تیلرسون : با ترامپ بر سر توافق هستهای با ایران اختلاف نظر دارم
رکس تیلرسون، وزیر امور خارجه ایالات متحده، روز سه شنبه ۱۰ مرداد با اعلام این که او و دونالد ترامپ بر سر توافق هستهای ایران اختلاف نظر دارند گفت :«دو مرد برای چگونگی استفاده از توافق بینالمللی در پیشبرد سیاستهای دولت گفتوگو میکنند.»
ترامپ در جریان کمپین تبلیغاتی خود وعده داده بود که برای محدودسازی برنامه هستهای ایران در ازای لغو تحریمها از سوی غرب از توافق هستهای با ایران که به امضای روسیه ، چین و سه قدرت اروپایی رسیده بود خارج خواهد شد.
تاکنون ترامپ به گفته خود بر اساس توصیه تیلرسون به این توافق پایبند بوده ، هر چند که به این کار تمایلی نداشته است.
تیلرسون در جلسه رسمی وزارت امور خارجه، با اشاره به برنامه مشترک اقدام جامع (JCPOA) که در ایران به برجام معروف است ، گفت: «ترامپ و من در مورد موضوعاتی نظیر JCPOA و نحوه استفاده از آن اختلاف نظر داریم.»
تیلرسون گفت که واشنگتن می تواند "این توافق را پاره کند و از آن خارج شود" و یا در آن باقی بماند و ایران را به مفاد آن پاسخگو نگاه دارد که به گفته او این موضوع نیازمند عملکرد ایران بهعنوان «یک همسایه خوب» است.
منتقدان می گویند که این توافق در پرداختن به حمایت ایران از جنگجویان خارجی در عراق و سوریه، حمل تسلیحات در خاورمیانه و آزمایشات موشکی بالستیک کوتاهی کرده است.
کاخ سفید در رابطه با سخنان تیلرسون اظهار نظر نکرده است.
ترامپ در ماه گذشته در مصاحبه ای با وال استریت ژورنال گفت که پیش بینی می کند ایران در پایان ضربالاجل ماه اکتبر به توافق خود پایبند نخواهد بود و او نیز ترجیح می داده که ماه ها پیش این کار را انجام دهد.
تیلرسون روز سهشنبه در مورد منافع بالقوه این توافق موارد بیشتری را مطرح کرد.
تیلرسون گفت: " از اینکه ما چگونه از این توافق و ارتباطمان با ایران در راستای پیشبرد سیاستهایمان استفاده میکنیم برداشتهای متعددی وجود دارد. رییس جمهور هم از این قاعده مستثنی نیست.
او گفت که مقامات اروپایی تمایلی به برقراری مجدد تحریمها نخواهند داشت، به ویژه پس از اقدامات گستردهای که باعث شد ایران در رابطه با برنامه هستهای خود بر سر میز مذاکره بنشیند .
مقامات ارشد ایران میگویند که تحریمهای جدید ایالات متحده بر علیه ایران در ماه ژوئیه نقض توافق هسته ای است و تهران در این زمینه شکایت خود را به ناظران این توافق ارائه داده است .
تیلرسون اذعان کرد که ایالات متحده در رابطه با میزان فشاری که میتواند به تنهایی بر ایران تحمیل کند محدودیت دارد و هماهنگی با سایر طرفین این توافق بسیار ضروری است.
او گفت: "بیشترین فشاری که برای تغییر رفتارمی توانیم بر ایران تحمل کنیم ، یک فشار جمعی است."