ابهام درباره نخستین محموله واکسن روسی؛ ۲۰ هزار یا ۵۰۰ هزار دوز؟
نخستین محموله واکسن «اسپوتنیک وی» روسیه در حالی وارد ایران شده که تنها کمی بعد از تحویل آن، گزارش رسانهها و اظهارات مقامهای رسمی جمهوری اسلامی درباره این محموله با تناقض همراه شد.
محمدرضا شانهساز، رییس سازمان غذا و داروی وزارت بهداشت، روز پنجشنبه ۱۶ بهمنماه پس از رسیدن این محموله اشاره کرد واکسن روسی باید در دو دوز و در یک فاصله زمانی برای هر نفر تزریق شود و این میزان محموله اول واکسن که وارد شده برای «۱۰ هزار نفر» است.
این در حالی است که خبرگزاری فارس، نزدیک به سپاه پاسداران، به نقل از «مسئولان وزارت بهداشت» این محموله را شامل ۵۰۰ هزار دوز گزارش کرده است.
روز چهارشنبه هم شانهساز طی یک نشست خبری گفته بود برای تهیه ۵۰۰ هزار دوز واکسن روسی رایزنی صورت گرفته است.
با محاسبه این میزان و بر مبنای این که هر دو دوز واکسن برای یک نفر کافی است، محموله واردشده با فرض وجود ۵۰۰ هزار دوز باید برای تزریق به ۲۵۰ هزار نفر کفایت کند، در حالی که شانهساز اکنون آن را ۱۰ هزار نفر عنوان میکند.
مشخص نیست چگونه این مقام ارشد وزارت بهداشت تعداد دریافتکنندگان واکسن را در فاصله یک روز فقط ۴ درصد از میزانی که پیشتر گفته بود، اعلام کرده است.
شانهساز در ادامه اظهارات روز پنجشنبه همچنین اشاره کرده که قرار است محمولههای بعدی که مجموعا دو میلیون واکسن را تشکیل میدهد، طبق برنامه زمانبندی که اعلام شده به فاصله زمانی «یکی دو هفته» پشت سر هم وارد شوند.
محمود واعظی، رییس دفتر رییسجمهور ایران، هم هشتم بهمنماه گفته بود قرار است دو میلیون دوز طی سه مرحله وارد ایران شود.
واکسن روسی کرونا که پیش از این کارایی و عدم تایید آن از سوی سازمان بهداشت جهانی با ابهام و انتقاداتی از سوی شماری از کاربران و کارشناسان ایران مواجه شده بود، در تازهترین گزارش مجله پزشکی لنست دارای ۹۲ درصد کارایی عنوان شده است.
نخستین محموله این واکسنها بامداد پنجشنبه توسط هواپیمایی ماهان از روسیه بارگیری شد و بعد از ظهر به وقت محلی تهران در فرودگاه «امام خمینی» به زمین نشست.
قرار است این محموله تحویل وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی شود.
جهانپور: محموله به محل نگهداری رفت
کیانوش جهانپور، سخنگوی سازمان غذا و دارو، هم گفته که این محموله واکسنها جهت «نمونهبرداری و انجام بررسیهای نهایی» به محل نگهداری منتقل شده است.
جهانپور اشاره کرد آغاز واکسیناسیون مشروط به تایید و اعلام معاونت بهداشت و کمیته اجرایی واکسیناسیون خواهد بود.
پیش از این سعید نمکی، وزیر بهداشت، در واکنش به انتقادهای گسترده به خرید ناگهانی این واکسن گفته بود «به کوری چشم خیلیها» این واکسن را اول به «خانواده خودمان» تزریق میکنیم.
در حالی که پیش از این نیز برخی شهروندان در رسانههای اجتماعی از تعلل حکومت ایران در تهیه واکسن برای عموم اظهار نارضایتی کرده و خواستار روشن شدن روند و سازوکار تزریق عمومی واکسن شدهاند، اکنون تناقض درباره میزان واردات واکسن بر ابهامها درباره آن افزوده است.