در سقوطی بیسابقه، قیمت نفت سبک آمریکا منفی شد
قیمت نفت سبک آمریکا برای تحویل در ماه مه روز دوشنبه اول اردیبهشت ماه با ۳۲۱ درصد سقوط برای اولین بار به منفی ۳۷ دلار کاهش یافت.
خبرگزاری بلومبرگ نوشت که «همهگیری ویروس کرونا، اقتصاد را به بنبست رسانده است و آنقدر نفت بلااستفاده شده که شرکتهای نفت و انرژی آمریکا برای ذخیره کردن آن جایی ندارند و اگر جایی هم برای ذخیره آن داشته باشند هیچ کس نمیخواهد خریدار نفت خامی باشد که موعد تحویل آن فرا رسیده است.»
از زمان شیوع کرونا در چین، قیمت جهانی نفت سقوطهای مکرری را تجربه کرده است و در حالی که این نفت برنت دریای شمال پیش از سقوط ۶۷ دلار در هر بشکه بود اکنون به ۲۵ دلار و سبد نفتی اوپک نیز به هفده تا بیست دلار رسیده است. نفت سبک آمریکا که در شرایط معمول نیز قیمت کمتری نسبت به نفت برنت دریای شمال دارد در روزهای قبل تا دو دلار معامله شده بود اما روز دوشنبه یک روز قبل از منقضی شدن خریدهای بازار آتی برای تحویل در ماه مه، قیمت این نفت ابتدا به صفر و پس از آن به منفی ۳۷ دلار کاهش سقوط کرد.
با وجود توافق بزرگ کشورهای اوپک و غیر اوپک برای کاهش ۹ میلیون و ۷۰۰ هزار بشکه در تولید روزانه نفت که مورد حمایت آمریکا و کشورهای گروه بیست نیز قرار گرفت اما برآوردها حاکی از مازاد ۳۰ میلیون بشکهای تولید نفت به دلیل تعطیلی ناشی از همهگیری ویروس کروناست و این کاهش تولید فقط میتواند یک سوم از مازاد نفت تولیدی در جهان بکاهد.
از عوامل اصلی سقوط شدید کاهش شدید تقاضا برای نفت به دنبال شیوع کرونا و تعطیلی گسترده و سراسری فعالیتهای اقتصادی و تجاری از جمله در ایالات متحده برای مقابله به آن است.
انباشت ذخایر و پر شدن انبارهای نگهداری و ذخیره نفت از دیگر دلایل کاهش شدید تقاضا برای نفت است درحالی که کاهش تولید نفت به میزان کاهش شدید تقاضا در عمل غیرقابل اجراست. از همین رو تداوم عرضه و کاهش شدید تقاضا و منقضی شدن خریدهای بازار آتی برای تحویل در ماه مه در روز سهشنبه، به سقوط شدید قیمت نفت سبک آمریکا به زیر صفر و سپس به منفی ۳۷ دلار دامن زد.
نفت سبک بیشتر در حمل و نقل هوایی مورد استفاده قرار میگیرد و اکنون با تعطیلات گسترده برای مقابله با کرونا در عمل شرکتهای هواپیمایی حجم گستردهای از پروازهای خود کاستهاند و تقاضای سوخت از سوی این شرکتها نیز به شدت کاهش یافته است.