انتقادها از غیبت علمای اهل سنت در مراسم تحلیف؛ مطهری: کوتاهی شد
علی مطهری، نایب رئیس مجلس شورای اسلامی، با انتقاد از عدم دعوت از علمای اهل سنت و روسای جمهور سابق در مراسم تحلیف ریاست جمهوری دولت دوازدهم گفت که در این زمینه کوتاهی صورت گرفته است.
مطهری در گفتوگو با ایسنا افزوده: «برای مراسم تحلیف باید از علمای اهلسنت و روسای جمهور قبلی آقایان محمد خاتمی و محمود احمدینژاد دعوت میشد. این استدلال که بهخاطر کمبود جا اینها دعوت نشدهاند قابل قبول نیست.» او تاکید کرده: «بهجای این توجیهها اعتراف کنیم که کوتاهی شده است.»
نایب رئیس مجلس در پایان با بیان اینکه مجلس و دولت هر دو در این موضوع مقصر هستند، یادآور شد: «ما که این همه از وحدت شیعه و سنی دم میزنیم، معنی ندارد هیچ یک از علمای اهل سنت در مراسم تحلیف حضور نداشته باشند.»
دعوت نشدن محمد خاتمی، رئیس جمهوری پیشین ایران، و نیز مولوی عبدالحمید، امام جمعه اهل سنت شهر زاهدان، انتقادهایی از سوی شخصیتهای سیاسی و حامیان دولت بهدنبال داشت.
علی لاریجانی، رئیس مجلس شورای اسلامی، روز سهشنبه ۱۷ مرداد، «محدودیت جا» را علت دعوت نشدن «همه بزرگان کشور» در مراسم تحلیف دومین دوره ریاست جمهوری حسن روحانی در مجلس اعلام کرد. او تصریح کرد: «حضور حدود ۵۰۰ مهمان خارجی در مجلس شورای اسلامی ما را با محدودیت جا مواجه کرد و جفا است که محدودیت جا را به مسائل مذهبی و قومی مرتبط کنند».
مسعود پزشکیان، دیگر نایب رئیس مجلس، نیز در تایید اظهارنظر علی لاریجانی «کمبود جا» را علت دعوتنشدن بزرگان اهلسنت دانست و در پاسخ به انتقاد جلیل رحیمی جهانآبادی، رئیس فراکسیون اهل سنت مجلس درخصوص عدم دعوت از مولوی عبدالحمید، امام جمعه اهل سنت زاهدان گفت: «بهدلیل کمبود جا، از هیچیک از نمایندگان ولیفقیه در استانها نیز برای حضور در مراسم تحلیف دعوت نشد».
درحالی که منتقدان، اینگونه اظهار نظرها درخصوص دعوت نکردن از بعضی شخصیتها را توجیه غیرقابل قبول میخوانند، مهدی کیایی، مدیرکل فرهنگی و روابط عمومی مجلس هم در اظهار نظری مشابه با رئیس مجلس گفته: «به جهت کمبود جا امکان دعوت از برخی محترمین از سراسر کشور فراهم نشد که از همه این افراد عذرخواهی میشود». او گفته: «نباید عظمت و اهمیت برگزاری این مراسم باشکوه، تحتالشعاع برخی حواشی قرار گیرد.»
-
توجیه علی لاریجانی نمک پاشیدن به زخم بود
عبدالستار دوشوکی، فعال سیاسی و رئیس مرکز مطالعات بلوچستان در لندن، در گفتوگو با وبسایت ایراناینترنشنال درباره اظهارات علی لاریجانی، رئیس مجلس درخصوص دلیل دعوت نشدن مولوی عبدالحمید به مراسم تحلیف گفت: «توجیه رئیس مجلس بیشتر پاشیدن نمک برروی زخم میماند تا یک توجیه عملی. وقتی جا برای ۱۲۰۰ نفر از هنرپیشه گرفته تا مداح، از هنرمند گرفته تا ورزشکار و انواع و اقسام چهرهها هست، چطور جا برای رهبر بالفعل اهل سنت یا بقیهی علمای اهل سنت نبود؟»
این فعال سیاسی افزود: «این نشان میدهد که اعتمادی که اهل سنت در چهارسال اخیر به وجود آوردند، یک جاده یک طرفه است. یعنی هر موقع که بخواهند از اهل سنت استفاده ابزاری میکنند اما حداقل احترام برای آنان قائل نیستند.»
عبدالستار دوشوکی حذف علمای اهل سنت هم از مراسم تنفیذ و هم از مراسم تحلیف را نشانگر عدم احترام برای اهل سنت ارزیابی کرد و افزود: «این رویکرد نشان میدهد که نه تنها اعتباری برای اهل سنت قائل نیستند بلکه اگر لازم باشد به آنها توهین هم میکنند.»
این فعال سیاسی در پایان خاطرنشان کرد: « این رفتار جز توهین چیز دیگری نیست و صحبتهای آقای لاریجانی بهغیر از نمک پاشیدن به زخمی که آقای روحانی ایجاد کرده بود، توجیه دیگری ندارد.»
درانتخابات ریاست جمهوری، چهرههای شاخص اهلسنت از حسن روحانی حمایت کردند و استانهای کردستان با ۷۵ درصد و سیستان و بلوچستان با حدود ۷۳ درصد، بیشترین رأی را به او دادند.