آیا گرمای تابستان بر کاهش شیوع کوویدـ۱۹ تاثیر دارد؟
در حالیکه بیش از ۴ میلیون مورد ابتلا به کوویدـ۱۹ در سراسر جهان شناسایی شده است، باور عموم بر این است که با فرا رسیدن تابستان در نیمکره شمالی، از سرعت شیوع ویروس کووـسارسـ۲ کاسته خواهد شد.
اما در پژوهشی جدید، پژوهشگران کانادایی ارتباطی میان دما یا عرض جغرافیایی و شیوع این ویروس نیافتهاند.
نتایج اولیه مثل آب سردی بود روی این تصور خوشبینانه که تابستان بیاید این ویروس از میدان به در میشود.
پیتر یونی، پژوهشگر بخش سلامت در دانشگاه تورنتو، میگوید یافتههای پژوهش اولیه حاکی از این بود که هم دما و هم عرض جغرافیایی میتوانند در شیوع این ویروس نقش داشته باشند اما وقتی پژوهش تحت شرایط کنترلشدهتر و دقیقتر تکرار شد، یافتهها خلاف این مساله را نشان میداد.
دادههای این پژوهش از ۱۴۴ منطقه جغرافیایی که دستکم ۱۰ مورد ابتلا به کوویدـ۱۹ در آنها مشاهده شده بود جمعآوری و تعداد موارد در بازه زمانی ۲۰ تا ۲۷ مارس مقایسه شد.
در این مطالعه، کشورهایی مانند چین، ایتالیا و ایران که بیماری شیوع فراگیر پیدا کرده بود، کنار گذاشته شدند. پژوهشگران بازه زمانی ۱۴ روزه دوره پنهان بیماری را نیز در نظر گرفتند و تاثیر دما، عرض جغرافیایی و رطوبت، تعطیلی مدارس، محدودیت در تجمع و فاصلهگذاری اجتماعی را بر نرخ شیوع بررسی کردند.
در گزارش این گروه پژوهشی آمده است عرض جغرافیایی و دما در همهگیری کوویدـ۱۹ دخالتی ندارد، اما شاید رطوبت بر وخامت مساله تاثیر اندکی داشته باشد. این در حالی است که اقدامهای بخش بهداشت و سلامت عمومی در کاهش شیوع بسیار موثر بوده است.
یافتهها حاکی از این است که محدودیت و ممنوعیت تجمعها، تعطیلی مدارس و فاصلهگذاری اجتماعی بهطور واضح و مشخص در کاهش همهگیری دخیل بوده است و این مساله زمانی حیاتیتر میشود که بدانیم ظاهرا آبوهوا و دما در این همهگیری جهانی نقش چندانی ندارد.
دیون گسینک، متخصص بیماریهای همهگیر در دانشکده بهداشت و سلامت عمومی دالا لانا دانشگاه تورنتو میگوید: «بنا نیست تابستان این [همهگیری] را از بین ببرد. مهم است که مردم این را بدانند. از سوی دیگر، هرچه مداخله بخش بهداشت و درمان در منطقهای بیشتر باشد، کاهش شیوع چشمگیرتر است. این اقدامهای بخش بهداشت و سلامت عمومی واقعا مهماند چون تنها راهکاری است که در حال حاضر، در کاهش [سرعت] همهگیری جواب میدهد.»
البته این مساله بدین معنا نیست که زمستان هیچ تاثیر و نقشی ندارد. اگر آنفلوانزای فصلی زمستان با کوویدـ۱۹ همراه شود، باری اضافی بر دوش نظام بهداشت و درمان کشورها خواهد بود.
بنابراین، به آنهایی که در آستانه زمستان نیمکره جنوبی قرار دارند توصیه میشود واکسن آنفلوانزا بزنند، هوشیار و مراقب باشند و محدودیتهای محلی را رعایت کنند. همهگیری هنوز تمام نشده است.