پیشنویس طرح «مقابله با اقدامات غیرمتعارف آمریکا» در مجلس آماده شد
عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی، از آماده شدن پیشنویس طرح «مقابله با اقدامات غیرمتعارف آمریکا» در پاسخ به مصوبه تحریمی سنای آمریکا خبر داد.
ابوالفضل حسنبیگی در گفتگو با مهر، با بیان اینکه این پیش نویس پس از بازگشایی مجدد مجلس به جریان انداخته می شود، گفت: این طرح با عنوان طرح «مقابله با اقدامات غیرمتعارف آمریکا» به دنبال تقویت بنیه مالی و اقتصادی کشور از طریق افزایش صادرات است و از سوی دیگر، در صدد آن است که در هر جایی که آمریکاییها بر روی منافع ما دست بگذارند، حرکت ویژهای انجام شود که از جمله این زمینهها، تقویت بنیه دفاعی و بکارگیری همه سلاحهای مورد نیاز و متعارف است. این نماینده مجلس تصریح کرد: «طرح مجلس، وزارت خارجه را موظف می کند که در سطح بینالمللی برای تبیین و اثبات حرکات خصمانه آمریکا فعال شود.»
وی افزود: «در این رابطه هماهنگی کامل میان قوای سه گانه برقرار است؛ از جمله مجلس شورای اسلامی در کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی پیش نویس طرحی را آماده کرده است تا با این اقدامات امریکا مقابله کند.»
همزمان علی شمخانی، دبیر شورای عالی امنیت ملی نیز در این رابطه گفت: در جلسه اخیر هیات نظارت بر اجرای برجام، مصوبه مجلس سنای آمریکا به دقت مورد بررسی قرار گرفت و تصمیمات لازم در خصوص انجام اقدامات و فعالیتهای متقابل اتخاذ شد. وی افزود: «یکی از تاثیر گذارترین اقدامات برای بسیج مجموعه ظرفیتهای کشور در مسیر برخورد با اقدامات ستیزه جویانه آمریکا، اتخاذ سازوکارهای قانونی تکلیفآور است که در این راستا مجلس شورای اسلامی اقدامات لازم را انجام خواهد داد.»
روز یکشنبه ۲۱ خرداد علی لاریجانی، رئیس مجلس شورای اسلامی، در جلسه علنی مجلس شورای اسلامی، از کمیسیون امنیت ملی خواست طرح «مقابله با مصوبه اخیر سنای آمریکا» را هر چه سریعتر ارائه کند.
روز چهارشنبه ۱۷ خرداد ساعاتی پس از حادثه تروریستی در تهران که ۱۷ کشته بر جای گذاشت، سنای آمریکا با ۹۷ رای موافق و تنها دو رای مخالف، پیشنویس طرح تحریمهای تازهای را تصویب کرد. این تحریمها در رابطه با برنامه موشکی ایران، حمایت مالی ونظامی از گروههای تروریستی و موارد نقض حقوق بشر وضع شدهاند. درصورت تصویب نهایی این طرح، افراد مرتبط با برنامه موشکی جمهوری اسلامی و هر شخصی را که با آنها وارد تجارت شود، میتوانند مورد تحریم قرار گیرند. همچنین در این قانون محدودیت مالی و غیر مالیای برای سپاه پاسداران انقلاب اسلامی و ممنوعیت فروش اسلحه در نظر گرفته شده است.
پس از تصویب پیشنویس تحریمهای جدید در سنای آمریکا علیه تهران، مقامات جمهوری اسلامی آنرا خلاف توافق برجام خواندند و وعده دادند با آن مقابله میکنند. از جلمه علیاکبر ولایتی، عضو هیات نظارت بر برجام که مصوبه سنای آمریکا را «برخلاف روح برجام» خواند و هشدار داد هیات نظارت بر برجام «پاسخ مناسبی» به آن خواهد داد.
محمدجواد ظریف، وزیر خارجه ایران، اقدام سنای آمریکا در تصویب تحریمهای تازه را نشان دهنده کوتاه نظری آمریکاییها و نشان دهنده سیاست غلطی دانست که دولت آمریکا بعد از انتخابات اخیر دنبال کرده است. وزیرخارجه جمهوری اسلامی هشدار داد: «اگر به حدی برسد که بر اساس تشخیص هیات نظارت نیاز به واکنش داشته باشد حتما با واکنش ما مواجه خواهد بود.»
تصویب تحریمهای جدید پس از تایید در سنا برای رأیگیری به مجلس نمایندگان آمریکا ارائه میشود و در صورت تصویب مجلس نمایندگان، این طرح با امضای دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا، تبدیل به قانون خواهد شد.