وزارت ورزش و جوانان: افزایش مبلغ وام موجب ازدواجهای اجباری و صوری میشود
معاون وزارت ورزش و جوانان ایران مصوبه اخیر کمیسیون تلفیق مجلس در زمینه افزایش مبلغ وامهای ازدواج بر اساس تفکیک سنی را بدون مبنای مطالعاتی و «غیرکارشناسی» خواند و درباره افزایش ازدواجهای اجباری و صوری در پی آن هشدار داد.
محمدمهدی تندگویان، معاون ساماندهی امور جوانان این وزارتخانه، روز دوشنبه ششم بهمنماه گفت: «اینکه هر کسی یک پیشنهاد بدهد و ادعا کند که پیشنهادش بهتر است و سپس در کمیسیون تلفیق هم آن را تصویب کند جای سوال دارد.»
او در گفتوگو با خبرگزاری ایلنا اجرای این مصوبه را «آزمون و خطا» دانست و افزود: «واقعا چرا باید مدام آزمون و خطا کنیم و بعد بگوییم منابعی که مصرف کردیم درست نبودهاند.»
این مقام دولت همچنین به نظرسنجی اشاره کرد که بر مبنای آن «عمده پسران» اعلام کردهاند حتی در صورت وجود همه شرایط اقتصادی از جمله مسکن و اشتغال، ترجیح میدهند پس از سن ۲۷ سالگی ازدواج کنند. این سن برای دختران نیز بالای ۲۴ سال اظهار شده است.
روز ۳۰ دیماه سخنگوی کمیسیون تلفیق مجلس اعلام کرد سقف وام ازدواج تا ۷۰ میلیون تومان افزایش مییابد. به گفته او، این مبلغ برای پسران زیر ۲۵ و دختران زیر ۲۳ سال تا ۱۰۰ میلیون تومان خواهد بود.
معاون وزارت ورزش و جوانان پیشتر هم هشدار داده بود افزایش وام ازدواج موجب شده «کودکهمسری» افزایش یابد و افراد با سن پایین تن به ازدواجهای اجباری بدهند.
سن ازدواج با دستکاری وام کم نمیشود
تندگویان در بخشی دیگر از گفتوگویش تفاوتگذاری در سن متقاضیان وام ازدواج را «تبعیض آشکار» خواند و گفت:«اعتراضاتی را در پی خواهد داشت.»
او ضمن تاکید بر نظارت روی خرج شدن وامها گفت: «به عنوان مثال باید اطمینان داشته باشیم که اگر دختر خانمی زیر ۱۸ سال وام گرفت خدایی ناکرده والدینش وام را از او نگرفته باشند و یا منجر به ازدواج اجباری او نشده باشد.»
معاون وزارت ورزش و جوانان همچنین مبنای مطالعاتی این تصمیم مجلس را مورد سوال قرار داد و افزود: «دستکاری کردن در مدل پرداخت وامها و افزایش آن و تفکیک سنی کمک شایانی نمیکند.»
هر سال انحرافات وامها بیشتر میشود
این مقام دولت پدیدههایی از جمله «طلاق صوری»، «ازدواج صوری»، «ازدواج اجباری» و «خرید و فروش وام در سایتها» را مورد اشاره قرار داد و گفت: «هر سال انحرافات وام در پرداخت بیشتر میشود.»
تندگویان افزود: «از آنجا که دستورالعملی برای این موضوع وجود ندارد، ما نگران ازدواج اجباری هستیم. این مدل تفکیک سن یک سری تبعات منفی اجتماعی به وجود میآورد.»
زیر ۲۵ سال مهارت زندگی ندارند
معاون وزارت ورزش و جوانان با اشاره به مبلغ بالاتر وام برای افراد زیر ۲۵ سال گفت: «با توجه به اینکه مهارتهای لازم برای زندگی و مشکلات خاص در پیوند را ندارند، امکان بروز مشکلات وجود دارد.»
تندگویان اشاره کرد در حال حاضر «۲۵ درصد» از طلاقها در کشور مربوط به زیر یک سال زندگی و «۷۰ درصد» مربوط به زیر پنج سال زندگی است.
او افزود: «این نشان میدهد مهارت زندگی در این افراد وجود ندارد و تبعاتش همین میشود.»