محسن غرویان: امکان تجدیدنظر در قانون اساسی وجود دارد
محسن غرویان استاد فلسفه حوزه علمیه قم اعلام کرده است:« امکان تجدیدنظر در قانون اساسی بنا به مقتضیات زمان و مکان وجود دارد، همانطور که امکان تجدید نظر در فقه بنا بر مقتضیات زمان و مکان
است».
غرویان در گفتوگو با ایلنا در ۲۰ بهمن ماه گفت:« انقلاب اسلامی چند هدف عمده داشت که بعضی از آنها محقق شدند و بعضی هنوز به صورت ایدهآل محقق نشدهاند».
او گفت که در انقلاب ۵۷ «استقلال سیاسی» به مردم وعده داده شد که محقق شد اما «آزادیهای فکری، قلمی و اندیشه» و همچنین «توسعه اقتصادی» به عنوان دو هدف عمده این انقلاب هنوز به درستی اجرایی نشدهاند.
او تاکید کرد : «اگر نخبگان و خبرگان و مجلس و آنهایی که در حاکمیت هستند احساس کنند، در قانون اساسی در برخی چیزها باید تجدید نظر شود، امکان این امر وجود دارد».
به گفته او « شرایط و مقتضیات زمان و مکان در ایران امروز عوض شده است. ما در فقه میگوییم فتوا بنا به مقتضیات زمان و مکان عوض میشود، در قانون اساسی هم همین طور است».
غرویان یکی از مصادیق این نواقص در قانون اساسی را موضوع آموزش رایگان خواند و گفت: «در قانون اساسی گفته شده آموزش و پرورش رایگان است اما اکنون برای آموزش در مدرسه و دانشگاهها اگر پول نداشته باشند فرزندشان نمیتواند درس بخواند و یا هر چه پول بیشتربدهند فرزندشان در نظام آموزشی بهتر میتواند تحصیل کند».
وی تصریح کرد بحث آزادیها در قانون اساسی نیز همینطور است و گفت: «تلقی مردم این است که تریبونهای عمومی دست جناح خاصی است و بسیاری از جریانها تریبونهایی که از بیتالمال تغذیه میشوند را در اختیار ندارند. همینها منشا این سوال است که آیا آزادیهای مورد نظر در قانون اساسی محقق شده است؟ پاسخ بسیاری از این پرسشها این است که محقق نشده است.»
این گفتهها در حالی بیان شده است که طبق اصل ۱۷۷ قانون اساسی جمهوری اسلامی هرگونه تغییرات در قانون اساسی منوط به حکمی از طرف رهبر جمهوری اسلامی است. پس از انقلاب ۵۷ در حکومت جمهوری اسلامی، قانون اساسی ایران تنها یکبار در سال ۱۳۶۸اصلاح شده است که طی آن نهاد «نخستوزیری» از قانون اساسی حذف شد و قید «مطلقه» به کلمه «ولایت» افزوده شد.