عرقگیر سیاسی
مهمترین اتفاق هفته هفتم لیگ برتر فوتبال ایران نه ثبت پیروزی مقتدرانه از مردان استراماچونی بود و نه ادامه صدرنشینیهای سپاهان. حتی شکسته شدن طلسم پیروزیهای یک بر صفر تیم دنیزلی هم خبر مهمی نبود که نگاهها از داخل تا خارج مرزهای ایران را به خود معطوف کند. مهمترین خبر مربوط به یک عرقگیر سفید سیاسی بود. زیرپیراهنی که بعد از گل اول پرسپولیس در ورزشگاه آزادی با جملهای کوتاه به زبان فارسی و انگلیسی نمایان شد و خیلی زود بازتابی ویژه پیدا کرد. جملهای سیاسی که در قالب یک شادی پس از گل مقابل دوربینها قرار گرفت و یک بار دیگر پای سیاست را به فوتبال باز کرد.
راه نجات زیر پیراهن
نوزدهمین دقیقه بازی پرسپولیس بود که مهدی ترابی دروازه پیکان را باز کرد و به سمت دوربینهای کنار زمین دوید تا شادی گلش را به میلیونها ببینده تلویزیونی نشان دهد. پیراهنش را بالا زد تا عرقگیر سفیدش را که جملهای کوتاه اما سیاسی بر رویش نوشته بود را به تماشا بگذارد؛ «تنها راه نجات کشور مساوی با اطاعت از رهبری». تصویری که که به سرعت بخش بزرگی از شبکههای اجتماعی را به خود اختصاص داد. قوانین میگویند داور مسابقه باید در همان لحظه به ترابی کارت زرد نشان میداد و بعد کمیته انضباطی، هافبک ملیپوش سرخها را فرا میخواند؛ اما آیا جملهای که روی زیرپیراهن ترابی نقش بسته بود به هیچ داور یا کمیته انضباطی جرات برخورد میداد؟ جملهای که حتی رسانههای داخل ایران نیز باید به تمجید از آن میپرداختند و خبرنگارانی که باید با احتیاط کامل دربارهاش از ترابی سئوال میپرسند و با این پاسخ مواجه میشوند؛ «آدم سیاسی نیستم، کارم کاملا دلی بود، به عنوان یک آدم ورزشی متوجه این موضوع شدم که الان تنها راه نجاتمان در سطح دنیا اطاعت از رهبری است. میخواستم این را به یک سری از مسئولان گوشزد کنم.» ترابی اما اولین باری نبود که دست به چنین اقداماتی میزند. ۴سال قبل یعنی همان روزهایی که به تازگی عضو سازمان بسیج ورزشکاران کرج شده بود تصویری کمتر دیده شده از خود ثبت میکند که رویش نوشته شده بود؛ «من عاشق مبارزه با صهیونیست هستم». تصویری که دوستان نزدیکش میگویند پاداشش رزرو شدن صندلی یک دانشگاه بود. درباره آخرین مورد از حرکات سیاسی فوتبالیست جوان پرسپولیس نیز شایعهای وجود دارد درباره معافیت از خدمت سربازی که البته خودش این شایعه را تکذیب کرده است.
پیراهننوشت را چه کسی مد کرد
هیچ کس نمیداند دقیقا کدام فوتبالیست، در کجای دنیا و در چه دیداری پیراهننوشت را مد کرد اما تاریخچه ای طولانی از چنین اتفاقاتی وجود دارد. از لیگ برتر انگلستان تا ایتالیا و اسپانیا تا لیگ برتر فوتبال ایران در سالهای گذشته چنین صحنههایی دیده شد. شعارهای سیاسی، مذهبی، یادبود اسطورهها و حتی تصاویری از فرزندان تازه متولد شده فوتبالیستها که بر روی پیراهن بازیکنان نقش بست. در فوتبال ایران اکثر پیراهننوشتها مربوط به شعارهای مذهبی و نام امامان بوده است، شعارهایی که به خصوص در دهه ۱۳۸۰ بارها دیده شد. مهدی رجبزاده بازیکن سابق ذوبآهن تقریبا در تمامی تصاویری که از او بعد از به ثمر رساندن گل موجود است یک زیرپیراهن با مضمونی مذهی دیده میشود. هادی نوروزی کاپیتان فقید پرسپولیس نیز تصاویری مشابه دارد، شعارهایی که معمولا در ایران البته تا پیش از حرکت مهدی ترابی مربوط به موضوعهای مذهبی میشد، اما از دو سال قبل نوشتن هرگونه شعار سیاسی یا مذهبی در فوتبال ایران ممنوع شد.
خواست فیفا؛ ممنوعیت شعار سیاسی و نژادی
ثبت شعار روی پیراهن بازیکنان تنها مربوط به بازیهای داخلی نبود و در دیدارهای باشگاهی بینالمللی و حتی در بازیهای ملی نیز چنین صحنههایی دیده شد تا اینکه سرانجام فیفا در سال ۲۰۱۷ تصمیم به مقابله با پدیده پیراهننوشت گرفت. در آییننامه انضباطی برای بازیکنانی که از این قانون سرپیچی کنند مجازات تنبیه با کارت زرد درنظر گرفته شده است. در آییننامه آمده است در صورتی که پیام زیر پیراهن بازیکنان حاوی شعارهای نژادپرستانه یا سیاسی باشد، کمیته انضباطی میتواند برای بازیکن خاطی جرایم جداگانهای نیز در نظر بگیرد. اما شعاری که مهدی ترابی بر روی عرقگیرش ثبت کرد دقیقا در دسته شعارهای سیاسی قرار میگیرد. فیفا به شدت در مقابل ورود سیاست به فوتبال مقاومت میکند و مشخص نیست این پیام که حالا بازتابی گسترده پیدا کرده است، چه پیامدی از سوی نهاد قانونگذار فوتبال خواهد داشت.
رخنه سازمان غیر ورزشی در ورزش ایران
اهدای مدال به آستان قدس، رهبر و حالا نوشتهای بر روی زیرپیراهن یک فوتبالیست که حاوی پیامی کاملا سیاسی است. اتفاقی که در این بین نگاه بسیاری را به دو سازمان با نام سازمان ورزش بسیج و سازمان بسیج ورزشکاران معطوف کرده است، سازمانهایی بزرگ با بودجهای هنگفت که حتی فراتر از بودجه کمیته ملی المپیک ایران است. مهدی میرجلیلی (رئیس سازمان ورزش بسیج) در نوروز ۹۸ طی مصاحبهای با شبکه یک سیما تاکید میکند که امروز بیش از ۷میلیون ورزشکار را تحت پوشش دارد که در این میان نامهای بزرگ و چهرههای آشنایی مانند قهرمانان نیز وجود دارند. نگاهی به ترکیب هیات رئیسه فدراسیونها نشان میدهد همیشه یک نفر از سازمان بسیج ورزش در آن وجود دارد و البته پای ثابت تمام اردوهای برون مرزی هستند. از سال ۹۵ همواره یک نفر از این سازمان در ترکیب هیات مدیره باشگاهها یا در قالب کمیته فرهنگی باشگاههای فوتبال نیز ورود کردهاند تا به این ترتیب سیطره حضور بسیج در ورزش حرفهای ایران نیز پررنگ شود. به گفته داوود آذرنوش (رئیس سازمان بسیج ورزشکاران)، این سازمان سعی بر تشکیل جمعیتی از ورزشکاران حرفهای دارد که از طریق آن پیامهای فرهنگی خود را به دنیا نشان دهد و عدم مبارزه با ورزشکاران اسرائیلی نیز یکی از این موارد است. روسای این دو سازمان که نگاهی ویژه به قهرمانان المپیکی و همچنین فوتبال دارند در سال ۹۷ نیز طی مراسمی از مهدی تاج (رئیس فدراسیون فوتبال) به دلیل آنچه پیاده کردن ارزشهای اسلامی در جامعه ورزش و نقش ارزندهای که در پیشبرد اهداف فرهنگی داشته است، تقدیر به عمل آورد. سازمانی که به نظر میرسد با اهداف کاملا سیاسی به ورزش ورود کرده است و بازیکنانی مانند مهدی ترابی نیز عضو این سازمان هستند.