انگشت اتهام عفو بینالملل بر پلیس اندونزی برای مرگهای بازیهای آسیایی
عفو بینالملل میگوید دست کم ۷۷ نفر در هفتههای منتهی به شروع بازیهای آسیایی با شلیک مستقیم پلیس اندونزی کشته شدهاند که ۶۴ درصد بیشتر از آمار مرگ بهدست پلیس در سال ۲۰۱۷ است.
بنا بر دادههای عفو بینالملل، ۳۱ نفر در دو شهر جاکارتا و پالمانگ در سوماترای جنوبی کشته شدهاند که دو میزبان برگزاری بازیهای آسیایی ۲۰۱۸ هستند.
عثمان حمید، مدیر بخش اندونزی عفو بینالملل به ایران اینترنشنال گفت: «البته که پلیس اجازه استفاده از سلاح گرم را دارد، ولی در موارد اضطراری، تا بتوانند از مردم محافظت کند. ولی این تیراندازیها و بازداشتهای گسترده، فقط مردم را ترسانده. بچههایم ترسیدهاند، شبیه به یک امنیت عمومی مصنوعی شده. اگر میخواهید امنیت عمومی باشد، باید از خیلی قبل و بینیاز از بازیهای آسیایی امنیت عمومی به وجود بیاید.»
هجدهمین دوره بازیهای آسیایی از روز شنبه، ۲۷ مرداد ماه در دو شهر جاکارتا و پالمبانگ در سوماترای جنوبی شروع میشود و ایران بزرگترین تیم تاریخ خود در این بازیها را با ۳۷۸ ورزشکار به اندونزی فرستاده است.
گفتوگوی عثمان حمید، مدیر بخش اندونزی عفو بینالملل با ایران اینترنشنال
تیراندازی مستقیم پلیس وقتی «هیچکس» پاسخگو نیست
عثمان حمید گفت: «در ماههای منتهی به شروع بازیهای آسیایی، مقامات دولتی گفتند امنیت را برای همه تضمین میکنند. در عوض، ما شاهد تیراندازیهای پلیس بودیم و دهها نفر در سراسر کشور کشته شدهاند و هیچکس هم پاسخگوی مرگ آنان نیست.»
عفو بینالملل در بیانیه مطبوعاتی خود نوشته این مرگها در فاصله ماههای ژانویه و اوت امسال رخ دادهاند و بهشکلی مشخص، اشاره به برنامههای پاکسازی پلیس در روزهای ۳ تا ۱۲ ژوئیه دارد، وقتی ۱۱ نفر در جاکارتا و سه نفر در پالمانگ کشته شدند و دست کم ۴۱ نفر با شلیک پلیس به پا، زخمی شدند.
بر طبق دادههای عفو بینالملل، پلیس نزدیک به پنج هزار نفر را بازداشت کرده است و به حداقل ۷۰۰ نفر، اتهامهای جنایی زده است.
حمید به ایران اینترنشنال گفت برخی از این مجروحها را به جلسههای مطبوعاتی بردهاند و پیش از آنکه دادگاه حکمی داده باشد، به خبرنگارها نشان دادهاند. او همچنین تاکید کرد «هیچکس» پاسخگوی تیراندازی مستقیم پلیس نیست.
حمید گفت: «هرچند در جامعه و در دولت یک توافق ضمنی وجود دارد که در خیابانها جرایم گستردهای از سوی افرادی که بِگال یا مجرم خردهپا خوانده میشوند، صورت میگیرد. آنها بعضا مسلح هستند، از مغازهها میدزدند و سوار موتور، مردم را تهدید میکند. البته که باید به شکل درستش بر این جرایم تحقیق شود و مجرمان به دادگاه بروند، ولی شلیک پلیس بدون پاسخگویی، اندونزی را به مسیری اشتباه میراند و درست شبیه به آنچه در فیلیپین میشود که در جنگ با موادمخدر، هزارها نفر کشته شدهاند.»
عفو بینالملل میگوید در فاصلهای کوتاه از اجرای «عملیات امنیت عمومی،» مقامات بلندپایه پلیس آشکارا اعلام کردهاند که دست به «اقداماتی قاطع» خواهند زد که شامل بر شلیک مستقیم به هر فردی خواهد شد که در مقابل بازداشت شدن، مقاومت کند.
حمید اضافه کرد: «عفو بینالملل و دیگر سازمانها مثل دیدهبان حقوق بشر از دولت اندونزی میخواهند اقدامات کافی انجام دهد تا به بهانه این بازیها، حقوق بشر نقض نشود و همچنین از مدیریت این بازیها میخواهیم تا اقدامات کافی برای جلوگیری از خشونت یا استفاده پلیس از سلاح انجام دهد تا پلیس به بهانه کنترل خیابانها در مقابله با جرایم، دست به خشونت نزند.»