ناسا در جستوجوی نشانههای حیات در گذشته مریخ
مریخنورد جدید ناسا در حفره شهابسنگی جزیرو (Jezero Crater) در سطح مریخ فرود خواهد آمد تا به جستوجوی نشانههای حیات در گذشته مریخ بپردازد.
بیانیه مطبوعاتی ناسا میگوید که پس از پنجسال کنکاش و بررسی ۶۰ مکان در سطح سیاره سرخ، عاقبت محل فرود مریخنورد پروژه «مریخ ۲۰۲۰» (Mars 2020) انتخاب شد.
این مریخنورد، در ماه ژوئیه سال ۲۰۲۰ بر مریخ فرود خواهد آمد و در میان بستر حفره شهابسنگی جزیرو، بهدنبال نشانههایی از حیات بهشکل مولکولی یا شرایط مساعد شکلگیری حیات در تاریخ گذشته مریخ خواهد گشت.
این حفره شهابسنگی بهطول ۴۵ کیلومتر در بستر حوزه آبریز یک رودخانه پیشین مریخ و در حدود ۳/۶میلیارد سال پیش شکل گرفته است. در سطح مریخ، آب مایع دیگر وجود ندارد، ولی بر خشکیهایش میتوان نشانههای جابهجایی مایعات را دید.
پژوهشگران ناسا امیدوارند که این رودخانه باستانی، نشانههای احتمالی حیات را میلیونها سال پیش در بستر خود دفن کرده باشد. آنها تخمین میزنند که در این مکان، بهنسبت ۶۰ نامزد دیگر، احتمال بیشتری برای پیدا کردن این نشانهها وجود دارد.
این مریخنورد همچنین نمونههایی از خاک و سنگ مریخ را جمعآوری و ذخیره میکند تا در دهه ۲۰۲۰، دیگر کاوشگران بتوانند از آنها برای درک گذشته و امروز این سیاره، استفاده کنند.
پیشتر نشانههای ارگانیک در مریخ پیدا شدهاند که دستکم ۳ میلیارد سال عمر دارند. این مواد ارگانیک میتوانند امکان شکلگیری حیات را فراهم کرده باشند.
محققهای ناسا با امیدواری توأم با نگرانی برنامههای ارسال مریخنوردهای جدید به سیاره سرخ را دنبال میکنند؛ چون تنها ۴۰درصد ماموریتهای ناسا در مریخ با موفقیت به انجام رسیده است. اتمسفر مریخ، تنها معادل یکدرصد غلظت جو زمین را دارد و برای همین، جلوی سرعت سقوط مریخنوردها را نمیگیرد.
آمریکا تنها کشور جهان است که از ۱۹۶۵ تا کنون، ماموریتهای موفقی را در مریخ انجام داده است.
*تمامی تصویرهای این مطلب از ناسا است.