ویزای ظریف برای سفر به نیویورک با تصمیم پمپئو صادر شد
روز یک شنبه همزمان با ورود محمدجواد ظریف به نیویورک، دو منبع مطلع در دولت آمریکا گفتند که ویزای وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران برای شرکت در نشست شورای اقتصادی-اجتماعی سازمان ملل، با تصمیم مایک پمپئو، وزیر خارجه آمریکا، صادر شده است.
خبرگزاری رویتر تاکید کرده است چنانچه پمپئو با صدور ویزا برای ظریف مخالفت میکرد، این مخالفت میتوانست به معنای تلاش آمریکا برای انزوای بیشتر جمهوری اسلامی و بسته شدن مسیر دیپلماسی ارزیابی شود.
یک مقام مطلع به این خبرگزاری گفت: واشینگتن فعلا تصمیم خود درباره تحریم ظریف را متوقف کرده و نمیخواهد «ظریف را در لیست سیاه قرار دهد.»
تنش میان ایران و آمریکا از زمانی که دونالد ترامپ تصمیم گرفت از برجام خارج شود همواره رو به افزایش بوده است و بعد از اجرای تحریمهای نفتی در آبان ماه سال گذشته اوج گرفت، اما وقتی آمریکا، معافیت هشت کشور خریدار نفت ایران را بعد از یک دوره شش ماهه لغو کرد، تنش میان میان ایران و آمریکا و همچنین در منطقه ابعاد تازهای به خود گرفته است که حمله به نفتکشها در بند فجیره و دریای عمان و پس از آن سرنگونی یک پهپاد آمریکایی بر فراز تنگه هرمز نمودهایی از آن است.
دونالد ترامپ و همچنین اعضای دولت او از دو ماه و نیم پیش تاکید دارند که در تلاشند تا صادرات نفت جمهوری اسلامی را به «صفر» برسانند. مایک پمپئو، وزیر خارجه آمریکا، نیز بارها نسبت به «فعالیتهای هستهای و موشکی» و نیز اقدامات منطقهای جمهوری اسلامی هشدار داده است.
جمهوری اسلامی نیز در عوض با افزایش ذخیره اورانیوم غنی شده خود به بیش از سقف ۳۰۰ کیلوگرمی تعیین شده در برجام و افزایش سطح غنیسازی از سقف ۳/۶۷ درصد مورد توافق در برجام به ۴/۵ درصد به افزایش نگرانیها درباره فعالیتهای هستهای در اروپا و آمریکا دامن زده است.
استیون منوشن، وزیر خزانهداری آمریکا، سوم تیر ماه همزمان با اعلام تحریم رهبر جمهوری اسلامی و دفتر، و هشت تن از فرماندهان سپاه پاسداران، گفت که «محمدجواد ظریف وزیر خارجه جمهوری اسلامیهم به زودی تحریم خواهد شد.»
با گذشت چند هفته اما اعلام شد که آمریکا در حال حاضر از تحریم ظریف منصرف شدهاست.
خبرگزاری رویترز روز پنجشنبه ۲۰ تیرماه در گزارشی به نقل از دو منبع مطلع نوشت که هدف از این تصمیم، «باز نگاه داشتن در دیپلماسی» با ایران است.
ظریف طی یک گفتوگو با نیویورکتایمز که روز چهارشنبه ۱۲ تیرماه منتشر شد؛ گفته بود که به لحاظ شخصی هیچ مشکلی با تحریم شدن ندارد. چرا که نه خودش و نه اعضای خانوادهاش هیچ حساب شخصی یا دارایی در خارج از کشور ندارند.
او از ۱۹۷۷ تا ۲۰۰۷ به مدت ۳۰ سال در آمریکا زندگی میکرد و سالها در دفتر نمایندگی جمهوری اسلامی در سازمان ملل، در نیویورک، مشغول به کار بود.
روز یکشنبه همزمان با ورود ظریف به نیویورک، صدور ویزا برای ظریف را «تصمیم پومپئو» عنوان کرد که می تواند بیانگر باز گذاشتن مسیر دیپلماسی از سوی ایالات متحد باشد.
ظریف، وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران، به منظور شرکت در نشست سالانه شورای اقتصادی - اجتماعی سازمان ملل متحد به نیویورک سفر کرده است. او غروب یک شنبه وارد نیویورک شد و قرار است در جریان این سفر با آنتونیو پوترش، دبیرکل سازمان ملل، نیز دیدار کند.
او پس از ورود به نیویورک، آمریکا را «نقض بسیاری از توافقنامههای بینالمللی» متهم کرد و گفت: « نقض برجام از سوی آمریکا نشاندهنده غیر قانونی بودن رژیم آمریکاست نه ناکارآمد بودن برجام.»
وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی همچنین گفت: در طول این سفر و حضورش در نشست شورای اقتصادی اجتماعی ملل متحد «اقدامات آمریکا در جهت تروریسم اقتصادی علیه ملت ایران که یکی از موانع عمده در تحقق اهداف توسعه پایدار است، به اطلاع اعضای جامعه بینالملل خواهیم رساند.»
ظریف با اشاره به این که در جریان سفر به نیویورک با دبیرکل سازمان ملل و تعدادی از همتایان خود نیز دیدار و گفتوگو خواهد کرد، در پاسخ به سوال خبرنگاری مبنی بر این که «آیا در جریان این سفر با اعضای کنگره آمریکا نیز دیداری خواهد داشت»،گفت: «فعلا دیدارهای دوجانبه در چارچوب برنامه ملل متحد قرار میگیرد.»