آغاز رایزنیهای دیپلماتیک؛ آمادگی دوحه برای پذیرش میانجیگری کویت
محمد بن عبدالرحمن آل ثانی، وزیر خارجه قطر، در سخنانی از آمادگی کشورش برای پایان اختلافات با عربستان از طریق گفت وگو خبر داد و تاکید کرد که دوحه هیچ اقدامی در راستای افزایش تنش با کشورهای عربی انجام نخواهد داد.
به گزارش خبرگزاری رویترز وزیر خارجه قطر اعلام کرده که دوحه برای نشستن بر سر میز مذاکرات با عربستان از آمادگی کامل برخوردار است. وزیرخارجه قطر از تلاش کشور کویت برای میانجیگری میان دوحه و کشورهای عربی که روابطشان را با قطر قطع کردهاند، خبر داد و گفت که کشورش از تلاشها برای میانجیگری میان قطر و کشورهای عربی با هدف کاستن از حجم تنشها استقبال میکند.
همزمان گزارشهایی از گفتوگوی تلفنی میان امیرکویت و همتای قطری او، شیخ تمیم بن حمد آل ثانی، منتشر شده است. رویترز نیز گزارش داده رئیسجمهوری ترکیه با سران قطر، روسیه، کویت و عربستان سعودی گفتوگو کردهاست. شیخ صباح احمدجابرالصباح، امیر کویت، در تماس تلفنی با امیر قطر، ابزار امیدواری کرده است که او «اقداماتی در جهت کاهش تنش انجام داده و از اتخاذ تصمیماتی که می تواند به تشدید تنشها بیانجامد، خودداری کند».
وزیر امور خارجه قطر سهشنبه ۱۶ خرداد در گفت وگو با شبکه تلویزیونی الجزیره اقدامات کشورهای عربی که اقدام به قطع مناسبات خود با دوحه کردهاند را نکوهش کرد، اما گفت که دوحه این اقدامات را تلافی نخواهد کرد تا امیر کویت فرصت مذاکره با طرفهای دیگر تنش را داشته باشد. محمد بن عبدالرحمن آل ثانی در گفتوگو با الجزیره گفت که اقدامات این چهار کشور علیه قطر پیامدهای گستردهای برای شهروندان کشورهای عرب حاشیه خلیج فارس و روابط خانوادگی آنها گذاشته است. او افزود: قطر از هرچه به افزایش تنشها بیانجامد خودداری میکند و خواستار انجام گفتوگوهای باز و صادقانه است.
-
اجازه نمیدهیم بحران اخیر بر روابط دوحه با آمریکا تاثیر بگذارد
با بالا گرفتن تنش میان دوحه و چند کشور عربی، محمد بن عبدالرحمن آل ثانی، وزیرامورخارجه قطر به تاثیر این بحران بر روابط دوحه- واشینگتن اشاره و تاکید کرده: دوحه اجازه نمیدهد بحران اخیر بر روابط قطر و ایالات متحده تاثیر منفی بگذارد: «روابط ما با آمریکا، روابطی راهبردی هستند. مسائلی هستند که ما در مورد آنها همعقیده نیستیم، اما گستره همکاریها میان ما، به مراتب وسیعتر از این اختلافنظرها است».
در اولین واکنش به قطع روابط دیپلماتیک عربستان و شماری از کشورهای عربی با قطر، رکس تیلرسون وزیر خارجه آمریکا طرفهای مناقشه را دعوت کرد تا سوءتفاهم احتمالی را از طریق مذاکره بر طرف کنند. او افزود: مهم این است که شورای همکاری خلیج فارس متحد باقی بماند و انتظار ندارم این مساله اثر قابل ملاحظهای بر جبهه متحدِ مبارزه علیه تروریسم در منطقه و در جهان داشته باشد.
پیشتر یک مقام بلندپایه آمریکایی که نامش فاش نشده به خبرگزاری رویترز گفته بود: «بسیاری از اقدامات و رفتارهای قطر، باعث نگرانی همسایگان این کشور و حتی آمریکا شده است». این مقام افزوده بود: «واشینگتن نمیخواهد شاهد تداوم شکاف بین کشورهای عرب حاشیه خلیج فارس باشد و تمایل دارد همه آنها در مسیر درستی قرار گیرند»
خبرگزاری رویترز همچنین از گفتوگوی رجب طیب اردوغان، رئیسجمهوری ترکیه، با رهبران کشورهای عربستان سعودی، روسیه، قطر خبر داده است. ترکیه روابط نزدیکی با قطر و شماری از کشورهای پیرامون خلیج فارس دارد.
روز دوشنبه ۱۵ خرداد، کشورهای عربستان، امارات متحده عربی، مصر و بحرین اعلام کردند که به دلیل حمایت قطر از تروریسم روابط خود با دوحه را قطع کردند. به دنبال آن، شماری از کشورهای دیگر مانند یمن، لیبی، مالدیو به جمع کشورهایی پیوستند که مناسبات خود را با دوحه قطع کردند. همه این کشورها از متحدان ایالات متحده بهشمار میروند.