شما صفحه ای از سایت قدیمی ایران اینترنشنال را مشاهده می کنید که دیگر به روز نمی شود. برای مشاهده سایت جدید به iranintl.com مراجعه کنید.

بحران میانکاله در مرحله جدید؛ واکنش محیط زیست به پیام منتسب به شکارچیان مازندران

یک ماه پس از تلف شدن هزاران پرنده مهاجر در تالاب میانکاله، متن پیامی منتسب به شکارچیان منطقه منتشرشده است که می‌گوید آن‌ها به صورت عامدانه و در اعتراض به عملکرد سازمان حفاظت محیط زیست تالاب را آلوده کرده‌اند.

هرچند که آمار رسمی و نهایی از سوی نهادهای مسئول اعلام نشده است، اما آمارهای غیررسمی از تلف شدن بیش از ۲۷هزار پرنده مهاجر در این منطقه خبر می‌دهد.

حسینعلی ابراهیمی،‌ مدیرکل حفاظت محیط‌ زیست مازندران،‌ روز پنجشنبه هشتم اسفندماه در واکنش به پیام منتسب به شکارچیان، گفت: «ضرری که حاصل از تلفات پرندگان ایجاد شده را بنا بر این ادعا از شکارچیان مطالبه می‌کنیم.»

در حالی که هنوز مرجع این پیام تایید نشده است،‌ابراهیمی می‌گوید: «اگر آن‌ها این موضوع را کتمان هم بکنند،‌ به جرم تشویش اذهان عمومی باید نسبت به این شائبه ایجاد شده، پاسخگو باشند.»

در متن پیام شکارچیان منطقه بهشهر خطاب به «ملت ایران» که از سوی یک کانال تلگرامی با نام «همیاران طبیعت» منتشر شده، این افراد اعلام کرده‌اند به دلیل خلف وعده دولت در موضوع شکار پرندگان مهاجر با وجود صدور مجوز، آن‌ها برای «اخطار» به دولتمردان اقدام به تزریق سم به دریا و مراتع میانکاله کرده‌اند. 

این شکارچیان صرف هزینه‌های بسیار برای دریافت مجوز، برخورد دولت با شکار و توقیف اسلحه شکارچیان را از انگیزه‌های این اقدام خود توضیح داده‌اند.

این پیام همچنین اظهارات رسمی مقام‌های دولت مبنی بر وجود باکتری بوتولیسم در آب به عنوان عامل مرگ پرندگان را نیز «دروغ» خوانده‌ است. 

در ادامه واکنش به این موضوع،‌ مدیرکل محیط زیست مازندران گفته است: «محیط زیست با کسی شوخی ندارد و شکارچیان باید پاسخگوی این ادعا باشند.»

انتشار پیام شکارچیان و واکنش مقام‌های دولت به آن در حالی است که با شروع اتلاف پرندگان در اوایل بهمن‌ماه طی هفته‌های گذشته این بحران ادامه یافت و با کشف  دست‌کم پنج‌هزار و ۲۰۰ قطعه تنها در استان گلستان تعداد تلفات به بیش از ۲۷ هزار پرنده رسید.

 

قوت گرفتن فرضیه مسمومیت عمدی 

تعدادی از فعالان و کارشناسان حوزه محیط زیست پیشتر در گفت‌و‌گوهایی جداگانه با ایران اینترنشنال از امکان عمدی بودن این بحران سخن گفته بودند. 

یک فعال محیط زیست که نخواست نامی از او برده شود با اشاره به وجود «۳۰۰ هزار شکارچی در منطقه» گفته بود معمولا در زمینه این دست اتفاق‌ها منافع و اقدام‌های عمدی نیز مطرح است. 

اسماعیل کهرم، کارشناس محیط زیست، اشاره کرده بود که شکارچیان در سال ۱۳۷۳ نیز یک‌بار میزان بسیاری سم آفات کشاورزی را در حوض اصلی تالاب میانکاله ریختند و باعث تلف شدن تن‌ها ماهی در آن شدند.

از سویی حر منصور عبدالملکی، دیده‌بان میانکاله، درباره سابقه این اتفاق در گذشته به وب‌سایت خبری فرارو گفته بود که در دهه ۱۳۸۰ «محیط‌زیست صیدهای شکارچیان غیرمجاز را از آن‌ها گرفته بود و شکارچیان به تلافی چند ١٠ لیتر سم آفت‌کش مرکبات را داخل تالاب ریختند که چند صد‌هزار پرنده مردند و تالاب تا ماه‌ها بوی تعفن می‌داد».

با این حال موضوع فقدان پشتیبانی کافی امنیتی و حقوقی از محیط‌بانان و فقدان امکانات لازم برای آن‌ها و تشکل‌های مردمی فعال در این حوزه در منطقه نیز از جمله انتقادهایی است که فعالان محیط زیست نسبت به دولت مطرح کرده‌اند و ضعف در نظارت را عامل این‌گونه اتفاق‌ها عنوان می‌کنند.

میانکاله از جمله تالاب‌های مهم بین‌المللی تحت نظر کنوانسیون «رامسر» است که در شرق استان مازندران قرار دارد.

این تالاب به عنوان یکی از ۹ ذخیره‌گاه مهم زیست‌کره کشور سالانه میزبان بیش از یک میلیون و ۵۰۰ هزار پرنده از ۱۵۰ گونه مختلف است.

 

تازه چه خبر؟
سازمان حقوق بشر ایران به نقل از منابع آگاه از «مرگ مشکوک» شاهین ناصری، از شاهدان شکنجه نوید افکاری، در سلول انفرادی زندان تهران بزرگ خبر داد. برادر...More
طالبان اسامی شماری از افراد از جمله دو نفر از فرماندهان نظامی طالبان را که به سمت‌های مهم دولتی منصوب کرده است، اعلام کرد. به گفته ذبیح‌الله مجاهد،...More
حسن زرقانی دادستان مشهد از بازداشت شش متهم پرونده کودک‌ربایی در این شهر خبر داد و اعلام کرد که متهم اصلی پرونده هنوز دستگیر نشده وفراری است. زرقانی...More
پارلمان اروپا در قطعنامه‌ای اعلام کرد گروه شبه‌نظامی حزب‌الله لبنان که بارها وفاداری ایدئولوژیک قوی خود به جمهوری اسلامی را نشان داده، دولت لبنان را...More
ارتش سودان در بیانیه‌ای که از تلویزیون دولتی این کشور پخش شد، اعلام کرد تلاش برای کودتا را خنثی کرده و اوضاع تحت کنترل است. یک عضو شورای حکومتی سودان...More