نشست کمیسیون مشترک برجام همزمان با ابهام درمورد ادامه تعهد آمریکا به توافق
نشست کمیسیون مشترک برجام، روز جمعه ۲۵ اسفندماه، درحالی در هتل کوبورگ وین برگزار شد که همزمان، اخراج تیلرسون از وزارت خارجه آمریکا و انتصاب مایک پومپئو بهجای او، ابهامات جدی در مورد تداوم تعهد آمریکا به توافق هستهای با ایران ایجاد کرده است.
دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا، دیماه گفته بود اگر کشورهای اروپایی در برطرف کردن آنچه او «نقایص فاجعهبار» برجام نامیده با آمریکا همراه نشوند، در ماه مه از این توافق خارج خواهد شد. مهلت بعدی ترامپ برای تمدید تعلیق تحریمهای ایران که بهنوعی میتوان آن را تمدید برجام دانست، دوازدهم ماه مه است.
مهمترین نقصان برجام در نظر ترامپ، در نظر نگرفتن مجازات برای فعالیتهای موشکی ایران و بهدست ندادن سازوکاری برای ممانعت از حمایت این کشور از حزبالله و گروههای مشابه مسلح در لبنان، سوریه و یمن بوده است.
به گزارش روزنامه آمریکایی واشنگتنپست، نمایندگان ایران، آمریکا، بریتانیا، چین، فرانسه، آلمان و روسیه هنگام ورود به نشست وین، توضیحی به خبرنگاران در مورد سیاست کشورهای متبوعشان پس از تغییرات در وزارت امور خارجه آمریکا ندادند.
از وزارت خارجه آمریکا، اینبار برایان هوک از بخش سیاستگذاری، هیأت آمریکایی را رهبری میکند.
اخراج این هفته رکس تیلرسون و جایگزین کردن او با کسی که مواضع خصمانهای علیه ایران دارد، یعنی پومپئو، این گمانهزنی را که آمریکا از برجام خارج خواهد شد، تقویت کرده است. انتظار میرود وزاری خارجه اتحادیه اروپا که قرار است روز دوشنبه ۲۸ اسفند با یکدیگر ملاقات کنند، تایید نمایند که توافق برجام با ایران مفید بوده و بکوشند ترامپ را متقاعد کنند که در ماه مه از برجام خارج نشود. در عین حال، انتظار می رود این کشورها، بهویژه آلمان و فرانسه، فشارها بر ایران در برابر گسترش صنعت موشکی آن کشور و آنچه که «نقش بیثباتکننده آن در منطقه» خوانده میشود را افزایش دهند.
براساس برجام، ایران انواعی از غنیسازی را که میتواند به کار ساخت سلاح هستهای بیاید، متوقف کرده است تا در عوض محدودیتهای پیشین در زمینه تجارت، معاملات نفتی و سیستم بانکی این کشور، برداشته شود.