واکنشها به «سخیف خواندهشدن کنسرتهای پاپ» در سیمای جمهوری اسلامی ایران
شنبه ۱۱ شهریورماه، بخش خبری «۲۰:۳۰» سیمای جمهوری اسلامی ایران، در گزارشی، فضای فعلی موسیقی پاپ را مورد ارزیابی قرار داد و آن را بهنوعی سخیف دانست؛ این گزارش با واکنشهای شدیدی ازسوی تعدادی از خوانندگان ایرانی روبرو شد.
در این گزارش، با پخش قسمتهایی از کنسرتهای برخی خوانندگان پاپ کشور ازجمله امید حاجیلی، حامد همایون، فرزاد فرزین و چند خوانندهی دیگر، آنها را مورد انتقاد قرار داد.
چنگیز حبیبیان، خوانندهی پاپ، نبود نظارت بر حوزهی موسیقی را عامل برگزاری این کنسرتها عنوان کرد و برخی دیگر همچون جعفر بای، جامعه شناس، نیز در همان برنامه آن را ولنگاری فرهنگی دانست.
پخش این گزارش از شبکهی دوی سیمای جمهوری اسلامی ایران، با انتقادات فراوانی همراه شد. محسن رجبپور، مدیرعامل مجمع صنفی تولیدکنندگان آثار شنیداری، یکیاز کسانی بود که نسبتبه این گزارش و ادعای آن در مورد ولنگاری در کنسرتهای موسیقی واکنش نشان داد.
رجبپور در کانال تلگرام خود نوشت: «تلویزیون هیچگاه با عام و بدنهی جامعهی ایران، همگام نبوده و علتی که علیرغم بودجهی بسیار بالا، هرگز در دل مردم جای بیشتری ندارد، همین موضوعات است. صداوسیمای ایران، هیچگاه به خواستهی جامعهی ایران نپرداخته و هیچوقت جامعهی ایران را در نظر نگرفته و بنابر صلاحدید خودش کارهایش را پیش برده است».
رجبپور با اشاره به تفاوتهای اجرایی میان کنسرت پاپ و سنتی، گفت: «هرکاری الزاماتی دارد. در کنسرتهای سنتی از دیوار صدا درمیآید، ولی از حاضران در سالن صدایی درنمیآید. در آن کنسرت، شرایط عرف باید اینگونه باشد؛ اما در کنسرتهای پاپ، مردم میآیند که انرژی خود را تخلیه کنند و هیجان داشته باشند».
اما تنها مدیرعامل مجمع صنفی تولیدکنندگان آثار شنیداری نبود که به این گزارش واکنش نشان داد؛ در ادامه، بسیاری از هنرمندان، نسبتبه این گزارش واکنش نشان دادند که ازجملهی آنها میتوان به احسان خواجهامیری اشاره کرد. خواجه امیری با انتشار متنی در صفحهی اینستاگرام خود نوشت: «اگر این هیجانهای جوانها تخلیه نشود، چه اتفاقی خواهد افتاد؟ اگر انسان عاشق نشود، چه موجود خطرناکی میشود. من توی این فیلمها که از مردم من گرفتین، هیچ رفتار بهدور از عقلانیتی ندیدم که کسی بخواهد بروز بدهد؛ فقط شاهد خوشحالی و هیجان خوبی بودم که سر کوب همین احساسها میشه عقده که مثالهاشو به تعداد زیاد در فضای مجازی شاهدیم و همه خوب میدونن که به چه راهی داریم میریم. من از شما رسانهی ملی عزیز، خواهشمندم اگر کار کارشناسی میکنی، کارشناس دعوت میکنی که بگه این ها فساد هست، لطفاً یه دکتر خوب هم دعوت کن بگه اگر این هیجانهای جوانها تخلیه نشود، چه اتفاقی میافتد. اگر انسان عاشق نشود، چه موجود خطرناکی میشود. ما اگه دلمون نمیخواد خوشحال باشیم، حداقل بتونیم شادی همسایهمونو ببینیم و نزنیم شیشهی خونهشو بشکنیم».
حمیدرضا حامی، از خوانندگان پاپ نیز پس از پخش گزارش ۲۰:۳۰ تحت عنوان «ولنگاری در کنسرتهای موسیقی» که از شبکه دو سیما پخش شد و بازنشر آن در شبکههای اجتماعی هیاهوی زیادی به پا کرد، از تخلف سازندگان آن برنامه و حذف ابتدا و انتهای گفتههایش و استفاده از تنها یک جمله از صحبتهایش در این گزارش، انتقاد کرد.
در این گزارش، بخشی ازصحبتهای انتقادی حامی نسبتبه برگزاری کنسرتها و نبود نظارت بر آنها پخش شد. حال این خواننده معتقد است که بریدهای از صحبتهایش را بهصورتی ناشیانه و شیطنتآمیز تدوین کردهاند؛ با جملاتی که ابتدا و انتهای آنها زده شده است. او تأکید کرد که بابت این سوءاستفاده و بیاخلاقی، شکایت خواهد کرد.
امید حاجیلی هم که تصاویر کنسرتش از گزارش «۲۰:۳۰» پخش و از سوی منتقدان وابستهبه حکومت جمهوری اسلامی ایران به ولنگاری متهم شده بود، پس از این اتفاق، با انتشار متنی از آموزههای امام اول شیعیان، در صفحهی اینستاگرام خود نوشت: «به گفتهی حضرت علی، کسى که دلى را شاد کند، خداوند عوض آن شادى و خرّمى، برایش لطف و خوشى معنوى مىآفریند که بر اثر انجام کارهاى نیک به او روى مىآورد». او با اشاره به اینکه تمامی کنسرتها در چارچوب قانون انجام میشود، گفت: «خوبی کنسرتها این است که تماماً در چارچوب قانون و زیر چتر وزارت محترم ارشاد و حمایت بىدریغشان انجام میشود که من بهشخصه از آنها متشکرم». او در ادامه نوشت: «بقیهی آن مهم نیست؛ آن چیزی که اینجا زیاد است، وجود کارشناسان محترم و افراد تنگنظر و کسانى است که که دنبال سوژههاى تکرارى و ساخت برنامههای تخریبکنندهاند». او در پایان، با ادای احترام به قانون گفت: «من به شاد کردن دل مردم در همین چارچوبهای قانونی ادامه خواهم داد و در کمال احترام، به قوانین وزارت ارشاد پایبندم. تا کور شود هر آنکه نتواند دید و حتى فرمایشات حضرت على هم برایشان اهمیتی ندارد».
مادهی ٢٠ آئیننامهی اماکن عمومی (مصوب ١٣٦٣ هیأت وزیران) میگوید: «صدور مجوز اجرای برنامههای فرهنگی و هنری، ازجمله اجرای صحنهای موسیقی و تئاتر، بهعهدهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی است و از جهت بررسی انتظامی و ترافیکی، به نیروی انتظامی جمهوری اسلامی ایران اعلام شده و نیروی انتظامی موظف است ظرف ١٠روز، نظر خود را ارائه و نظم و امنیت محل و مراسم را بدون دخالت در مجوز، محتوای برنامه و ویژگی مجریان تأمین کند. متقاضیان برگزاری برنامههای مزبور موظفاند حداقل ۴۸ساعت قبل از اجرای برنامه، ساعت و روز تشکیل مراسم و صرفاً مشخصات پیشنهادکنندهی مراسم را با ارائهی دو عدد کارت ورود به محل برگزاری، به مسؤولان ذیربط نیروی انتظامی اعلام کنند».
نزدیک به چهاردهه از انقلاب اسلامی میگذرد، اما همچنان برگزاری کنسرت و جشن ازسوی خوانندگانی که رویکردشان با تفکرات مذهبی مورد نظر حکومت فاصله دارد، با مشکل همراه است. لغو بسیاری از کنسرتها، یک روز قبل از اجرا، ورود نیروهای خودسر و در سعضی موارد، نیروی انتظامی به محل برگزاری کنسرتها، به بهانهی زیرپا گذاشتن مسائل شرعی و ممنوعیت کنسرت در برخی از شهرهای کشور ازجمله مشهد، از مشکلاتی است که جامعهی هنردوست با آن مواجهاند. هرچند که وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، در بسیاری موارد اعلام کرده است که برگزاری کنسرتهای قانونی و با مجوز رسمی، هیچگونه مشکلی ندارد، اما هنوز اجرای موسیقی، بهخصوص موسیقی پاپ، پسند تندروها نیست.