موسیقی به اندازه دارو در آرامش پیش از جراحی اثربخش است
بر کسی پوشیده نیست که موسیقی خاصیت آرامشبخش دارد، اما اکنون پژوهشگران میگویند موسیقی میتواند در آرام کردن بیماران، درست به اندازه داروها اثربخش باشد.
اضطراب پیش از جراحی امری رایج است و امکان دارد سطح هورمونهای تولید استرس را افزایش دهد، مسالهای که میتواند توانایی بدن در ترمیم جراحت پس از جراحی را نیز تحت تاثیر قرار دهد.
در آزمایشی بالینی در آمریکا، پژوهشگرها سطح اضطراب بیمارانی که داروی میدازولام (یک داروی آرامبخش و ضد اضطراب) مصرف کرده بودند را با بیمارانی که به موسیقی گوش کرده بودند، مقایسه کردند.
قرار بود تمام شرکتکنندهها در این پژوهش داروی بیحسی موضعی دریافت کنند.
پژوهشگرها ۱۵۷ بزرگسال را به دو گروه تقسیم کردند و به بیماران گروه اول سه دقیقه پیش از تزریق داروی بیحسی موضعی، یک تا دو میلیگرم میدازولام تزریق کردند.
به گروه دوم هدفونهایی دادند که صداهای بیرونی را حذف و فقط قطعه موسیقی «سبکبال» (Weightless) گروه مارکونی یونیون (Marconi Union) را پخش میکرد، که آرامشبخشترین قطعه موسیقی جهان شناخته شده است.
به گزارش مجله فوربز، قطعه موسیقی «سبکبال» با همکاری یک روانپزشک ساخته شده است. هدف گروه مارکونی یونیون از این همکاری، ساخت یک قطعه فوقالعاده آرامشبخش بود که با گوش دادن به آن، فشارخون، اضطراب و ضربان قلب مخاطب پایین بیاید.
پژوهشگرها در پایان آزمایش، میزان اضطراب هر دو گروه را اندازه گرفتند و متوجه شدند آرامش شرکتکنندگانی که به قطعه «سبکبال» گوش کرده بودند دقیقا به اندازه بیمارانی بود که دارو به آنها تزریق شده بود. البته بیمارانی که دارو دریافت کرده بودند از تجربه کلی خود احساس رضایت بیشتری داشتند؛ شاید به این علت که شرکتکنندگان مجاز به انتخاب قطعه موسیقی نبودند و دیگر اینکه هم پزشکان و هم بیماران معتقد بودند که بدون موسیقی راحتتر با یکدیگر ارتباط برقرار میکردند.
به گفته این گروه پژوهشی، شاید بشود پیش از تزریق داروی بیحسی، «دارویِ موسیقی» را جایگزین میدازولام کرد. ولی بررسیهای بیشتری لازم است تا مشخص شود آیا نوع موسیقی و نحوه پخش آن میتواند مزایایی داشته باشد که به کاهش ارتباط بین بیمار و پزشک در حین عمل بیرزد یا خیر.