وعدههای مقامهای قضایی درباره مرخصی کرونایی و آزادی مشروط بازداشت شدگان اعتراضات آبان عملی نشد
شماری از بازداشتشدگان اعتراضات آبان ماه در نامهای تاکید کردند که با وجود «وعده و وعیدهای عفو و تخفیف مجازات چند ماه اخیر مسئولین قضایی» تاکنون هیچکدام از این وعدهها محقق نشده و آنها همچنان از «مرخصی کرونایی، عفو، تخفیف مجازات، و آزادی تحت نظارت سامانههای الکترونیکی» محروم هستند.
در این نامه که سایت انصافنیوز آن را به عنوان « نامهی ۴۵ نفر از محکومین آبان۹۸ به رییس قوه قضاییه» منتشر کرده است، شماری از بازداشتشدگان اعتراضات آبان تاکید کردهاند که با گذشت بیش از یک سال از زمان بازداشتشان، همچنان در زندان تهران بزرگ در شرایط بسیار بدی در بازداشت هستند.
نویسندگان این نامه تاکید کردند که ۴۵ تن امضاکننده این نامه همگی از محکومین اعتراضات آبانماه سال ۱۳۹۸ و در «زندان تهران بزرگ» زندانی هستند.
چهل و پنج نفر از بازداشتشدگان اعتراضات آبان۹۸ در نامه خود به صراحت به شکنجه، اعترافگیری تحت فشار، عدم دسترسی به وکیل، نادیده گرفتن دفاعیات خود در دادگاه و صدور احکام سنگین زندان علیه خود، اشاره کرده و نوشتند: «اکثر ما با اینکه سابقه محکومیت کیفری نداریم با سختگیری زایدالوصفی بدون برگزاری جلسات قانونی دادگاه، بدون حضور وکیل، بدون توجه به دفاعیاتمان، بدون توجه به حق اعتراض به حکم دادگاه بدوی و رسیدگی قانونی به حق اعتراض و تنها مبتنی بر گزارشات ضابطین قضایی و اعترافات تحت فشار روحی و روانی به احکام سنگینی محکوم شدهایم.»
در بخشی از این نامه، چهل و پنج نفر از بازداشتشدگان اعتراضات آبان۹۸ محبوس در زندان تهران بزرگ، تاکید کردند که اکثر «سرپرست خانوار» هستند و صدور حکمهای حبس سنگین علیه «سرپرستان خانوارها، لرزه بر بنیان خانوادههای آنها که اکثرا از قشر ضعیف اقتصادی جامعه هستند، انداخته است.»
بازداشتشدگان اعتراضات آبان ماه، اضافه کردند که بیش از یک سال است که «در این شرایط وخیم و بحرانی اقتصادی و سلامتی و وضعیت کرونایی در حبس هستیم، بدون بهرهمندی از امتیازاتی همچون مرخصی کرونایی، عفو، تخفیف مجازات، آزادی تحت نظارت سامانههای الکترونیکی» در وضعیت بغرنجی به سر میبریم.
در بخش پایانی این نامه وعدهها و اظهارات مقامهای حکومتی از جمله مقامهای قضایی درباره «عفو و آزادی» بخشی از زندانیان سیاسی و معترضان بازداشت شده، رد شده است.
امضاکنندگان این نامه گفتند که با وجود وعده و وعیدهای «عفو و تخفیف مجازات چند ماه اخیر مسئولین قضایی و قول مساعد آنها به قرار گرفتن نام اکثر محکومان اعتراضات آبانماه در لیست عفو، هیچکدام از این وعدهها تا به امروز عملی نشده است».
چهل و پنج نفر از معترضان بازداشت شده در نامه خود خواهان آزادی خود و قرارگرفتن در لیست عفو «تخفیف مجازات یا مرخصی کرونایی» شدند و در نامه خود از ابراهیم رییسی خواستند «به مشکلات عدیده شخصی و خانوادگی» آنها توجه کند.
پیشتر در تیرماه سالجاری نیز جمعی از بازداشتشدگان اعتراضات آبان ۹۸ که زندان تهران بزرگ محبوسند در نامهای شرایط این زندان را «جهنمی» توصیف کرده و با اشاره به مشکلات متعدد بهداشتی و شیوع کرونا، به رفتار دوگانه و سلیقهای مقامهای قضایی و بلاتکلیفی بازداشتشدگان آبان اعتراض کرده بودند.
شرایط نامناسب زندان فشافویه پیش از این نیز موجب اعتراض بسیاری از زندانیان شده است تا جایی که علیرضا شیرمحمدعلی، معترض ۲۱ ساله، از اسفند سال ۱۳۹۷ بیش از یک ماه با خواسته «انتقال به زندانی دیگر» همراه با یک زندانی سیاسی دیگر به نام برزان محمدی در اعتراض به وضعیت فاجعهبار زندان فشافویه دست به اعتصاب غذا زد.
به دنبال بیتوجهی مقامهای مسئول، سرانجام علیرضا شیرمحمد علی، زندانی سیاسی محبوس در تیپ ۱ سالن ۱۱ زندان تهران بزرگ، شامگاه ۲۰ خرداد ۱۳۹۸، در پی حمله دو نفر از زندانیان جرائم غیرسیاسی با چاقو از ناحیه شاهرگ و شکم به شدت آسیب دید و پیش از انتقال به بیمارستان کشته شد.