شما صفحه ای از سایت قدیمی ایران اینترنشنال را مشاهده می کنید که دیگر به روز نمی شود. برای مشاهده سایت جدید به iranintl.com مراجعه کنید.

روحانی: خروج از برجام برای آمریکا هزینه سنگینی خواهد داشت

 

حسن روحانی، رئیس جمهور ایران، که به نیویورک سفر کرده، روزدوشنبه ۲۷ شهریور (به وقت نیویورک) در گفت‌وگو با کریستین امانپور، خبرنگار شبکه سی‌ان‌ان آمریکا، توافق هسته‌ای را یک تعهد چندجانبه بین‌المللی و مورد تأیید شورای امنیت سازمان ملل خواند و تاکید کرد که خروج از این تعهد هزینه بسیار سنگینی برای آمریکا خواهد داشت.

حسن روحانی افزود: «فکر نمی‌کنم آمریکایی‌ها این هزینه سنگین را تحمل بکنند، خروج از برجام برای ایالات متحده خاصیتی ندارد، اما اعتماد جهانی به آن کشور را از میان خواهد برد.» وی در عین حال هشدارداد که «اگر آمریکا از برجام خارج شود ایران عکس‌العمل لازم را نشان خواهد داد چون نمی‌شود آمریکا از یک تعهدی خارج شود و طرف مقابل بخواهد در همان وضعیت اجرای تعهد خودش باقی بماند.»

خبرنگار سی‌ان‌ان در ادامه از حسن روحانی پرسید ترامپ تحریم‌ها را مجدداً برپا نکرده، در ماه سپتامبر می‌توانست این کار را بکند ولی این کار را نکرد و خیلی‌ها می‌گویند که ایالات متحده را از برجام خارج نخواهد کرد. آیا آنچه که شما فکر می‌کنید همین است؟ اطلاعات خودتان را درباره سیاست‌های آمریکا در این روزها از کجا به دست می‌آورید؟
حسن روحانی پاسخ داد: «ما اطلاعات‌مان را از آمریکا هم از اظهارات علنی آنها و هم از طرق سیاسی به دست می‌آوریم. البته نمایندگان ایران و آمریکا هم در کمیسیون برجام مشارکت و صحبت می‌کنند و صحبت‌های دو جانبه آنها هم علامت‌های لازم را برای آینده خواهد داد. اینکه آمریکا از برجام خارج می‌شود یا نه، مهم نیست، مهم این است که قاعده دیپلماسی این را می‌گوید که آمریکا به دلیل مضرات زیادی که این کار برای آینده این کشور خواهد داشت و برای ثبات و امنیت جهانی، نباید خارج شود.
روحانی درعین حال افزود: «از آنجایی که فعالیت‌ها و برنامه‌های آقای ترامپ تا حدی غیرقابل پیش بینی است، ما هم برای آن شرایط پیش‌بینی‌های لازم را انجام داده‌ایم.»

 

 

 

 

  • دیپلماسی توییتری

کریستین امانپورنظر حسن روحانی را درباره «دیپلماسی توییتری» دونالد ترامپ جویا شد و روحانی پاسخ داد: «این یک روشی است که آقای ترامپ شروع کرده و تبلیغاتی که خودش می‌خواهد قبل از اینکه رسانه‌ها وارد شوند،‌ خودش به طور مستقیم و شخصی وارد شود. به نظرم اشکالی ندارد. منتها آنچه که او توئیت می‌کند با موضع‌گیری‌های بعدی مقامات آمریکا خیلی سازگار نیست و این به طور طبیعی یک بهم ریختگی را ایجاد می‌کند.»

امانپور در ادامه خطاب به حسن روحانی یادآورشد که یکی دو سال پیش که برجام امضاء شده بود گفتید که شما معتقدید که مردم ایران می‌خواهند تنش کمتر و رابطه بهتری را ببینند بین ایالات متحده و جمهوری اسلامی ایران، آیا الان با این دولت جدید فکر می‌کنید که چنین چیزی امکان‌پذیر است؟
حسن روحانی با بیان اینکه نظر ایران همواره کاهش تنش بوده، الان هم کاهش تنش است، گفت: «منتها این کاهش تنش وابسته به این است که طرف آمریکایی هم در این زمینه همین نظر را داشته باشد. اگر طرف مقابل خواهان تشدید تنش باشد، به طور طبیعی با عکس‌العمل مناسب ایران مواجه می‌شود. آنچه که دیده می‌شود اینکه امروز این اراده در دولت جدید آمریکا برای رفع تنش کمتر از دولت گذشته آمریکاست.»
 

  • بالاترین قدرت ما مردم هستند

خبرنگار شبکه سی‌ان‌ان نظر حسن روحانی را درباره سیاست تغییر رژیم ایران که از سوی آمریکا دنبال می‌شود را جویا شد و پرسید در سفری که ترامپ به عربستان سعودی داشت آمریکا را علیه ایران متحد آنها اعلام کرد، آیا این موضوع برای ایران نگران‌کننده است؟ حسن روحانی پاسخ داد: «آمریکایی‌ها همیشه متحد کشورهایی نظیر عربستان بوده‌اند و این حرف تازه و موضوع تازه‌ای نیست. نگرانی در منطقه نداریم، برای اینکه ایران یک قدرت بزرگ در منطقه است و مردم ‌ما مردمی هستند که پای نظام و کشور خودشان به خوبی ایستادند و همین انتخابات، همزمان بود با ایامی که ترامپ در عربستان بود و حضور بیش از ۴۱ میلیون نفر از مردم پای صندوق آراء پاسخ قاطعی بود که مردم به عربستان و ترامپ دادند و گفتند ما پای نظام سیاسی و کشورمان تا آخر ایستاده‌ایم. بالاترین قدرت ما، مردم ما هستند.»
حسن روحانی در جواب سوالی درباره انتخابات ۲۹ اردیبهشت و مواضع رقبا و برخی نهادهای نظامی و بویژه نقش آنها در اقتصاد کشور گفت: «طبق قانون اساسی ما،‌ نیروهای مسلح در زمان صلح از امکانات خودشان برای برخی از فعالیت‌های اجتماعی و اقتصادی می‌توانند استفاده کنند. منتها این فعالیت‌شان نباید رقابت آزاد را در کشور دچار مشکل بکند و انحصاری را در کشور بوجود بیاورد. آنچه که در دوره انتخابات و بعد از انتخابات گفتم اینکه باید شرایطی را فراهم کنیم که بخش خصوصی ما بتواند در کشور آزادانه فعالیت بکند و احساس رقیب‌هایی نکند که دارای پشتوانه سیاسی هستند. فکر می‌کنم این روند را می‌توانیم قدم به قدم به پیش ببریم.»
 

  • برای ما مهم بود که تروریسم در سوریه حاکم نشود

موضوع سوریه نیز از جمله دیگر محورهای پرسش خبرنگار سی‌ان‌ان ازحسن روحانی بود. امانپور پرسید بعد از این همه سال‌های جنگ و پشتیبانی شما از سوریه به نظر می‌رسد، سوریه برنده شده و سفیر قبلی آمریکا در سوریه آقای رابرت فورد هم گفته که سوریه پیروزی نظامی دارد. روحانی پاسخ داد:«در مسأله سوریه برای ما مهم این بود که تروریسم در کشور سوریه حاکم نشود. اگر ما به دعوت دولت اسد و مردم سوریه پاسخ مثبتی نمی‌دادیم و آنها را یاری و کمک نمی‌کردیم، ممکن بود تروریست‌ها امروز بر دمشق مسلط باشند، فکر نمی‌کنم به نفع هیچ کس باشد که تروریست‌هایی مثل داعش دارای یک حکومت و یک دولت در سوریه یا عراق باشند و به همین دلیل به کمک مردم سوریه و عراق شتافتیم و مسیر ما مسیر موفقیت‌آمیزی بود. امروز شکست داعش دوره پایانی خودش را دارد طی می‌کند.»
روحانی درباره آینده‌ سوریه نیز گفت: «آینده سوریه را مذاکرات تعیین می‌کند و در نهایت باید معارضین دولت، با خود دولت به توافق برسند. پایان کار در سوریه باید آراء مردم و صندوق رأی و دمکراسی باشد. بنابراین آنچه خواست مردم سوریه است آینده سوریه را خواهد ساخت.»
 

  • درمیانمار نسل کشی درحال تحقق است

حسن روحانی در پاسخ به سوالی درباره وضعیت مسلمانان روهینگیا میانمار و اثرات احتمالی آن بر فعالیت تندروها برای آغاز فعالیت‌های تروریستی جدید در عرصه جهان، نیز گفت: «ما در شبه قاره هند به‌طور کلی همواره شاهد مشکلات و خشونت‌هایی میان مسلمانان و غیرمسلمان‌ها بودیم. در میانمار هم در گذشته شاهد اینگونه تنش‌ها بودیم اما حوادث اخیر، کم‌سابقه است که حدود ۴۰۰ هزار نفر از خانه‌هایشان آواره شوند و خانه‌هایشان را ارتش میانمار آتش بزند. بنابراین یک فاجعه بزرگ انسانی رخ داده و یک نسل‌کشی در حال تحقق است. معتقدم نه تنها مسلمان‌ها، بلکه همه کشورهای جهان در برابر ارتش میانمار و دولت میانمار باید بایستند و ایستادگی کنند و از طرف دیگر به مردم آواره‌ای که الان به کشور بنگلادش وارد شدند، کمک کنند. ما در هر دو زمینه اقدام خواهیم کرد هم در زمینه کمک به مردم آواره و هم در زمینه فشار به دولت میانمار.»
مجری سی‌ان‌ان درادامه پرسید: آیا نگران این هستید که القاعده ممکن است الان به همه تروریست‌های خودش گفته باشد که همگی انتقال مکان بدهید و جهاد کنید علیه سیستم سلطه در دنیا و در مجموع این اقدامات باعث تشدید فعالیت های تروریستی شود؟
حسن روحانی پاسخ داد: «همیشه اینگونه اقدامات یعنی ظلم به مردم، آواره کردن مردم و نسل‌کشی‌ها،‌ زمینه‌ای را برای افراط و خشونت آماده می‌کند و ممکن است تروریست‌ها بخواهند از این فضاها استفاده کنند، این ما هستیم که نباید بگذاریم چنین فضاهایی برای تروریست‌ها بوجود بیاید. بعد از اینکه تروریست‌ها در عراق و سوریه شکست کامل بخورند، حتماً نقل مکان می‌کنند از این دو کشور به کشورهای دیگر و این خطری برای کل منطقه ما و حتی اروپا خواهد بود.»

 

  • با سلاح کشتار جمعی مخالفیم

موضوع کره شمالی از دیگر موضوعات مطرح در گفت‌وگو میان خبرنگار شبکه سی‌ان‌ان با حسن روحانی بود. امانپور پرسید عکس‌العمل جناب‌عالی در رابطه با آزمایش‌های موشکی دوربرد کره شمالی، آزمایشات سلاح‌های هسته‌ای، تهدید سرزمین آمریکا، شلیک موشک به روی آسمان ژاپن چیست؟
حسن روحانی پاسخ داد: «موضع ما راجع به سلاح هسته‌ای روشن است. اصولاً با سلاح هسته‌ای و سلاح کشتار جمعی کاملاً مخالفیم و معتقدیم کل سلاح هسته‌ای در دنیا باید امحاء شود و از بین برود. بنابراین نظرات ما در این زمینه روشن است. مسابقات تسلیحاتی را در هیچ منطقه‌ای نمی‌پسندیم و آن را خطرناک می‌بینیم اما از طرف دیگر موضع‌گیری‌ها و اقدامات آمریکا و برخی از کشورها نسبت به کره شمالی اقدامات مناسبی نیست. تهدید نمی‌تواند این مسأله را حل و فصل کند. مقابله نظامی هم نمی‌تواند این مسأله را حل کند. تنها از طریق دیپلماسی و مذاکره باید این مسأله حل و فصل شود.»
 

  • شیوه دولت آمریکا به ایران و برجام نادرست است

از حسن روحانی سوال شد: دونالد ترامپ اولین سخنرانی‌اش را در مجمع عمومی سازمان ملل روز سه‌شنبه انجام خواهد داد، انتظار می‌رود مدت زیادی وقتش را صرف ایران بکند. چه انتظار دارید بشنوید و اگر شما قرار می‌بود، دیداری داشته باشید به ایشان چه می‌گفتید؟
حسن روحانی پاسخ داد: «شیوه‌ای که تاکنون دولت جدید آمریکا نسبت به ایران و برجام انتخاب کرده شیوه نادرستی است. نادرست بودن این راه را دولت‌های قبلی آمریکا تجربه کردند و به این نتیجه رسیدند. کاری که اوباما انجام می‌داد در دوره خودش برای مذاکره با ایران، در واقع استفاده از تجربه دولت‌های گذشته در طول سی و چند سال گذشته بود و امروز متأسفانه مسیری که دولت جدید آمریکا آغاز و شروع کرده بازگشت به گذشته است. بازگشت به گذشته دور در دوران بوش پدر و بوش پسر. بنابراین این راه، راه ناموفقی بود، قبلاً تجربه شده و باز هم آقای ترامپ به زودی خواهد دید که این مسیر، مسیر اشتباهی است.»
 

  • قوه قضاییه ایران مستقل است

حسن روحانی درباره زندانی شدن تعدادی از روزنامه‌نگاران و افراد دو تابعیتی در ایران نیز گفت: «قوه قضائیه ایران مستقل است و دولت نسبت به فعالیت‌های قضایی نمی‌تواند مداخله‌ای داشته باشد. آنچه که برای رئیس جمهوری مهم است این است که روند قضایی، مسیر قانونی و عادلانه خودش را طی کند و متهمین بتوانند وکیل داشته باشند و در یک فضای آزاد بتوانند از خودشان دفاع کنند و مسیر قضایی در چارچوب قانون اساسی ما انجام گیرد. در این زمینه حساسیت‌های لازم را دارم. مکاتباتی با قوه قضائیه همیشه داشته و خواهم داشت اما در عین حال در روند فعالیت قضایی و قاضی پرونده، دستگاه اجرایی نمی‌تواند مداخله‌ای داشته باشد.»
حسن روحانی افزود: «از طرف دیگر اگر نگرانی نسبت به افراد زندانی در ایران وجود دارد، افراد فراوانی هم هستند که در آمریکا زندانی هستند به همان نسبت نگرانی وجود دارد و ایرانیان فراوانی هستند که در آمریکا زندانی هستند و یا تحت تعقیب آمریکا در کشورهای دیگر هستند که از نظر ما کاملاً بی‌گناه هستند و فعالیت آمریکا در این زمینه کاملاً سیاسی است. بنابراین اگر می‌خواهیم از حقوق انسان‌ها صحبت کنیم و آنهایی که در زندان‌ها هستند، دو طرف داستان را باید با هم ببینیم.»
 

تازه چه خبر؟
گزارش‌های رسانه‌ای از مرگ شاهین ناصری، از شاهدان شکنجه نوید افکاری، در زندان تهران بزرگ خبر می‌دهند. منابع نزدیک به خانواده شاهین ناصری در گفت‌وگو با...More
طالبان اسامی شماری از افراد از جمله دو نفر از فرماندهان نظامی طالبان را که به سمت‌های مهم دولتی منصوب کرده است، اعلام کرد. به گفته ذبیح‌الله مجاهد،...More
حسن زرقانی دادستان مشهد از بازداشت شش متهم پرونده کودک‌ربایی در این شهر خبر داد و اعلام کرد که متهم اصلی پرونده هنوز دستگیر نشده وفراری است. زرقانی...More
پارلمان اروپا در قطعنامه‌ای اعلام کرد گروه شبه‌نظامی حزب‌الله لبنان که بارها وفاداری ایدئولوژیک قوی خود به جمهوری اسلامی را نشان داده، دولت لبنان را...More
ارتش سودان در بیانیه‌ای که از تلویزیون دولتی این کشور پخش شد، اعلام کرد تلاش برای کودتا را خنثی کرده و اوضاع تحت کنترل است. یک عضو شورای حکومتی سودان...More