وزارت امور خارجه ایران هدف قرار گرفتن نفتکش ایرانی را تایید کرد
وزارت امور خارجه ایران با تایید خبر مورد هدف قرار گرفتن یک نفتکش ایرانی در دریای سرخ گفت این کشتی در حالت پایدار قرار دارد.
عباس موسوی، سخنگوی این وزارتخانه، روز جمعه ۱۹ مهرماه گفت: «بررسیهای شرکت ملی نفتکش ایران نشان میدهد که کشتی ایرانی از مکانی نزدیک به کریدور عبوری این نفتکش از شرق دریای سرخ، دو بار و به فاصله حدود نیم ساعت مورد هدف قرار گرفته و آسیب دیده است.»
این دیپلمات ایرانی حادثه پیشآمده برای این نفتکش را «اقدامی خطرناک» خواند و افزود جزییات و عوامل آن در دست بررسی است و پس از حصول نتیجه اعلام خواهد شد.
موسوی همچنین گفت:«در چند ماه گذشته برخی اقدامات تخریبی دیگر نیز علیه نفتکشهای ایران در دریای سرخ صورت پذیرفته که بررسیها در خصوص عوامل دخیل در این اقدامات در حال انجام است.»
پیشتر، شرکت ملی نفتکش ایران اخبار منتشر شده درباره اصابت موشک از خاک عربستان سعودی به این نفتکش را تکذیب کرده بود.
این در حالی است که شبکه انگلیسی زبان پرس تیوی، متعلق به صداوسیمای جمهوری اسلامی ایران، به نقل از صاحب صادقی، مدیر روابط عمومی شرکت ملی نفتکش ایران، اعلام کرده بود که احتمالا این نفتکش از «خاک عربستان» مورد هدف موشک قرار گرفته است.
اما شرکت ملی نفتکش ایران اعلام کرد: «خبر منتشر شده در خصوص اصابت موشک از خاک عربستان به نفتکش ایرانی که به نقل از شرکت ملی نفتکش منتشر شده است، تکذیب میشود. اطلاعیه اولیه شرکت ملی نفتکش ایران تنها مرجع اطلاعرسانی میباشد.»
همچنین سازمان بنادر و دریانوردی ایران با تکذیب اخبار منتشر شده درباره وقوع آتشسوزی در این کشتی اعلام کرد هیچگونه حریقی در آن رخ نداده است و خدمه آن هم در وضعیت «کاملا ایمن و سالم» به سر میبرند.
نفتکش ایرانی سابیتی (SABITI) که در دریای سرخ در حال حرکت بود، بامداد جمعه ۱۹ مهرماه در ۶۰ مایلی بندر جده عربستان سعودی دچار انفجار در بخش بدنه شد و دو مخزن اصلی این نفتکش آسیب دید.
شرکت ملی نفتکش ایران در بیانیه ابتدایی خود اعلام کرد که این انفجار «احتمالا بر اثر اصابت موشک» رخ داده است.
پایگاه اطلاعات و ردیابی کشتیها، ریفینیتیو، اعلام کرده است این نفتکش ایرانی به سمت بندر لارک در خلیج فارس روانه شده است.
این حادثه در حالی رخ داده است که ماه گذشته تاسیسات نفتی عربستان سعودی مورد حمله قرار گرفت. هرچند شورشیان حوثی در یمن مسئولیت این حمله را به عهده گرفتند، آمریکا و عربستان سعودی، ایران را به دست داشتن در آن متهم میکنند؛ اتهامی که تهران رد کرده است.
حمله به تاسیسات آرامکو که تنشها در منطقه را افزایش داده است پس از حمله به چند کشتی تجاری در بندر فجیره امارات متحده عربی و حمله به دو نفتکش در دریای عمان در ماههای اخیر اتفاق افتاد. سپاه پاسداران دستکم از سوی ایالات متحده و بریتانیا به دست داشتن در حمله به این کشتیها متهم شده است.
آمریکا: از این انفجار آگاهیم
همزمان با ادامه واکنشهای داخلی و خارجی به انفجار نفتکش ایران در دریای سرخ، سخنگوی ناوگان پنجم نیروی دریایی آمریكا اعلام کرد که از گزارش رسانهها درباره انفجار این نفتكش آگاه است.
او در همین زمینه اضافه کرد: «ما از گزارشها آگاهیم، اما اطلاعات بیشتری در دست نداریم.»
ناوگان پنجم نیروی دریایی آمریکا، مستقر در بحرین، از خطوط حمل و نقل کشتیرانی در خاورمیانه محافظت میکند.
جلسه ویژه در دفتر وزیر نفت ایران
همزمان، گزارشها از تشکیل جلسه ویژه در دفتر بیژن زنگنه، وزیر نفت ایران، در ارتباط با این انفجار خبر دادهاند.
رضا زندی، تحلیلگر و روزنامهنگار حوزه نفت و انرژی در ایران، در همین زمینه در حساب توییتری خود نوشته است: «صبح امروز و پس از انفجار در نفتكش #SABITITanker جلسهای با حضور علايی، ریيس هيات مديره و كاپيتان سردشتی، مديرعامل شركت ملي نفتكش در دفتر زنگنه، وزير نفت تشكيل شده است.»
افزایش بهای نفت
به گزارش رسانهها، بهای نفت متاثر از انتشار خبر انفجار نفتکش ایران افزایش یافته است.
شبکه خبری الجزیره در همین زمینه از افزایش حدود دو درصدی قیمت نفت خام با توجه به افزایش نگرانیها در مورد اختلال احتمالی در عرضه در بازار جهانی خبر داد.