جشنواره کن به سوی سبزتر شدن میرود؛ استفاده از بطریهای پلاستیکی ممنوع شد
جشنواره فیلم کن امسال وعده داد به سوی سبز شدن میرود و چهره مصرفگرایانهاش را تغییر میدهد. این جشنواره با کاهش حجم فرش قرمزش شروع کرد؛ هرچند هنوز به اندازه کافی فرش قرمز برای استقبال از تیم وس اندرسون، کارگردان سرشناس آمریکایی، دیده میشد.
اما عملی کردن اقدامهای زیستمحیطی در کن به این سادگی نیست، بلکه نیازمند اقدامهایی متعادل در جشنوارهای است که سعی میکند از کسالتبار بودن دوری کند و میداند بخشی از جذابیتش به مجلل بودنش است. بیشتر موفقیت و جذابیت کن به شرکت ستارههای سراسر جهان در این جشنواره و همچنین برنامههایی بستگی دارد که اجرای آنها مستلزم تولید انبوه زباله است.
به همین دلیل کن، بهعنوان پرزرقوبرقترین جشنواره جهان، همواره مکانی پرآسیب برای محیط زیست بوده است. این جشنواره در زمینه مشارکت در اقدامهای زیستمحیطی از جشنوارههای دیگری مانند جشنواره فیلم برلین که سالهاست فرش قرمزش را از تورهای ماهیگیری بازیافتی تهیه میکند، عقب مانده است.
حالا جشنواره کن در تلاش است سبزتر شود و توجه بیشتری به شرایط اضطراری زیستمحیطی معطوف کند و در این راستا، بخش کاملا جدیدی راهاندازی کرده که مختص نمایش فیلمهایی با موضوعهای زیستمحیطی است. این بخش با نمایش دو فیلم شروع شد که یکی از آنها «شیاطین نامرئی» (Invisible Demons) ساخته رائول جاین، کارگردان هندی، است که تصویری هولناک از آلودگی فاجعهبار در دهلی نو، شهر این کارگردان، نشان میدهد.
او در گفتوگو با فرانس ۲۴ گفت: «ما برای همه داستانها، برای همه جنگها و همه پیمانهای صلح، برای همه عاشقانهها و حماسههای ورزشی به یک سیاره نیاز داریم. همه کسانی که در قدرت و یا در کار تولید فرهنگیاند، باید به این مساله توجه کنند.»
از دیگر فیلمهایی که در این بخش از جشنواره حضور دارند میتوان از «من خیلی متاسفم» (I Am So Sorry) ساخته ژائو لیانگ، کارگردان چینی، نام برد که درباره خطرهای انرژی هستهای است. فیلم دیگر «بالاتر از آب» (Above Water) ساخته آیسا مایگا، کارگردان فرانسوی متولد سنگال، است که درباره تاثیر گرمایش زمین بر کشور نیجر است.
مایگا در گفتوگو با فرانس ۲۴ گفت: «سینما بر تخیل ما، بر پیوندهای اجتماعی و حتی گاهی در سیاست تاثیر دارد؛ و در مورد تغییرات اقلیمی فکر میکنم سینما راهی فوقالعاده برای ارتباط با مخاطب در سطح جهانی و دادن صدا به بیصدایان است.»
در کنار راهاندازی بخشی برای نمایش فیلمهای زیستمحیطی در جشنواره کن، برگزارکنندگان از برخی اقدامهای زیستمحیطی برای کاهش زباله و کربن ناشی از برگزاری این رویداد خبر دادهاند.
در سال ۲۰۱۳، یک سازمان محیط زیستی در فرانسه در اعتراض به نحوه استفاده از فرش قرمز در کن، طوماری با ۹ هزار امضا جمعآوری کرد و آن را به مدیر برگزارکننده جشنواره کن ارائه داد. تییری فرمو با دریافت این طومار، ابراز علاقه کرد تغییرهایی سازگار با تغییر اقلیم ایجاد شود. حالا هشت سال پس از دریافت آن طومار، در سال ۲۰۲۱، او قول داده است این تغییرها را اجرایی کند.
برگزارکنندگان کن با تمرکز بر ۱۲ مورد، متعهد شدهاند اقدامها و طرحهای زیستمحیطی زیر را انجام دهند.
-
استفاده از وسایل نقلیه هیبریدی و الکترونیکی
-
کاهش محتوای چاپی
-
حذف کامل بطریهای پلاستیکی (در سال ۲۰۱۹، بیش از ۲۲ هزار بطری آب بین شرکتکنندگان توزیع شد)
-
تهیه مسئولانهتر غذا برای شرکتکنندگان در جشنواره
-
حفظ میزان بازیافت زباله تا بیش از ۹۵ درصد
هنوز هیچ اطلاعاتی در مورد استفاده از دستگاههای قهوهساز، که کپسولهای قهوهاش باعث استفاده غیرضروری از منابع و تولید زباله میشود، در دست نیست.
از دیگر اهداف کن، افزایش آگاهی در مورد اقدامهای سازگار با محیط زیست بین تیمهای سازماندهنده، غرفهداران، ارائهدهندگان خدمات و سایر افراد شرکتکننده است. برای کسانی که دارای نشان شرکت در جشنوارهاند کارتی صادر خواهد شد که با آن میتوانند از وسایل نقلیه عمومی در شهر کن استفاده کنند. برای جبران کربن تولیدشده در سفرها به کن، از هر شرکتکننده ۲۰ یورو هزینه دریافت میشود و برای تعیین طرحهای جبران خسارتهای ناشی از برگزاری جشنواره کن، کمیتهای علمی متشکل از کارشناسان مستقل تشکیل میشود.
در راستای سیاستهای جدید کن برای کاهش آسیبهای زیستمحیطی، به نظر میرسد برگزارکنندگان کن بخشی از این طرحها را اجرایی کردهاند. امسال حجم فرش قرمز به نصف کاهش پیدا کرد و بهجای مواد پیویسی از مواد بازیافتی تهیه شده است. استفاده از بطریهای پلاستیکی نیز در جشنواره امسال ممنوع شده است و از ماشینهای برقی استفاده میشود. جشنواره کن امسال همچنین از شرکتکنندگان ۲۰ یورو برای جبران خسارت کربن تولیدشده از سفرهای هوایی آنها دریافت کرد.
جشنواره فیلم کن درباره این اقدامهای سبز که با همکاری یک شرکت مشاور محیط زیستی طراحی شدهاند، اعلام کرد: «همه طرحها فوری اجرایی نمیشود و این سیاستها که نیازمند تلاش و فعالیت بیوقفه است، در میانمدت و بلندمدت به مرحله اجرا درخواهند آمد.» و در ادامه افزود بازخوردها پس از هر جشنواره این امکان را میدهد که فرایندها اصلاح شوند و هر سال همگام با تحولهای جدید بهبود پیدا کنند.