در اجلاس سالگرد منشور حقوق شهروندی چه گذشت
با گذشت یکسال از تصویب منشور حقوق شهروندی، صبح امروز، سهشنبه ۲۸ آذر، نخستین اجلاس ملی گزارش پیشرفتها و راهکارهای رفع موانع تحقق حقوق شهروندی، در محل سالن اجلاس سران، با حضور حسن روحانی، رئیسجمهور برگزار شد.
با پایان یافتن عمر یکساله منشور حقوق شهروندی، حسن روحانی با شرکت در این اجلاس، از وزرا و مسؤولان خواست تا گزارش یکساله خود را مبنیبر عملکردشان در رابطه با این منشور ارائه دهند و برنامههای آتی خود را درخصوص اجرای حقوق شهروندی، به مردم ارائه دهند. او در این اجلاس، از کتاب جستارهایی درباره حقوق شهروندی نیز رونمایی کرد.
شاید یکی از مهمترین نقاط عطفی که میبایست درمورد مراسم امروز، به آن اشاره کرد، حضور چهرههای گوناگون سیاسی و طیفهای مختلف مذهبی در آن بود؛ حتی آنانی که در مراسم تحلیف حسن روحانی دعوت نشده بودند و حضور نداشتند، امروز از مدعوین این اجلاس بودند.
رئیسجمهور که با اعضای کابینه خود در این اجلاس حضور پیدا کرده بود، به مسائل مربوط به حقوق شهروندی اشاره کرد و گفت: «امروز برای من، روز بسیار مهمی است؛ موضوع حقوق شهروندی و توجه مردم عزیز و دولت و همه مسؤولان به این مسأله میتواند برای آرامش جامعه و امنیت و احقاق حقوق مردم و احساس عدالت و تساوی در جامعه، بسیار مهم باشد».
- داشتن بلندگوی سالم، یکیاز حقوق شهروندی
همزمان با آغاز سخنان حسن روحانی، اختلالی در صدای بلندگوی برنامه بهوجود آمد.
او با اشاره به اختلال پیشآمده گفت: «یکیاز حقوق شهروندی ما، همین بلندگوست که یک روزی باید درست شود. در قدیم، در مجالس روضهخوانی، کسی گفت دو چیز درست نمیشود؛ یکی بلندگو، یکی چایی. امیدواریم این حق شهروندی کمکم درست شود».
- طرح تحول سلامت و آرامش اقتصادی، از اولویتهای دولت یازدهم
روحانی درخصوص طرح تحول سلامت گفت: «در دولت یازدهم، چند مسأله برای ما مهم بود؛ یکی طرح تحول سلامت، دیگری آرامش در مسائل اقتصادی، یکی برجام و دیگری فضای مجازی و حقوق شهروندی بود. برای ما اینها،نمیگویم عین هم، اهمیت داشت. در ۱۰۰ روز اول دولت یازدهم، شبی که گزارش میدادم ، همزمان سایت حقوق شهروندی باز شد و پیشنویس حقوق شهروندی در اختیار مردم قرار گرفت».
- منشور حقوق شهروندی و انتخابات ریاستجمهوری
رئیسجمهور با اشاره به تصویب حقوق شهروندی در آستانه انتخابات ریاستجمهوری گفت: «با به تصویب رسیدن حقوق شهروندی، برخی معتقد بودند که حالا نزدیک انتخابات است و فلانی میخواهد کار تبلیغاتی کند و مثل خیلی چیزهای دیگر، فراموش میشود. همان روز هم درباره این منشور اعلام کردم و گفتم از اهداف بزرگ ما، اجرای تمام این منشور است».
- برابری حقوق شهروندی برای همه
روحانی با اشاره به این که باید همه مردم از حقوق شهروندی باید برخوردار شوند، عنوان کرد: «ما انقلاب کردیم که رعیت نباشیم و شهروند باشیم و هیچکسی بالاتر از قانون نباشد. حقوق شهروندی یعنی همه طبق قانون عمل کنیم».
او خاطرنشان کرد: «بسیار برای ما مهم بود، مردم ما دسترسی به اطلاعات داشته باشند؛ یکیاز مهمترین حقوق شهروندی، دسترسی به اطلاعات است. همه باید بدانند چه خبر است و چه اتفاقی میافتد».
- نقد به بودجه حق مردم است
رئیسجمهور همچنین حضور مردم و نقدشان را نسبتبه بودجه سال آینده، بسیار مثمرثمر دانست و گفت این حق طبیعی مردم است که به صحنه بیایند و مجلس و دولت را نقد کنند.
او همچنین در ادامه گفت: «من به دولت دستور دادم که اگر وزارتخانهها طرح و یا لایحهای دارند، قبل از اینکه در دولت مطرح شود، باید روی سایت آن وزراتخانه بیاید و مردم در جریان باشند؛ حال ممکن است این طرح، دو ماه بعد در دولت مورد بررسی قرار بگیرد، اما مردم باید بدانند که ما در هیأت دولت درباره چه بحث میکنیم».
روحانی با بیان اینکه اگر در حقوق شهروندی میخواهیم کشور درست شود و در مسیر درست حرکت کنیم، باید فضا را باز و شفاف کنیم، اظهار داشت: «از همه مردم میخواهم بودجه ۹۷ را ول و رها نکنند و ادامه دهید و ببینید در بودجه چه خبر است. این نورافکنها باید در همه ردیفها برود. باید مشخص شود که بودجه دستگاهها در کجاها خرج میشود».
- استفاده از فضای مجازی برای حل مشکل آب
رئیسجمهور تصریح کرد که باید در اتاق شیشهای برویم و نورافکن روی ما باشد.
به گفته روحانی، این حق مردم است که باید بدانند پول خزانه به کدام نهاد و دستگاه داده میشود: «میگویند دستگاه عمومی غیردولتی هستیم، اما اگر از خزانه قرار شد پول بگیرند، باید به مردم گزارش دهند. مگر غیر از این راهی برای جلوگیری از فساد داریم؟»
- وزیر ارتباطات قول میدهد دستش روی دکمه فیلترینگ نرود
روحانی با بیان اینکه دولت دوازدهم فضای مجازی و ارتباط مردم را با دنیا حراست خواهد کرد، گفت: «میدانم برخیها صبح تا شب خواب میبینند. آن خوابها تعبیر نمیشود. به خوابهای خود دل نبندید. ما بهدنبال فیلترشدن شبکههای اجتماعی نخواهیم بود. وزیر ما اینجاست. اینجا قول میدهد دستش روی دکمه فیلترینگ نخواهد رفت».
- اینترنت حق مردم است
حسن روحانی همچنین به استفاده مردم از اینترنت اشاره کرد و گفت: «اگر یک تصادف در آزادراه شد باید آزادراه را ببندیم؟ مگر میشود از اینترنت خارج شد و بگوییم میخواهیم اشتغال ایجاد کنیم؟ طبق گزارشی ۷۰ درصد خدمات دنیا از طریق فضای مجازی است. به این نتیجه رسیدیم اگر میخواهیم مشکل آب را حل کنیم باید از فضای مجازی استفاده کنیم».
او افزود: «در این ۴سال، روزی نبوده که با ارگانها و دستگاههایی بحث نکنیم که میگفتند آن شبکه را ببندیم و فیلتر کنیم. میگفتند باید بزرگراه را از بین ببریم، چون یک راننده تخلف کرده است».
روحانی در سخنرانی امروز خود تشریح کرد: «ما فضای اینترنت امن و ارزان و آسان میخواهیم. درعینحال، فضای امنیتی نمیخواهیم؛ ما نمیخواهیم بدانیم که دو دوست چه میگویند. فلان سیاستمدار به فلانی چه میگوید، مردم را آزاد بگذاریم. آن دوره گذشت والله تالله آن دوره گذشت، ول کنید».
- دانشجوی ستارهدار نباید داشته باشیم
رییس شورای عالی شورای عالی انقلاب فرهنگی، با تأکید بر اینکه دانشجوی ستارهدار نباید داشته باشیم، گفت: «بگذارید فضای دانشگاه آزاد باشد. اگر کسی از ما کنتور آب میخواهد، از دین او نپرسیم. اگر برق میخواهد، از او نمیپرسیم که با آن چه کار میخواهی بکنی. برق بده پولت را بگیر. طرف میخواهد فوقلیسانس بخواند، حراست از همسایه سؤال میکند این جوان خوبی است؟ زنی که در این خانه است همسرش است؟ به تو چه... این غلطها چیست؟»
- در امور مردم تفحص نکنید
روحانی خاطرنشان کرد: «فضا را برای تکریم مردم باز بگذارید. در امور مردم تفحص ننمایید. فرمان ۸ماده ای امام را فراموش نکنیم و هر روز بخوانیم. امام در آن سالهایی که آن همه کشتار بود، این فرمان را داد و گفت اگر شما وارد خانهای شدی که قصد داری تروریست بگیری و بعد ورود فهمیدی اشتباه کردی و مثلاً ابزار قمار پیدا کردی، حق نداری گزارش بدهی».
رئیسجمهور تأکید کرد: «مگر ما متخصص درست کردن پرونده برای مردم هستیم؟ پیغمبر با علم الهی، همه کفار و منافقین را میشناخت؛ مگر به آنها متعرض میشد؟ وقتی هم که میخواست محاکمه کند، از علم الهی استفاده نمیکرد؛ والله شنود نمیگذاشت. آنقدر در زندگی مردم دخالت نکنیم. شنود موارد مشخص است. غیر از سه،چهار مورد، احتیاج به شنود نیست که قانون مشخص کرده است. تمامی دستگاههای ما باید به قانون عمل کنند تمام دستگاههای امنیتی باید بدانند نوکر و خادم مردم هستند».
- اشتغال ۶۷ درصدی برای زنان
رئیسجمهور با بیان اینکه ما پای عهد خود درباره زنان، اقلیتها و جوانان خواهیم بود، عنوان کرد: «من از شما میپرسم در اشتغال سال گذشته، اشتغالی که صورت گرفت، چند درصد مردها و چند درصد زنها بهکارگرفته شدند؟ اشتغال زنان چند سالی منفی بود؛ اما سال گذشته، ۶۷ درصد اشتغال ما مربوط به زنان بوده است. ما به عهد و پیمان خود وفا کردیم. من به وزارتخانهها گفتم دو جوان و یک خانم را در سطح معاون یا مشاور نصب کنند.
روحانی افزود: «تمام کارهایی که به بخش مردمی واگذار میشود، باید ۵۰ درصد آنها از جوانان باشند، نه آنکه کل آن را به بازنشستهها بدهیم».
- تا سیمکشی ما استاندارد نباشد، هر روز پلاسکو اتفاق میافتد
روحانی با بیان اینکه حقوق شهروندی ما استاندارد شدن همه چیز است، گفت: «وزارت کار، وزارت صنعت، مؤسسات، مراکز بهداشت و درمان و هرکاری که در کشور میشود، باید استاندارد شود».
رئیس دولت دوازدهم، با اشاره به حادثه پلاسکو گفت: «میگوییم پلاسکو؛ تا سیمکشی ما استاندارد نباشد، هر روز پلاسکو اتفاق میافتد؛ تا وسایل گرمایشی ما استاندارد نباشد، هر روز حادثه است،؛ تا در پالایشگاهها استاندارد رعایت نشود، هر روز شاهد آتشسوزی خواهیم بود».
او با مقایسه کارکرد میان قطعات داخل ایران با اروپا گفت: «چرا یک قطعه در ایران، ۶ماه بیشتر کار نمیکند، اما در اروپا ۶سال کار میکند؟ چرا پارچه ایرانی، ۲سال کار میکند؛ اما یک پارچه در اروپا چندین و چند سال کار میکند؟ همه امور ما باید استاندارد شود؛ مسأله استاندارد بسیار مهم است».
- حقوق شهروندی با نوشتن درست نمیشود
رییسجمهور خطاب به وزیر کار، تعاون و رفاه اجتماعی گفت: «آقای ربیعی، آموزش فنیوحرفهای ما بهروز است؟ مطابق استاندارهای جهانی است؟ اگر هست آفرین! ما هفته آینده میآییم برای بازدید؛ اما اگر برای ۱۰ یا ۱۵ سال پیش است، باید استاندارد باشد».
- همه باید اعتراض کنند
حسن روحانی در ادامه بحث استاندارسازی گفت: «همه مراکز آموزشی باید استاندارد شود؛ آیا آزمایشگاههای دانشگاه ما استاندارد است؟ ما میخواهیم از آزمایشگاهی که استاندارد نیست، مهندس دربیاوریم؟ ما باید تلاش کنیم حقوق شهروندی نهادیه شود؛ حقوق شهروندی با نوشتن درست نمیشود، باید به فرهنگ تبدیلش کنید».
روحانی ادامه داد: «همه باید اعتراض کنند؛ فضای مجازی باید به میدان بیاید؛ موبایلها باید به میدان بیایند؛ جامعه باید استاندارد شود؛ حقوق شهروندی باید فرهنگسازی شود».
- گزارش ۶ماه یکبار به رئیسجمهور و سالی یکبار به مردم
رئیسجمهور با بیان اینکه وزیر علوم باید دانشگاه را اداره کند، گفت: «هر روز به وزیر علوم دستور میدهند؛ چپ و راست به او دستور میدهند. نمیشود که؛ وزیر باید دانشگاه را اداره کند؛ وزیر باید حرف بزند. در مسأله فرهنگ، وزیر فرهنگ و ارشاد و وزیر آموزشوپروش مسؤول هستند،؛ در سیاست خارجی، وزیر خارجه مسؤول است؛ اینکه نمیشود همه مداخله کنند؛ معیار ما قانون اساسی و قانون است».
رئیسجمهور تأکید کرد: «اگر من رئیسجمهورم، اگر اصل ۱۱۳ قانون اساسی را اجرا نکنم، همه باید نقد و اعتراض کنند؛ ما چیزی فرای قانون اساسی نداریم. من خواهش میکنم از همه وزرا، استانداران، مسؤولین، نهادهای عمومی و سمنها، این بار سنگین مسؤولیت حقوق شهروندی را مدنظر قرار دهید و ۶ماه یکبار به رئیسجمهور و سالی یکبار، به مردم گزارش دهید و اگر زنده ماندیم، به همه کمک کنیم تا مشکلات را حل کنیم».
- اگر کسی با برجام مخالف است، به ترامپ دل نبندد
رئیس شورای عالی امنیت ملی، با اشاره به تلاش آمریکا برای خروج از برجام، خاطرنشان کرد: «دو سال از برجام گذشته است. آمریکاییها چندبار خواستند برجام را از بین ببرند. تا امروز نتوانستند. بعداً هم نخواهد توانست. اگر کسی با برجام مخالف است، به ترامپ دل نبندد. برجام میماند و ما کار را ادامه میدهیم. طرح تحول سلامت میماند و این طرح را ادامه میدهیم. آرامش اقتصادی بهعنوان یک حق مهم شهروندی ادامه مییابد».
روحانی دراین اجلاس، احساس عدالت و تأمین حقوق شهروندی را زمینهساز آرامش جامعه دانست و گفت: «آرامش اقتصاد، تعامل در سیاست خارجی، طرح تحول سلامت، دسترسی به فضای مجازی و حقوق شهروندی، محور فعالیتهای دولت بوده است».
- لوایح چهارگانه در ارتباط با حقوق شهروندی
لعیا جنیدی، معاون حقوقی رئیسجمهور نیز درخصوص عملکرد یکساله در زمینه حقوق شهروندی، گفت: «چهار لایحه برای حفظ حقوق شهروندی در حوزههای مختلف مثل امنیت گزارشدهندگان مفاسد اقتصادی، در دستور کار معاونت حقوقی قرار گرفته است».
- طرح اینترنت کودکان
محمدجواد آذریجهرمی، وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات نیز درخصوص برقراری حقوق شهروندی در وزارتخانه متنوعش، از اجرای طرحی با هدف کاهش آفات فضای مجازی خبر داد و گفت: «طرح اینترنت رایگان، بهمنظور جلوگیری از آفتهای فضای مجازی برای کودکان طراحی شده که بهزودی اجرا خواهد شد».
او همچنین از رونمایی نرمافزار موبایلمحور دولت همراه در آینده خبرداد.
- تدریس دروس مرتبط با حقوق شهروندی در دوره متوسطه
محمد بطحایی، وزیر آموزش و پرورش، با اشاره به اقداماتی که در راستای تحقق منشور حقوق شهروندی تاکنون صورت گرفته است، از تهیه دروس مرتبط با حقوق شهروندی در پایههای متوسطه اول و دوم خبر داد و گفت: «در این زمینه، اقدامات مؤثری درجهت آموزش نیز صورت گرفته است».
- ارائه تمامی خدمات الکترونیکی تا پایان دولت دوازدهم
جمشید انصاری، رئیس سازمان اداری و استخدامی نیز اعلام کرد که تا پایان دولت دوازدهم، تمامی خدمات، الکترونیکی میشود. به گفته او، با اجرای این طرح، ارتباط مردم با کارکنان قطع میشود که این اقدام، منجربه کاهش فساد و افزایش سلامت اداری خواهد شد.
- کاهش ۱۴ درصدی جعل اسناد و مدارک در وزارت کشور
عبدالرضا رحمانی فضلی، وزیر کشور نیز در راستای برشمردن اقدامات مؤثر وزارتخانه متبوعش در تحقق اهداف منشور حقوق شهروندی، اعلام کرد که با کاهش ۱۴درصدی جعل اسناد و مدارک و همچنین کاهش ۴۰درصدی جرایم روبرو بوده است.
در ادامه، علی ربیعی، وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی و شهیندخت مولاوردی، دستیار ویژه رئیسجمهور در امور حقوق شهروندی نیز به اهمیت وجود این طرح پرداختند و از لزوم آگاهی شهروندان نسبتبه حقوق خود سخن گفتند.
- رونمایی از منشور حقوق شهروندی، انتخاباتی نبود
شهیندخت مولاوردی دستیار ویژه رئیسجمهور در امور حقوق شهروندی، در این اجلاس، عملیاتیشدن حقوق شهروندی را یکیاز مهمترین وعدههای حسن روحانی عنوان کرد.
همچنین سیدعباس صالحی، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، گفت: «تسهیل در تحقق حقوق شهروندی، از یکسو به آگاهی شهروندان و از سوی دیگر، به بسترسازی دولت نیاز دارد؛ این رابطه دوسویه، نقطه عطف حقوق شهروندی است».