«فتنه ۹۸»، انتخابات مجلس و «کاسبان فتنه»
اسدالله بادامچیان، دبیرکل حزب موتلفه اسلامی به تازگی در تحلیل علت گرانیهای ماه رمضان گفته است: «احساس میشود که دستهای نفوذی تلاش میکنند با افزایش نرخها فتنه ۹۸ را زمینهسازی کنند.»
بادامچیان پس از نسبت دادن گرانیهای اخیر به تصمیمات اشتباه، تاکید کرده که این اشتباهات باعث شده صدای «دلسوزان نظام» به نمایندگی از مردم بلند شود و تحلیل او به عنوان یکی از «دلسوزان نظام» این است که «دستهای نفوذی» میخواهند با افزایش نرخها «فتنه ۹۸» را برپا کنند.
«فتنه ۹۸» عبارتی است که پس از سخنرانی رهبر جمهوری اسلامی در ۲۱ آذر ۱۳۹۷ روی زبان سیاسیون مدافع نظام افتاد و خیلی زود به گفتمان تمام جناحهای سیاسی حاضر در ایران راه یافت.
آیتالله علی خامنهای گفته بود: «اگرچه نقشه دشمن لو رفته است اما همه باید هوشیاری خود را حفظ کنند زیرا آمریکا، دشمنی خبیث و حیلهگر است و ممکن است قصد فریب داشته باشد تا برای سال ۹۷، جنجال کند اما مثلا برای سال ۹۸ نقشهای بکشد.»
از ناآرامیهای دی ۹۶ تا «فتنه ۹۸»
اولین بار اما امام جمعه مشهد بود که در نقل سخنان رهبر جمهوری اسلامی از عبارت «فتنه ۹۸» استفاده کرد. آیتالله علمالهدی که از سوی برخی در داخل حاکمیت متهم شده که در آغاز ناآرامیهای دی ماه ۹۶ نقش داشته است، گفت: «فتنه ۸۸ گذشت و ۹ سال نیز از او سپری شد، اما آنچه برای ما مهم است، فتنه ۹۸ است که در سال دهم فتنه ۸۸ خواهد بود؛ دشمن در صدد است در سال ۹۸ فتنهای از نوع فتنه سال ۸۸ ایجاد کند.»
پس از این سخنان، دیگر چهرههای همسو با رهبر جمهوری اسلامی بر طبل «فتنه ۹۸» کوبیدند. عابدین خرم، فرمانده سپاه عاشورا دی سال گذشته گفت که رهبر نسبت به احتمال وجود فتنهای جدید در سال آینده هشدار داده و بنابراین «باید مردم و به خصوص جوانان باید هوشیارتر و دقیقتر نسبت به مسائل کشور باشند».
جواد کریمی قدوسی، نماینده تندرو مشهد در مجلس و فرمانده سابق بسیج این شهر با موضعگیری درباره «فتنه ۹۸» به روشنتر شدن هدف از طرح این عبارت کمک کرد. او گفت: «دشمنان خارجی و داخلی به دنبال راهاندازی فتنه ۹۸ با محوریت انتخابات هستند.»
روزنامه کیهان نیز که غالبا مواضع تند نزدیک به رهبر جمهوری اسلامی را تبلیغ میکند در رمزگشایی از سخنان آیتالله خامنهای با تاکید بر مساله «فتنه ۹۸» و انتخابات مجلس نوشت: «آمریکاییها با اعزام ناو و انتقال نیروها و تشکیل اتاق مشترک در مرزهای ایران تلاش دارند بار دیگر به کمک نفوذیهای داخلی خود در آستانه انتخابات سال آینده مجلس «سناریوی القای جنگ و صلح» و ترساندن مردم برای رای دادن به لیستی به اصطلاح آنها میانهرو و همسو با غرب را اجرا و نسخهپیچی کنند.»
کلید واژه انتخابات مجلس و «کاسبان فتنه»
اما طرح موضوع «فتنه ۹۸» با واکنش اصلاحطلبان همراه شد. بسیاری از فعالان سیاسی منتسب به جریان اصلاحات اعتقاد دارند که بخشی از نظام برای حذف جریان اصلاحطلب در انتخابات مجلس که در اسفند برگزار میشود، موضوع «فتنه ۹۸» را مطرح میکند.
به گفته پروانه مافی، نماینده تهران و عضو فراکسیون امید «هیچ فتنهای در راه نخواهد بود و تنها از کلید واژه فتنه ۹۸ برای انتخابات آینده استفاده میشود».
مسعود پزشکیان، نایب رییس مجلس نیز با رد موضوع «فتنه ۹۸» تاکید کرد: «در شرایطی که آمریکا به دنبال ایجاد مشکلات برای ماست، باید به فکر حل مشکلات باشیم نه آنکه به مردم انگ بزنیم.»
یک عضو شورای مرکزی فراکسیون امید هم با انتخاباتی دانستن این کلیدواژه گفت: «کلیدواژه فتنه ۹۸ بیشتر از سوی جریانهای سیاسی خاص و برخی از تریبونداران ائمه جمعه و جماعات مطرح شده است. به نظر میرسد این موضوع در حال تبدیل شدن به قطببندیهای جریانهای سیاسی با کارکردهای سیاسی برای انتخابات سال ۹۸ است.»
چند چهره سیاسی دیگر از موضعی دیگر به موضوع نگاه کردهاند؛ محمود صادقی، نماینده اصلاحطلب مجلس همزمان با طرح موضوع «فتنه ۹۸» گفته بود که برخی جناحهای سیاسی تلاش میکنند با استفاده از ابزار قدرت و نظارت خود، انتخابات را مهندسی کنند.
او گفت: «کسانی که خود را از جذب آرای مردم ناکام می بینند، با برچسبهایی مانند فتنه دیگران را متهم میکنند. متاسفانه هنوز بیش از یک سال به انتخابات ۹۸ باقی مانده است، ولی از تریبونهای سازمان صدا و سیما، نمازجمعه این گونه نمایان میشود که ما شاهد یک فتنه به نام فتنه ۹۸ هستیم. معلوم نیست در این یک سال باقی مانده معنای این فتنه چیست؟ کسانی که با این القاب و برچسبها کاسبی میکنند، بدانند به منافع ملی کشور آسیب وارد میکنند.»
علی مطهری، نایب رییس دوم مجلس در یادداشتی اینستاگرامی با عنوان «دوستان نادان ولایت فقیه» تاکید کرد که رهبر جمهوری اسلامی در سخنانش به «دشمن خارجی» اشاره کرده و تعبیر «فتنه ۹۸» را به کار نبرده است.
اگرچه آقای خامنهای بهطور مستقیم از عبارت «فتنه ۹۸» استفاده نکرده، اما در رویه رهبر جمهوری اسلامی بارها دیده شده که از اشاره مستقیم پرهیز کرده و نزدیکانش اهداف او را پی گرفتهاند.
همانطور که علی سعیدی، نماینده سابق رهبری در سپاه و رییس دفتر عقیدتی و سیاسی فرماندهی کل قوا که از نزدیکان آقای خامنهای است اعتقاد دارد: «فتنه ۹۸ نقطه تلاقی مهاجم خارجی و معارض داخلی است. این مساله دارای یک زمینه داخلی و خارجی است.»
سخنان آقای بادامچیان درباره «فتنه اقتصادی» چند ماه پس از سکوت نسبی درباره کلید واژه «فتنه ۹۸» نشان میدهد که تا زمان انتخابات مجلس، حاکمیت باز هم سراغ این عبارت خواهد رفت و از آن استفاده خواهد کرد.
همانطور که جواد کریمی قدوسی در تشریح «فتنه ۹۸» به اتفاقات مجلس ششم اشاره کرده و مدعی شده بود: «گروه اقدام ایران در آمریکا (به ریاست برایان هوک) ۱۰ برنامه اقدام تنظیم کرده که دو مورد از آن مربوط به انتخابات مجلس یازدهم است. یکی برگزاری انتخابات آزاد، بدون نظارت شورای نگهبان و زیرنظر نهادهای بینالمللی و دیگری حمایت و همراهی از جریان اصلاحات.»
اسفند ۹۸ پس از اعلام نتایج انتخابات مجلس شورای اسلامی شاید بتوان بهتر تحلیل کرد که آیا به تعبیر محمود صادقی «کاسبان فتنه» چقدر میتوانند از کلیدواژه «فتنه ۹۸» برای حذف رقبا استفاده کنند و سهم مورد نظر را از خوان انتخابات ببرند.