
بازدید رسانههای ایران از تأسیسات اتمی نطنز، همه چیز تحت نظارت آژانس است
دو هفته پس از اعلام رسمی کاهش تعهدات هستهای ایران در چارچوب برجام و همچنین همزمان با اعلام افزایش ظرفیت تولید اورانیوم غنیشده ۳/۶۷ درصدی، تعدادی از خبرنگاران داخلی به صورت محدود از سایت غنیسازی نطنز بازدید کردند.
تأسیسات هستهای نظنز که حدود بیست سال عمر دارد، در نزدیکی شهر نطنز در استان اصفهان ساخته شده است.
به گزارش خبرگزاری دانشجویان ایران، ایسنا، در این بازدید که روز دوشنبه ۳۱ اردیبهشت و با حضور بهروز کمالوندی سخنگوی سازمان انرژی اتمی انجام شد، خبرنگاران برخی از رسانهها «اعم از اصولگرا و اصلاحطلب، موافق برجام و منتقد برجام» حضور داشتند.
ایسنا درباره بازدید از گود یا سالن اصلی استقرار سانتریفیوژهای در حال کار بود، نوشت: «صدای سوت ممتد در گود حاکی از فعالیت ۳۰ زنجیره ۱۷۴ تایی از سانتریفیوژهای نسل اول و در مجموع ۵۰۶۰ ماشین در چارچوب برجام است.»
مسئول سایت هستهای نطنز که نامش فاش نشده، به خبرنگاران گفت که بر اساس اعلام جدید ایران در زمینه فعالیتهای هستهایاش، «از روز دوشنبه، ۳۰ اردیبهشت فعالیت سانتریفیوژها در این مرکز برای تولید اورانیوم غنی شده ۳.۶۷ چهار برابر میزان تولید آن تا قبل از این خواهد شد.»
با این حال، مسئول سایت نطنز مثل دیگر مقامات ایران، تاکید کرد که این اقدام «در چارچوب برجام و بند ۲۶» انجام شده «بدون حتی اضافه کردن یک سانتریفیوژ» است.
همچنین بر اساس گزارش ایسنا، دوربینهای آژانس همچنان در بخشهای مختلف به ویژه ورودی و خروجی سالن نصب است و بازرسان آژانس «فریم به فریم تصاویر را بازرسی» میکنند.
برای اولین بار بعد از اجرای برجام و جمعآوری «بخش قابل توجهی از سانتریفیوژها» در سالن A خبرنگاران از انبار این سانتریفیوژها بازدید کردند که در آن سانتریفیوژهای نسل اول و سه زنجیره از سانتریفیوژهای IR-2m قرار دارند.
در ادامه، به خبرنگاران اجازه داده نشد که از واحد «فرآیندی اختلاط انتقال و نمونهگیری» نطنز که در فروردین ۱۳۹۷ افتتاح شد بازدید کنند و «با توجه به حساسیتهای پادمانی در این بخش و نظارت آژانس»، خبرنگاران فقط از طریق «پنجره تعبیه شده در طبقه بالای این سالن» آن را دیدند.
به نوشته ایسنا، واحد فرایندی اختلاط «مسئولیت تنظیم غنای مواد را برعهده دارد و جزو حلقههای نهایی استفاده از زنجیره سوخت» است.
این واحد سایت هستهای نطنز نیز تحت کنترل آژانس بینالمللی انرژی اتمی است.
مرکز مونتاژ سانتریفیوژ که برای «ساخت سانتریفیوژهای پیشرفته» ساخته شده، آخرین مرحله از این بازدید بود.
ایسنا نوشت: «در این مرکز سانتریفیوژهای IR-2m، IR-4 و IR-6 برای تست و مونتاژ قرار میگیرند. در زمان بازدید ماشینهای نسل ۶ در حال تست تک ماشینی بودند.»
در حالی که ایران اعلام کرده محدودیت برای تولید آب سنگین تا سقف ۱۳۰ تن را هم لغو میکند، قرار است تا دو هفته دیگر خبرنگاران از کارخانه تولید آب سنگین اراک نیز بازدید کنند.