هوشمندسازی اشیا یکی از راههای نفوذ دشمن است
غلامرضا جلالی، رییس سازمان پدافند غیرعامل، در صحبتهای اخیر خود، هوشمندسازی اشیا را پدیدهای از سوی دشمن و با هدف رصد اطلاعاتی جامعه ایران عنوان کرد. او که در نشستی با حضور دبیران کمیتههای پدافند غیرعامل دستگاههای اجرایی ایران شرکت کرده بود در این رابطه گفت: «دشمنان با استفاده از این ظرفیت، قطعا تلاش میکنند تا اطلاعات مورد نیاز خود را از جامعه ما به دست آورند. مثلا با فروش دوربینهای مداربسته و تعریف برنامههایی برای آنها، کاری کنند که این دستگاهها هر چیزی را تصویربرداری میکنند، یک نسخه از آن را به آدرس موردنظر ارسال کنند.»
جلالی موضوع هوشمندسازی اشیا را یکی از راههای «نفوذ» معرفی میکند و میگوید: «ورود و نفوذ فناوری هوشمندسازی در همه حوزهها قابلیتهای مختلفی را به اشیا میدهد و موجب ایجاد خانه هوشمند، شهر هوشمند و زیرساختهای هوشمند میشود. این پدیده در کنار قابلیتهایی که ایجاد کرده، امکان نفوذ، کنترل و دستکاری اطلاعات و غیره را برای دیگران نیز بهوجود آورده است که میتواند موجب اختلال در کارکرد زیرساختهای حیاتی کشور شود.»
«اینترنت چیزها» (IoT) که به آن «اینترنت اشیا» نیز گفته میشود، به نسل جدیدی از وسایل و ابزارهای پیرامون محیط انسان اشاره دارد که به کمک سنسورهای مختلف، به شبکه اینترنت متصل است و قابلیت تعاملپذیری با اشیای دیگر را دارد. لوازم خانه مانند تلویزیون، یخچال، سنسورهای کنترل دمای منزل و هر آنچه که امکان برقراری ارتباط با اینترنت را داشته باشد، بهنوعی در این دسته قرار میگیرد.
رییس سازمان پدافند غیرعامل همچنین بار دیگر احتمال قطع اینترنت در ایران ازسوی دشمن را هم مطرح کرده است: «در اسناد راهبردی جدید آمریکا مسائل تازهای مطرح شده که باید به آن توجه کرد. آنها در حوزه سایبر تاکید کردند که باید کنترل فضای سایبر را در اختیار خود داشته باشند و این نشان میدهد که احتمال تحریم سایبری و تحمیل هزینههای آن بر کشور ما وجود دارد و میخواهند کاری کنند که خدمات پایدار در کشور ما با مشکل روبهرو شود.» او ادامه میدهد: «مساله دیگری که احتمال دارد ازسوی آنها دنبال شود، قطع اینترنت بهصورت نقطهای است.»
مهرماه گذشته بود که شایعه قطع اینترنت ایران بهدلیل تحریمهای آمریکا مطرح شد. در آن زمان این شایعه حواشی زیادی در کشور ایجاد کرد و مقامات ایران آن را رد کردند.
جلالی همچنین بار دیگر با تاسف از گسترش رسانههای اجتماعی مطرح در کشور، این اتفاق را ناشی از ناهماهنگیهای داخلی عنوان میکند. جلالی با «تهدید» خطاب کردن این رسانهها میگوید: «متاسفانه با فراگیری شبکههای اجتماعی خارجی، اطلاعات مردم ما در اختیار آنان قرار گرفته است و ما بهدلیل عدم هماهنگی و حمایت از شبکههای اجتماعی داخلی، نتوانستیم نیاز مردم به شبکههای اجتماعی را در داخل تامین کنیم و به همین دلیل همچنان اطلاعات مردم ما در اختیار تلگرام، طلاتلگرام و هاتگرام است.»
این سخنان درحالی مطرح میشود که پیشتر، حسن بیکی، عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی ایران به نقل از محمود علوی، وزیر اطلاعات کشور گفته بود تلگرام طلایی متعلق به جمهوری اسلامی است.