توافق سفرای بریتانیا، فرانسه و آلمان در تهران برای سرعت بخشیدن به اجرایی شدن اینستکس
سفارت بریتانیا در تهران با انتشار بیانیهای از توافق سفرای سه کشور مبتکر اینستکس (بریتانیا، فرانسه و آلمان) در زمینه سرعت بخشیدن به اجرایی شدن این سازوکار ویژه مالی خبر داد.
بر اساس این بیانیه سفرای بریتانیا، فرانسه و آلمان این هفته در ایران پذیرای نمایندگان اینستکس و کارشناسان فنی سهکشور برای مذاکرات مرتبط با کارشناسان و شرکای ایرانی بودند.
این مذاکرات به ابتکار سازمان پشتیبانی فنی و تبادل اطلاعات اتحادیه اروپا (EU TAIEX) برگزار شده است. به گفته مقامهای سه کشور، «مذاکرات فوق به تلاشهای مشترک کمک کرده تا از ادامه تجارت با ایران بر مبنای قوانین بینالملل و قوانین اتحادیه اروپا و نیز از طریق سازوکار ویژه مالی اینستکس اطمینان حاصل شود.»
راب مککر، سفیر بریتانیا در تهران در پیامی توییتری، گفتوگوهای فنی سه کشور را گامی مهم در پیشبرد اینستکس خوانده است.
Useful visit by UK, French, German, and EU experts. To make progress on #INSTEX, technical talks such a these are important. My statement with @FranceenIran and @GermAmbTehranhttps://t.co/6bT1jlc7BT
— Rob Macaire (@HMATehran) June 13, 2019
سفرای سه کشور در ادامه این بیانیه با اذعان به فشارهای اقتصادی ناشی از تحریمها بر مردم ایران تعهد خود را نسبت به همکاری با ایران برای اجرایی شدن اینستکس اعلام کردهاند.
در بخش دیگری از این بیانیه چنین آمده است: «ما فشار اقتصادی را که مردم ایران با آن روبرو هستند درک میکنیم. ما متعهد هستیم که با ایران همکاری کنیم تا اجرایی شدن نخستین تبادل اینستکس هر چه زودتر محقق شود. بر این اساس، هر دو طرف بر سر نقشه راهی در زمینه سرعت بخشیدن به این روند توافق کردهاند.»
در پی خروج آمریکا از برجام و بازگشت تحریمها علیه ایران، شرکای اروپایی برجام (آلمان، بریتانیا و فرانسه) سازوکار ویژه مالی اتحادیه اروپا را برای تسهیل مبادلات ایران با شرکای تجاری ایجاد کردند؛ سازوکار که با انتقادهای زیادی روبروست و هنوز اجرایی نشده است.
بیانیه سفرای سه کشور کمتر از یک ماه مانده به پایان مهلت جمهوری اسلامی به شرکای اروپایی برجام صادر میشود.
یک سال پس از خروج آمریکا از برجام، ایران روز ۱۸ اردیبهشتماه سال جاری از تصمیم خود مبنی بر کاهش سطح تعهدات خود در این توافق خبر داد و طی هشداری به شرکای اروپایی این توافق ۶۰ روز مهلت داد تا به تعهدات خود از جمله اجرایی کردن این سازوکار مالی عمل کنند.