ایرانیها در میان نگرانترین، خشمگینترین و مضطربترین مردم جهان
موسسه گالوپ بهتازگی گزارشی منتشر کرده که در آن کشورهای جهان را بر مبنای احساسات مردمشان درباره وضعیت زندگی ردهبندی کرده است. براساس این گزارش، ایران پنجمین کشوری بوده که در سال گذشته مردمش بهطور کلی منفیترین وضعیت را تجربه کردهاند. مردم ایران در میان خشمگینترینها در رتبه سوم، بین نگرانترینها در رتبه چهارم و از نظر اضطراب و استرس نیز در رتبه پنجم قرار گرفتهاند.
گالوپ برای این تحقیق، بین ۱۳ اوت تا ۳۰ سپتامبر ۲۰۱۸، بیش از ۱۵۱ هزار مصاحبه در ۱۴۰ کشور جهان انجام داده، که بیشتر بر شناخت احساسات شهروندان این کشورها درباره وضعیت زندگیشان متمرکز بوده است.
بر اساس یافتههای این تحقیق، مردم جهان بهطور کلی غمگینتر و عصبانیتر از گذشتهاند.
در مجموع، بین ۷۰ تا ۷۵ درصد مردم دنیا لذت، آرامش و خنده را روز قبل از نظرسنجی تجربه کرده بودند.
کشورهای چاد، نیجر، سیرالئون، عراق، ایران، بنین، لیبریا، گینه، سرزمینهای فلسطینی و کنگو ۱۰ کشوریاند که مردمشان در سال گذشته، بهطور کلی منفیترین وضعیت داشتهاند.
بر این اساس، بیش از نیمی از مردم چاد (۵۴ درصد) روز قبل از تحقیق، تجربهای منفی را از سر گذراندهاند. پس از آن نیجر و سریلانکا با ۵۰ درصد، عراق با ۴۹ درصد و ایران با ۴۸ درصد در رتبههای بعدی قرار دارند.
در مقابل، تایوانیها، با ۱۴ درصد، کمتر از سایرین دستخوش احساسات منفی بودهاند. پس از آن، سنگاپور و قزاقستان با ۱۷ درصد، ویتنام، ترکمنستان، لهستان، مغولستان و استونی با ۱۸ درصد و سوئد، لتونی، قرقیزستان و آذربایجان با ۱۹ درصد قرار میگیرند.
کشورهای حوزه اسکاندیناوی شامل فنلاند، دانمارک، نروژ و ایسلند که معمولا از خوشبختترین کشورهای جهان محسوب میشوند، امسال نیز در فهرست شادترین کشورهای سازمان ملل قرار داشتند، اما بر پایه پژوهش مصاحبهمحور گالوپ، سطح رضایت از زندگی در مردم آمریکای لاتین بالاتر از مردم حوزه اسکاندیناوی است.
پاراگوئه در صدر کشورهایی است که مردمش شاد بودهاند. ۸۵ درصد مردم این کشور روز قبل از مصاحبه احساس مثبت داشتند. پاناما، گواتمالا، مکزیک، السالوادور و هندوراس هم در این زمینه با پاراگوئه در رقابتاند، گرچه همچنان با بالاترین میزان فقر و خشونت دستوپنجه نرم میکنند. در فراسوی قاره آمریکا، اندونزی مثبتترین مردمان را دارد و اکوادور، کاستاریکا و کلمبیا در ردههای بعدی ایستادهاند تا ۱۰ کشور نخست فهرست را تشکیل دهند.
به گزارش سیانان و به نقل از جان کلیفتون، مدیر بخش جهانی گالوپ، «مردم آمریکای لاتین گرچه از نظر سطح زندگی در رده بهترینها قرار نمیگیرند، به گونهای شادند و خنده بر لبانشان نقش میبندد که نظیرشان را نزد مردم دیگری نمیتوان یافت.» این امر از فرهنگ این منطقه از دنیا نشات گرفته است که بر جنبههای مثبت زندگی نظر دارد.
طبق نظرسنجی گالوپ، ایران جزو غمگینترین کشورهای دنیاست. ۴۵ درصد ایرانیها روز قبل از مصاحبه دچار غم و اندوه بودهاند. مردم ایران از این نظر پس از چاد، نیجر، لیبریا، سیرالئون و نیکاراگوئه در رده ششم قرار دارند.
۵۹ درصد مردم ایران روز قبل از تحقیق، احساس نگرانی را تجربه کردهاند. ایران از این نظر بعد از موزامبیک، چاد، بنین، پرتغال در رده چهارم قرار دارد. این در حالی است که بهطور متوسط ۴۰ درصد مردم دنیا عنوان کردهاند که زندگی روزمرهشان با نگرانیهای بسیاری همراه است.
در همین حال، ۴۰ درصد ایرانیها گفتهاند در همان روز نیز دستخوش رنج و ناراحتی بودهاند.
۴۳ درصد مردم ایران روز قبل از مصاحبه احساس خشم و عصبانیت داشتهاند. در این بخش، فقط ارمنستان با ۴۵ درصد و عراق با ۴۴ درصد وضعیتشان از ایران بدتر است، یعنی ایران در رتبه سوم کشورهای با خشمگینترین شهروندان قرار گرفته است.
از سوی دیگر، تنها ۳۳ درصد ایرانیها روز قبل از تحقیق کار جالبی انجام داده یا فرا گرفته بودند. در حالی که بهطور میانگین حدود نیمی از مردمان دنیا چنین تجربهای داشتهاند. در این زمینه دو کشور آفریقایی و سه کشور آمریکای لاتین پیشتازند.
اوضاع نابسامان اقتصادی، تورم، نرخ بالای بیکاری، فضای بسته سیاسی و دیگر محدودیتهای اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی مجموعا تاثیر زیادی بر احساس مردم ایران نسبت به وضعیت زندگیشان دارد، بهویژه در سال گذشته که با خروج دونالد ترامپ از برجام و بازگشت تحریمها، کورسوی امید به بهبود وضعیت معیشت رنگ باخت.
یافتههای این تحقیق حاکی از آن است که مردم ایران بیشترین اضطراب، استرس و فشارهای عصبی را تحمل میکنند. ۵۵ درصد ایرانیها روز قبل از مصاحبه دچار استرس شده بودند. این در حالی است که بهطور متوسط ۳۵ درصد مردم جهان متحمل استرس شده بودند.
مردم آمریکا و آلبانی هم وضعیت مشابهی داشتند و ۵۵ درصدشان استرس داشتند. فقط فیلیپین با ۵۸ درصد و تانزانیا با ۵۷ درصد وضعیتشان از ایران، آمریکا و آلبانی وخیمتر است.
بر همین اساس، سطح اضطراب در آمریکاییها به بالاترین حد رسیده است. سال گذشته، آنها بیشترین میزان استرس، نگرانی و خشم در دهه گذشته را تحمل کردهاند.
۴۵ درصد آمریکاییها روز قبل از نظرسنجی احساس نگرانی داشتهاند. بهطور متوسط ۳۹ درصد مردم جهان احساسی توام با نگرانی داشتهاند. همچنین ۲۲ درصد آمریکاییها در روز قبل از نظرسنجی دستخوش خشم و عصبانیت شده بودند، رقمی برابر با میانگین جهانی.
یافتههای پژوهش گالوپ حاکی از این است که میان احساسات منفی آمریکاییهای زیر ۵۰ سال و کمدرآمد و نارضایتی از عملکرد دونالد ترامپ، رییسجمهوری ایالات متحده، ارتباطی مستقیم وجود دارد.
به باور کارشناسان موسسه گالوپ، نبود رابطه میان اقتصاد قدرتمند و احساسات منفی نشان میدهد که تولید ناخالص ملی و دادههای اقتصادی تنها بخشی از واقعیت وضعیت و احساسات مردم را بازگو میکند. از همین روست که در این تحقیق به معیارهای مرسوم در تحقیقات، نظیر تولید ناخالص ملی کشورها، توجهی نشده است.