هزاران معترض هنگکنگی ممنوعیت ماسک را نادیده گرفتند
با بازگشایی بخشی از شبکه ریلی هنگکنگ پس از یک تعطیلی بیسابقه، هزاران نفر از معترضان هنگکنگی بار دیگر به خیابانها آمدند و ممنوعیت استفاده از ماسک را زیر پا گذاشتند.
مقامات مترو هنگکنگ، روز یکشنبه ۱۴ مهر، اعلام کردند که ۴۵ ایستگاه مترو این شهر بازگشایی شده، اما ۴۸ ایستگاه به ویژه در مناطق توریستی هنگکنگ بسته باقی خواهد ماند.
مترو هنگکنگ روزانه پنج میلیون مسافر را جابهجا میکند و جمعیت ۷.۵ میلیونی هنگکنگ شدیدا به مترو وابسته هستند.
همزمان هزاران معترض روز یکشنبه، در دو تظاهرات بزرگ بدون مجوز، یکی در جزیره هنگکنگ و دیگری در شبهجزیره کاولون، با زیر پا گذاشتن ممنوعیت استفاده از ماسک در تجمعها به خیابانها آمدند.
بر اساس گزارشها معترضان برای جابهجا شدن از اتوبوس و تاکسی استفاده کردند.
اما دستگاه قضایی هنگکنگ، روز یکشنبه با تایید تصمیم دولت، درخواست نمایندگان هوادار دموکراسی در پارلمان محلی را برای لغو قانون اضطراری ممنوعیت استفاده از ماسک در تجمعها رد کرد.
در حالی که معترضان هنگکنگی در اعتراضات چند ماه گذشته، برای پنهان کردن هویت خود، صورتشان را با ماسک میپوشانند، کری لم، رییس اجرایی دولت هنگکنگ، روز جمعه ۱۲ مهر اعلام کرده بود از بامداد شنبه ۱۳ مهر، مطابق قوانین اضطراری، استفاده از ماسک ممنوع خواهد بود.
این اختیار دولت هنگکنگ میراثی به جا مانده از زمان حضور بریتانیا در این منطقه است و در سال۱۹۲۲ به تصویب رسید، اما آخرین بار، بیش از پنجاه سال پیش، در سال ۱۹۶۷ از این فرمان در هنگکنگ استفاده شده بود.
این در حالی است که بسیاری از هنگکنگیها از زمان شیوع بیماری مرگبار سارس در سال ۲۰۰۳، برای محافظت در برابر آلودگی و بیماری، هر روز با ماسک در سطح شهر تردد میکنند.
اما کری لم که حمایت چین را همراه خود دارد، درباره وضع چنین قانونی اعلام کرد که «خشونتهای افراطی» به کارگیری این قانون اضطراری را توجیه میکند.
با تعطیلی مترو، بسته شدن بسیاری از مراکز تجاری و راههای ارتباطی، وضعیت هنگکنگ در روز شنبه تقریبا آرام بود. با این حال، صدها معترض روز شنبه به خیابانها آمدند و به ممنوعیت استفاده از ماسک اعتراض کردند اما با فرارسیدن شب، پلیس آنان را متفرق کرد.
اعتراضات هنگکنگ این شهر را دچار عمیقترین بحران سیاسی خود طی دهههای اخیر کرده است. همچنین شی جین پینگ رئیس جمهور چین را از زمان به قدرت رسیدنش، با بزرگترین چالش مردمی مواجه ساخته است. به ویژه آن که شی جین پینگ، این روزها مشغول برگزاری جشنهای هفتادسالگی تاسیس جمهوری خلق چین از سوی مائو است.
دفتر نمایندگی چین در هنگکنگ روز یکشنبه، تخریب یکی از ساختمانهای این دفتر از سوی «معترضان افراطی» را محکوم و از دولت و پلیس هنگکنگ در برخورد با معترضان دفاع کرد.
اعتراضها در هنگکنگ چهار ماه پیش، در مخالفت با لایحه استرداد مجرمان به چین آغاز شد، اما به پنج خواسته دیگر، شامل حق رای همگانی و تحقیق درباره برخورد خشونتآمیز پلیس، تعمیم پیدا کرده است.