شکست یونایتد در روز نیمکتنشینی جهانبخش
در هفته دوم لیگ برتر فوتبال باشگاههای انگلستان، منچستریونایتد در خانه برایتون، مغلوب این تیم شد. برایتون دومین فصل خود را در لیگ برتر تجربه میکند و در فصل گذشته نیز موفق شده بود یونایتد را در خانه شکست دهد. در این دیدار، علیرضا جهانبخش، ملیپوش ایرانی باشگاه برایتون، بهرغم اینکه برروی نیمکت حضور داشت، اما تا پایان بازی به میدان نیامد تا برایتون بدون گرانقیمتترین بازیکن تاریخ باشگاهش، یکبار دیگر منچستریونایتد را شکست دهد.
منچسترسیتی نیز در دیداری تماشایی و پرگل، هادرسفیلد را شکست داد تا از همین ابتدا در صدر جدول قرار گیرد.
در دیداری دیگر که تماشاییترین بازی این فصل لیگ برتر بهشمار میرفت، شنبه ۲۷ مردادماه، چلسی و آرسنال، داربی لندن را برگزار کردند و چلسی پیروز این دیدار تماشایی شد تا آرسنال با سرمربی جدید اسپانیایی خود، اونای امری، در همان شروع فصل، دو شکست پیاپی را تجربه کند. موضوعی که از سال ۱۹۸۶ به اینسو، در تاریخ این باشگاه بیسابقه است.
نگاهی به بازیهای حساس لیگ برتر انگلستان:
برایتون ۳ - منچستریونایتد ۲
برایتون بدون تغییر نسبتبه بازی گذشته و با ترکیب ۲-۴-۴ به میدان آمد. در ترکیب برایتون، گلن موری و پاسکال گروس، دو مهاجم این تیم، تاحدودی متفاوت بازی میکردند. در زمانهایی که بازیکنان یونایتد صاحب توپ میشدند، گروس در کنار موری قرار میگرفت تا اولین خط دفاعی را تشکیل دهد و سیستم برایتون در این حالت، ۲-۴-۴ خطی میشد؛ اما در زمانهایی که برایتون صاحب توپ میشد، گروس وظیفه داشت در بین خطوط یونایتد صاحب توپ شود و در این حالت، سیستم برایتون به ۱-۱-۴-۴ تغییر میکرد. در این شرایط، موری آزادی عمل بیشتری داشت و گروس وظیفه تغذیه او را بهعهده میگرفت. موری وظیفه داشت با حرکات بدون توپ در بین خط دفاعی یونایتد فضاسازی کند و گروس باید در این فضاها صاحب توپ میشد. گل سوم برایتون که با خطای پنالتی بایی برروی گروس بهدست آمد نمونهای آشکار از تاکتیک برایتون در زمان حمله بود. در کنارهها آنتونی ناکه و سولی مارچ، باید پا بهتوپ به مرکز زمین حمله میکردند تا مونتویا و بونگ، مدافعان کناری، با ارسالها مهاجمان را در موقعیت گلزنی قرار دهند. گل اول برایتون دقیقا از این تاکتیک و هوشیاری عالی موری در زدن ضربه آخر بهدست آمد. در این صحنه، حرکت موری در جداشدن از لیندلوف، مدافع وسط یونایتد، واقعا دیدنی بود. موری با حرکت به پشت سر لیندلوف وحمله به توپ از جلوی لیندلوف، دروازه دخیا را باز کرد. در فوتبال شناخت نقاط کور و استفاده از آن، بسیار مهم است که موری در گل اول برایتون، آن را بهخوبی و دقیق نشان داد. درحالیکه اعتقاد داشتم جهانبخش در دقایق پایانی ممکن است جایگزین گروس و یا ناکه شود، اما بهنظر میرسد کریس هاتون، سرمربی برایتون اعتقاد دارد جهانبخش پساز آشنایی کامل با شرایط لیگ برتر باید به میدان بیاید که درنهایت بهسود جهانبخش خواهد بود.
منچستریونایتد بسیار ناهماهنگ و کند و خسته بهنظر میرسید. مهمترین نقطهضعف این تیم، کمبود انگیزه در تیم بزرگی همچون یونایتد است. صرفنظر از این موضوع، نمایش ضعیف دو مدافع مرکزی یونایتد، بایی و لیندلوف، یکیاز دلایل اصلی شکست یونایتد بود. درحالیکه ژوزه مورینیو بازوبند کاپیتانی را به پوگبا داده بود تا شاید روابط نهچندان خوب آنان در روزهای گذشته بهتر شود، اما این موضوع هم نتوانست در نمایش ضعیف یونایتد تاثیرگذار باشد. در سیستم ۳-۳-۴ یونایتد، حضور فرد، پریرا و پوگبا بهعنوان سه هافبک مرکزی، فاقد خلاقیت لازم برای بازکردن دفاع فشرده و منظم برایتون بود. برایتون با دوخط دفاعی چهارنفره، شامل چهار هافبک و چهار دفاع، عملا رسوخناپذیر نشان میداد.
ماتا و مارشیال بههمراه لوکاکو، سه مهاجم یونایتد بودند که عدم هماهنگی در آنها کاملا مشهود بود.
بهرغم گلزنی لوکاکو که از روی ضربه ایستگاهی و از معدود اشتباهات خط دفاعی برایتون به دست آمد، خط حمله یونایتد کمرمق و بیاثر بازی میکرد. اضافهشدن رشفورد و لینگارد در نیمه دوم و حتی استفاده از مروان فلینی برای استفاده ار توپهای بلند نیز نتوانست کمکی به یونایتد کند.
دافی، زننده گل دوم برایتون در این دیدار که در صحنه گلی که بهثمر رساند، بسیار حرفهای عمل کرده بود، در دقایق پایانی با تکلی اشتباه، فلینی را در محوطه جریمه سرنگون کرد تا پوگبا پنالتی را تبدیل به گلی کند که تنها توانست شکست تلخ یونایتد را کمرنگتر کند.
ترکیب برایتون و منچستریونایتد
چلسی ۳ - آرسنال ۲
بدون تردید، یکیاز باکیفیتترین و دیدنیترین بازیهای فوتبال، در نیمهاول این دیدار رقم خورد.
مائوریزیو ساری، سرمربی چلسی، با فلسفه فوتبال تهاجمی و پرسینگ از زمین حریف در باشگاه ناپلی ایتالیا، خود را بهعنوان مربی صاحبسبک به دنیای فوتبال معرفی کرده است. درمقابل، اونای امری نیز که فلسفهای مشابه با ساری دارد، با کارنامهای بهمراتب درخشانتر در سطح اروپا نسبتبه ساری، سعی دارد تا بازیسازی از خط دفاعی را تحت هر شرایطی، در آرسنال نهادینه کند. دو مربی با دو فلسفه نسبتا مشابه، دیداری زیبا و هیجانانگیز را بهنمایش گذاشتند.
درحالیکه در سیستم ۱-۳-۲-۴ آرسنال، بازیسازی از خط دفاعی، مهمترین و اساسیترین ویژگی تاکتیک امری بهشمار میرفت، پرسینگ سنگین چلسی به خط دفاعی آرسنال، موجب شده بود تا دو مدافع مرکزی آرسنال، سوکراتس و مصطفی نتوانند توپ را به خط میانی منتقل کنند. ضعف پته چک در بازی با پا هم موجب شده بود تا آهنگ بازی آرسنال در شروع از خط دفاعی، کاملا کند و ناهماهنگ باشد.
درحالیکه چلسی در پرسینگ از خط دفاعی عالی عمل میکرد، آرسنال در این مورد تاحدودی ضعیف بود. با توجه به پرسینگ آرسنال، خط دفاعی این تیم مجبور بود تا در خط میانی زمین جایگیری کند. فضای بسیار زیاد پشت خط دفاعی آرسنال مورد توجه چلسی قرار گرفته بود. در گل اول چلسی، بازی ترکیبی ویلیان و آلونسو با پاس عالی جورجینیو به فضای پشت بلرین، مدافع راست آرسنال و حرکت آلونسو و پاس او به پدرو، موجب گل اول بازی شد. در این صحنه، اوج ناهماهنگی دفاع آرسنال و فضای زیاد پشت خط دفاعی کاملا مشخص بود.
در گل دوم، یکبار دیگر و دقیقا درحالیکه مدافعان آرسنال برای حمایت و پرس به خط دفاعی چلسی در مرکز زمین جایگیری کرده بودند، آزپلاکوئتا با پاسی بلند در پشت مصطفی، او را با موراتا تکبهتک کرد تا موراتا بهراحتی گل دوم را بهثمر برساند.
در چنین تاکتیکی، حضور دروازهبانی که بتواند این فضا را پوشش دهد، ضروری است. اولیور نویر بایرمونیخ، نمونه بارز چنین دروازهبانانی است که به سوئیپر-کیپر معروفاند، اما چک در این پست، کاملا غریبه است.
آرسنال در فاز دفاعی فاجعه بود؛ اما در فاز تهاجمی بینقص عمل میکرد. اگر اوبامیانگ و مخیتاریان با دقت عمل میکردند، آرسنال در همان ابتدا از حریف پیش میافتاد.
تاکتیک آرسنال در دورزدن مدافعان کناری چلسی و استفاده از فضای بین مدافع مرکزی و کناری و صاحب توپ کردن بلرین و مونرال، موجب شد تا در چندین مورد، پاس به عقب این بازیکنان، با بیدقتی مهاجمان، از دست برود؛ اما پس از گل دوم چلسی، آرسنال دقیقا با همین روش توانست بازی را مساوی کند. پاس آیوبی در استفاده از کانال سمت راست چلسی برای مخیتاریان، گل اول آرسنال را رقم زد و تنها دقایقی بعد، مخیتاریان از همان فضا و اینبار از سمت چپ، آیوبی را صاحب توپ کرد تا با گل او، بازی در نیمه اول مساوی شود.
در نیمه دوم، هردو تیم بهدنبال کنترل بازی بودند؛ اما با ورود هازارد، بازی بهنفع چلسی تغییر کرد.
در صحنه گل سوم چلسی، با همکاری هازارد و حرکت دیدنی آلونسو به فضای بین بلرین و مصطفی، گل پیروزی چلسی بهدست آمد.
در ترکیب چلسی، جورجینیو بهعنوان تنظیمکننده و قلب تپنده حرکات تاکتیکی چلسی، بینظیر بود و بیدلیل نبود که گواردیولا قصد داشت به هر قیمتی، او را به منچسترسیتی بیاورد؛ اما تجربه بازی در ناپولی و آشنایی با تفکرات ساری موجب شد تا او پیشنهاد سیتی را رد کند و همچنان ساگرد ساری باقی بماند.
ترکیب چلسی و آرسنال
سایر نتایج :
منچستر سیتی ۶ - هادرسفیلد ۱
تاتنهام ۳ - فولهام ۱
وستهم ۱ - بورنموث ۲
لستر ۲ - ولورهمپتون ۰
اورتون ۲ - ساوثهمپتون ۱
کاردیف ۰ - نیوکاسل ۰
برنلی ۱ - واتفورد ۳