ظریف: آمریکا به متن برجام پایبند نیست
محمدجواد ظریف، وزیر امور خارجه ایران بامداد روز پنج شنبه ششم مهرماه به وقت نیویورک، در اندیشکده انجمن آسیایی درباره مسائل مختلف از جمله برجام و آزمایشهای موشکی ایران با چارلی رز ،مجری شبكه پیبیاس آمریکا گفتوگو کرد. او از جمله سخنان ترامپ در مجمع عمومی سازمان ملل متحد را نقض برجام خواند و در پاسخ به سوال مجری برنامه درباره اینکه چرا آمریکا ایران را به نقض روح برجام متهم میکند، گفت: « آمریکا، به متن برجام پایبند نیست. اظهارات رئیسجمهور ترامپ در مجمع عمومی سازمان ملل متحد که نه در یک پویش انتخاباتی بلکه در سازمان ملل مطرح میشد نقض بندهای ۲۶، ۲۸ و ۲۹ برجام بود. نقض متن این بندها، نه روح آن»
وزیرخارجه ایران یکی از پیامدهای خروج آمریکا از برجام را بیاعتمادی جامعه جهانی نسبت به آمریکا خواند و گفت: « آمریکا اکنون می گوید می خواهد از آن خارج شود یا در آن بماند. آمریکا باید تصمیم راهبردی بگیرد و پیامی به جامعه جهانی بفرستد که شریک قابل اعتمادی هست یا خیر و کسانی که با این دولت مذاکره می کنند باید فکر کنند چهار سال دیگر در دولت بعدی به تعهدات خود پایبند خواهد بود. این شیوه کارساز نیست. توافق ها و معاهده های زیادی است که به تصویب کنگره نرسیده است و دستورات اجرایی در آمریکا است اما برجام از بین اینها نیست بلکه قطعنامه شورای امنیت است.»
ظریف درباره اینکه پاسخ ایران به خروج ترامپ از برجام چه خواهد بود، گفت: «ما تصمیم مناسب را بر اساس شرایط خواهیم گرفت.»
-
واقعیتها را دستکاری میکنند
وزیر خارجه ایران به آزمایشهای موشکی ایران نیز اشاره کرد و دونالد ترامپ، رییسجمهوری آمریکا را در اینباره «نامطلع» توصیف کرد و گفت: «ما اول از همه باید درباره چیزی اطلاع حاصل کنیم و بعد اظهارنظر کنیم. چیزی که مرا نگران میکند این است که بعضیها واقعیات را دستکاری میکنند و چیز دیگری را به عنوان واقعیت جلوه میدهند».
ایران در روزهای پایانی شهریورماه یک موشک بالستیک دیگر با برد دوهزار کلیومتر آزمایش کرد. موشکی که گفته میشود میتواند اسرائیل را هدف قرار دهد. دولت آمریکا پیش از این اعلام کرده بود برنامه موشکی ایران «نقض روح» برجام است. قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت سازمان ملل متحد که پس از حصول توافق برجام صادر شد، از ایران خواستهاست که از توسعه موشکهای بالیستیک که قابلیت حمل کلاهک هستهای داشته باشند، خودداری کند.
-
همهپرسی استقلال کردستان عراق یک اشتباه راهبردی بود
ظریف در این گفتوگو به همهپرسی جدایی کردستان عراق هم اشاره و آنرا یک «اشتباه مهم راهبردی» توصیف کرد. وی افزود: «ما دوست کردها هستیم و دوست همیشگی خواهیم ماند اما معتقدیم این اشتباه راهبردی بزرگی بود. ما کسی بودیم که به آنجا رفتیم و کمک کردیم اما معتقدیم این اشتباه راهبردی است و پیامدهایی خواهد داشت که محدود به کردستان عراق نمی شود.»
مقامهای جمهوری اسلامی بارها مخالفت خود را با همهپرسی استقلال اقلیم کردستان عراق اعلام کردند. دو روز پس از برگزاری این همهپرسی مجلس شورای اسلامی با حضور علی شمخانی، دبیرشورایعالی امنیت ملی برای بررسی همهپرسی اقلیم کردستان عراق جلسه غیر علنی برگزار کرد و همزمان ۲۱۰ تن از نمایندگان مجلس، همهپرسی استقلال اقلیم کردستان عراق را غیرقانونی خواندند و آنرا محکوم کردند.
-
ریاض از توهم «حذف ایران از منطقه» خارج شود
ظریف در این گفتوگو به رابطه ایران با عربستان نیز اشاره کرد و خاطرنشان کرد: «عربستان سعودی یک بازیگر بسیار مهم در منطقه است که نقشش باید محترم شمرده شود و ما دچار توهم کنار زدن عربستان از منطقه نیستیم. در مقابل ریاض باید از این توهم خارج شود که می تواند تهران را از منطقه حذف کند. من به وزیر امورخارجه قبلی عربستان گفتم ایران آماده همکاری منطقه ای است و او گفت که منطقه عربی به شما ارتباطی ندارد. من پاسخ دادم که چرا مربوط به ما می شود. ما در این منطقه هستیم و ما باید برای امنیت آن با یکدیگر همکاری کنیم.»
-
دیداری متمدنانه
جواد ظریف در این نشست همچنین به دیدار هفته گذشتهاش بار رکس تیلرسون، وزیر خارجه آمریکا در نشست کمیسیون مشترک برجام هم اشاره کرد و گفت: «دیداری بسیار متمدنانه بود. البته تیلرسون سطح توقعات را پایین آورد و گفت که سمت همدیگر کفش پرتاب نکردیم. (خنده حضار)»