موج تازه فشارهای امنیتی به چهرههای سرشناس در فضای مجازی
با تشدید موج فشار امنیتی بر فعالیت چهرههای سرشناس در فضای مجازی، در تازهترین مورد محمد موسوی و سعید معروف، بازیکنان تیم ملی والیبال ایران، نوشتههای انتقادی خود در اینستاگرام درباره انهدام هواپیمای مسافربری اوکراین از سوی سپاهپاسداران را حذف کردند.
برخی گزارشها حاکی از احضار موسوی به دادسرا در همین زمینه است.
این بازیکن تیم ملی والیبال، پس از شلیک موشکهای سپاه پاسداران به هواپیمای مسافربری ۷۵۲، در صفحه اینستاگرام خود به بازماندگان جانباختگان اعتراضات سراسری آبانماه و انهدام هواپیمای اوکراینی، تسلیت گفته بود.
معروف نیز در پستی مشابه نوشته بود: «درین تارترین شبهای تاریخ وطن، تمام مردم سرخورده، سرکوبشده، زجردیده، فقرچشیده و دلشکسته کشورم را با هر قومیت و زبان به مهرورزی و حمایت و مراقبت از یکدیگر دعوت میکنم.»
این دو بازیکن پستهای خود در اینستاگرام را حذف کردهاند.
در موردی دیگر، روز دوشنبه ضبط یک پیام ویدیویی از بیژن بنفشهخواه، بازیگر سینما و تلویزیون، در دفتر خبرگزاری تسنیم، نزدیک به سپاه پاسداران، حاشیهساز شد.
او در این ویدیو در ارتباط با تسلیت به مناسبت فوت شهلا صافیضمیر، خواننده زن معروف به «مرجان»، مجبور به توضیح شد.
بنفشهخواه اعلام کرد که از عضویت مرجان در سازمان مجاهدین خلق بیاطلاع بوده و از بازتاب پستهای خود در رسانههای خارج کشور انتقاد کرد.
امر کردند کاری به کار کسی نداشته باش، سرت سبز نباشد تا بر باد نرود، زبان سرخی نکن تا درازت نکنیم. فعلا تکلیف دادند برای روزمره نویسی که این تذکر بود و مرتبهی بعدی مستحق ذکری!
حسب تکلیفشان مشق کردم از روزمرهی اول، باقی بقایشان/،— حسین رزاق (@hoseinrazzagh) June 13, 2020
او همچنین به همراه رویا میرعلمی و خسرو احمدی، دو بازیگر دیگر سینما، متنی در اینستاگرام خود منتشر کردند و نوشتند: «درج استوری یادبود این خواننده به هیچ عنوان تاییدی بر گرایش سیاسی و عقیدتی این هنرمند نمیباشد.»
تهمینه میلانی، متین ستوده و بهنوش بختیاری نیز دیگر هنرمندانی بودند که با انتشار متنهایی مشابه علیه سازمان مجاهدین خلق و مریم رجوی بر ارتباط نداشتن با این سازمان تاکید کردند.
این ویدیو و همچنین پیامهای منتشرشده یکسان از سوی هنرمندان در توییتر و اینستاگرام از سوی کاربران، «بازجویی» و «اعترافگیری» خوانده شد.
افزایش فشارها بر چهرهها در پی هشدارهای اخیر مقامهای پلیس صورت میگیرد.
رامین پاشایی، معاون اجتماعی پلیس فضای تولید و تبادل اطلاعات، طی دو هشدار جداگانه در اردیبهشتماه ضمن اشاره به آنچه که «تشویش اذهان عمومی» در فضای مجازی خواند، به افراد سرشناس گفته بود «مراقب فعالیتهای مجازی خود باشند.»
اجبار به حمایت از حکم دادگاه فعالان محیطزیست
همزمان با هنرمندان و چهرههای مطرح، گزارشهایی در زمینه فشار امنیتی به برخی روزنامهنگاران منتشر شده است.
مژگان جمشیدی، روزنامهنگار حوزه محیط زیست، به صورت تلویحی از چنین فشاری بر خود خبر داد.
او روز یکشنبه در توییتی مرتبط با صدور رای دادگاه فعالان محیط زیستی زندانی در آبان سال ۱۳۹۸، نوشت: «اگر بعد از صدور رای دادگاه محیط زیستی ها در ابان ۹۸؛توییت یا ریتوییتی داشتم که شائبه عدم احترام به رای دادگاه را ایجاد کرده؛ اصلاح میکنم که به رای دادگاه احترام میگذارم.»
او پیشتر در بهمنماه سال ۱۳۹۸، با انتشار توییتی در زمینه این احکام آن را «دستمزد بیش از دو دهه تلاش برای حفظ تنوع زیستی سرزمین مادری» خوانده بود.
همچنین گزارشهای منتشرشده در این زمینه حاکی است شماری از روزنامهنگارانی که در حمایت از فعالان محیط زیستی محکوم شده مطالبی را منتشر کرده بودند، از سوی اطلاعات سپاه پاسداران احضار و بازجویی شدهاند.
از آنها خواسته شده تا مطالبی در حمایت از رای دادگاه منتشر کنند.
از اسفندماه سال گذشته فدراسیون بینالمللی روزنامهنگاران، کمیته حفاظت روزنامهنگاران و نهادهای بینالمللی حامی آزادی مطبوعات در ارتباط با افزایش احضار و برخورد با فعالان فضای مجازی و رسانهای در شهرستانهای مختلف ایران گزارش دادهاند.
تهدید فعالان مدنی و سیاسی
حسین رزاق، فعال سیاسی نیز شنبه گذشته در توییتر فشار امنیتی علیه خود را افشا کرد و نوشت: «امر کردند کاری به کار کسی نداشته باش، سرت سبز نباشد تا بر باد نرود، زبان سرخی نکن تا درازت نکنیم.»
در اردیبهشتماه نیز مهدی محمودیان، فعال سیاسی و حقوق بشر، در توییترش خبر داده بود که به دلیل انتقاد از عبدالله گنجی، مدیرمسئول روزنامه جوان نزدیک به سپاه پاسداران، به پلیس فتا احضار شده است.
انتقاد محمودیان در زمینه بحران شیوع ویروس کرونا در ایران بود.