پروژه بلندپروازانه ایلان ماسک؛ میمونی که با یک تراشه مغزی بازی کامپیوتری انجام داد
شرکت ساخت تراشه «نیورالینک»، متعلق به ایلان ماسک، صاحب اسپیسایکس و تسلا، ویدیویی منتشر کرده که در آن یک میمون، تنها با مغز و بدون هیچ گونه اتکا به دست، میتواند بازی کامپیوتری انجام دهد
بر اساس توضیحات دادهشده در ویدیوی این شرکت، که روی یوتیوب قرار داده شده است، در هر دو نیمکره مغز «پیجر»، این میمون نر ۹ ساله، تراشه ساخت شرکت نیورالینک کار گذاشته شده است.
نیورالینک در فرآیند ساخت تراشههای قابلکاشتی است که با بلوتوث فعال میشود و میتواند از طریق یک گیرنده کوچک، با کامپیوتر ارتباط برقرار کند. نیورالینک پیشتر کارکرد این تکنولوژی را بر روی خوکها نشان داده بود.
بنا بر توضیحات این ویدیو، پیجر پیشتر یاد گرفته بود که در ازای اسموتی موز خوشمزهای که او با نی و هنگام بازی آن را مینوشد، با کامپیوتر سروکله بزند. ویدیو همزمان پیجر را نشان میدهد که با جویاستیک، نشانگر را روی مانیتور به اینسو و آنسو میبرد.
طبق توضیحات این ویدیو، دو تراشه نیورالینک کارگذاشته در دو نیمکره مغز پیجر، فعالیت مغز او را با استفاده از دو هزار الکترودی که در قشر حرکتی مغز او کار گذاشته شده است، ضبط میکند. قشر حرکتی مغز، کنترل حرکات دست و بازو را بر عهده دارد.
نیورالینک سپس اطلاعات را از نورونهای مغز پیجر به یک رمزگشا منتقل میکند. این رمزگشا میتواند حرکات آتی دست پیجر را پیشبینی کند و مدل رابطه بین عملکرد مغز و حرکات جویاستیک را پیاده کند.
پس از یک بازه سنجش و پردازش، خروجی رمزگشا میتواند خود نشانگر را تکان دهد؛ بدون اینکه پیجر نیاز داشته باشد با تکان دادن جویاستیک با دست، آن را هدایت کند. سپس سیم جویاستیک قطع میشود و پیجر، خود، تنها با مغزش میتواند نشانگر را روی مانیتور تکان دهد.
بر اساس توضیحات راوی این ویدیو، هدف نیورالینک این است که به افراد دارای معلولیت کمک کند تا تنها با تکیه بر فعالیت مغزشان با کامپیوتر و گوشی کار کنند.
ایلان ماسک درباره نسخه ابتدایی این نوآوری نوشت: «نیورالینک فرد معلول را قادر میسازد تا تنها با استفاده از مغزش، از گوشی هوشمند استفاده کند و آن هم سریعتر از فردی بدون معلولیت، که با انگشتانش از گوشی استفاده میکند.»
ماسک گفت که در نسخههای بعدی، نیورالینک کارگذاشته در مغز، به نورالینکهای کاشته در نورونهای حسیحرکتی بدن سیگنال میفرستد و بهعنوان نمونه، میتواند معلولان قطعنخاع را قادر به راه رفتن دوباره کند.