اطلاعاتی که به آن دست یافته این حکم دو سال حبس به جرم «نشر اکاذیب به قصد تشویش اذهان عمومی» است.
با این حال، خاتمی و امیرحسین آبادی، وکیل پرونده او در واکنش به انتشار این خبر فارس به خبرگزاری ایرنا گفتهاند که هنوز هیچ حکمی نه به صورت کتبی و نه الکترونیکی به آنها ابلاغ نشده است.
پیشتر، اسماعیلی گفته بود حکم صادر شده اما به دلیل مرخصی قاضی و عدم امضای آن هنوز ابلاغ نشده است. پس از آن وکیل خاتمی نیز از عدم ابلاغ و بیاطلاعی از جزییات حکم خبر داد.
خاتمی، دبیرکل سابق جبهه مشارکت، سال گذشته در یک مصاحبه با برنامه اینترنتی به نام «رودررو» گفته بود در انتخابات بحثبرانگیز سال ۱۳۸۸ حدود هشت میلیون رای تقلب شد.
او توضیح داده بود: «در ستاد انتخاباتی وزارت کشور هشت میلیون رای به صندوق ها اضافه شده است. تعرفه هم نمیخواست داشته باشد. آرا در میآید و گفته میشود در کشور ۳۹ میلیون نفر رای دادند، درحالی که آرای صندوقها ۳۲ میلیون بوده است.»
احضار به دادگاه، جلوگیری از ورود همراهان
پس از این اظهارات، در آذرماه سال ۱۳۹۷ خاتمی به دادسرایی در مجتمع قضایی ویژه رسیدگی به جرایم کارکنان دولت احضار شد. او در چهار جلسه دادگاه خود که در اردیبهشت و خرداد امسال برگزار شد، به ارائه مستندات و دفاعیات خود پرداخت.
جلسات دادگاه خاتمی بنا به اعلام مسئولان دادگاه «علنی» بوده است. اما بنا بر آن چه که خاتمی اظهار کرد از ورود همراهان او و خبرنگاران به دادگاه جلوگیری شده و افراد حاضر در دادگاه نیز چینش شده بودند.
پس از پایان آخرین جلسه دادگاه در ۲۸ خردادماه، نماینده دادستان که به عنوان شاکی در دادگاه حاضر بود، اعلام کرد ادعاهای خاتمی نه تقلب را ثابت کرد و نه توانست حتی تخلف را ثابت کند.
خاتمی در مصاحبه پس از دادگاه خود گفته بود بر اساس گفتههای مقامهای شورای نگهبان و ستاد انتخابات کشور و همچنین خبرهای خبرگزاری رسمی کشور توانسته وقوع تقلبی به میزان حداقل ۷ میلیون و ۸۹ هزار و ۹۹۳ رای را ثابت کند.
او در جلسات دادگاه از قاضی خواسته بود تا افرادی از جمله احمد جنتی، محسن رضایی، محمدباقر قالیباف، مصطفی پورمحمدی، علی مطهری و علی شمخانی را به دلیل دانستهها و گفتههایشان درباره آن انتخابات به دادگاه احضار کند، هرچند این خواسته با موافقت قاضی روبهرو نشد.
سخنگوی شورای نگهبان: آمار و اعداد خاتمی ملاک ما نیست
همزمان با انتشار جزییات حکم خاتمی، عباسعلی کدخدایی، سخنگوی شورای نگهبان در مصاحبهای با روزنامه شرق در واکنش به اظهارات این فعال سیاسی درباره تقلب در انتخابات ریاستجمهوری اعلام کرد: «این سخنان و آمارها ملاک ما نبوده است.»
کدخدایی درباره استناد خاتمی به آمار و اعداد شورای نگهبان درباره انتخابات سال ۱۳۸۸ گفت: «اگر شورای نگهبان دو نظر مختلف داشت، حرف آقای خاتمی قبول بود، اما اینکه نظر شورای نگهبان با وزارت کشور وقت متفاوت بوده که مسئله ما نیست.»