بازگشایی فرودگاه چابهار؛ ارتش دولت را به عملی نکردن تعهداتش متهم کرد
پس از چند روز تعطیلی فرودگاه چابهار و سرگردانی مسافران، سازمان هواپیمایی کشوری، از بازگشایی این فرودگاه خبر داد. این در حالی است که یک مقام ارتش جمهوری اسلامی، مسئولان منطقه آزاد چابهار را به خودداری از انجام تعهدات خود متهم کرده است.
پیشتر شرکت فرودگاهی «عقاب عسلویه» وابسته به نیروی هوایی ارتش که مالک فرودگاه چابهار-کنارک است، در نامهای به رییس سازمان هواپیمایی کشوری اعلام کرده بود که «به علت تعمیرات سطح پروازی و سیستمهای ناوبری و رفع ایرادات به وجود آمده در بخشهای سوخترسانی، باند فرودگاه چابهار از روز پنجشنبه بیستم شهریور تا اطلاع ثانوی مسدود بوده و امکان نشستوبرخاست پروازهای مسافری را ندارد.»
سعید چلندری، معاون حملونقل و ترانزیت منطقه آزاد چابهار، روز ۲۱ شهریور، در گفتوگو با خبرگزاری جمهوری اسلامی اقدام نیروی هوایی در بستن فرودگاه چابهار به روی پروازهای غیرنظامی را تایید کرد.
همچنین احمدعلی موهبتی، استاندار سیستان و بلوچستان، روز یکشنبه ۲۳ شهریور به خبرگزاری صداوسیما گفت: «فرماندهی نیروی هوایی باید از مردم عذرخواهی کرده و بدون هیچ قیدوشرطی فرودگاه کنارک را مجددا بازگشایی کند.»
اما در واکنش به این اظهارات، کارشناس امور اراضی و املاک نیروی هوایی ارتش، روز دوشنبه ۲۴ شهریور، به ایرنا گفت: «مسئولین منطقه آزاد از سال ۱۳۹۷ حدود ۲۵۰ هکتار از اراضی پایگاه را برای تامین زیرساختهای فرودگاه فعلی دریافت کردهاند اما متعاقب آغاز فاز عملیاتی فرودگاه جدید از انجام تعهدات خودداری کردهاند که این اقدام منتهی به کاهش سطح ایمنی پروازها شده است.»
این کارشناس که نامش فاش نشده، از گفتن «تعهدات» دولت در این زمینه خودداری کرد، اما ادامه داد: «در واگذاری اراضی نیروهای مسلح، برابر مصوبات ابلاغی به ارتش میبایست معادل ریالی یا زمین معوض دریافت گردد، لیکن نیروی هوایی در ازای واگذاری هیچگونه مابهازایی درخواست نکرده است.»
این مقام ارتش جمهوری اسلامی، فرودگاه فعلی چابهار را دارای «زیرساختهای لازم» دانست و گفت: «صرفا با کمتر از ۱۰ درصد از هزینه ساخت فرودگاه جدید، امکان بهرهبرداری مورد انتظار منطقه آزاد برای توسعه اقتصادی را داشته و الباقی اعتبار میتوانست صرف رفع محرومیت از منطقه گردد.»
بازگشایی فرودگاه چابهار در حالی است که روز سهشنبه ۲۵ شهریور، تورج دهقانی زنگنه، معاون وزیر و رییس سازمان هواپیمایی کشوری، از برج مراقبت، دستگاههای کمک ناوبری، برج مراقبت پرواز و مرکز مدیریت سوخت فرودگاه کنارک بازدید کرد.
او در این بازدید قول داده بود که با «رفع نواقص و هماهنگی با مسئولان مختلف کشوری، استانی و محلی» فرودگاه بازگشایی شود.
پیشتر استاندار سیستان و بلوچستان گفته بود متولیان نیروی هوایی شرط بازگشایی و فعالیت مجدد فرودگاه کنارک را توقف و تعطیلی عملیات احداث فرودگاه چابهار اعلام کردهاند.
او ادامه داد مخالفت ارتش با احداث فرودگاه چابهار به دلیل قرار گرفتن محل این فرودگاه در محدوده پدافندی «دلتا ۲۱» بود و از همین رو در دولتهای قبل نیز مجوز احداث این فرودگاه با مخالفت روبهرو میشد.
با این حال به گفته استاندار سیستان و بلوچستان، پس از ساخت پتروشیمی، مجموعه فولاد چابهار و بخشی از روستاها در این منطقه و همچنین جابهجایی «دلتا ۲۱»، نهایتا رییسجمهوری در سال ۱۳۹۳ در نامهای به رهبر جمهوری اسلامی خواستار اختصاص بخشی از زمین فرودگاه پایگاه دهم «شکاری» برای ساخت ترمینال و مجموعه فعالیت فرودگاه شد.
احمدعلی موهبتی همچنین گفت که نیروی هوایی ارتش در این مساله «همکاری نکرد» و در پی آن دولت تصمیم گرفت فرودگاه جدیدی احداث کند.
اختلاف میان نیروهای نظامی و دولت بر سر تاسیس و بهرهبرداری فرودگاهها پیشتر نیز در دولت محمد خاتمی میان سپاه پاسداران و وزارت راه و ترابری وقت اتفاق افتاد و موجب تاخیر در راهاندازی فرودگاه «امام خمینی» شد.
در ۴۰ سال گذشته پایگاه شکاری نیروی هوایی کنارک به عنوان فرودگاه چابهار مورد استفاده قرار گرفته که با چابهار فاصلهای حدود ۵۰ کیلومتر دارد.