شما صفحه ای از سایت قدیمی ایران اینترنشنال را مشاهده می کنید که دیگر به روز نمی شود. برای مشاهده سایت جدید به iranintl.com مراجعه کنید.

تکرار فاجعه ۹۸؛ تایید مرگ ده‌ها قطعه پرنده مهاجر در میانکاله

 

رسانه‌ها و مقام‌های محلی در شمال ایران گزارش می‌دهند طی روزهای اخیر در تالاب میانکاله و خلیج گرگان ده‌ها پرنده مهاجر آبزی تلف و لاشه آن‌ها جمع‌آوری شده‌ است.

خبرگزاری ایسنا روز یکشنبه ۱۲ بهمن‌ماه به نقل از حسینعلی ابراهیمی کارنامی، مدیرکل حفاظت محیط زیست مازندران،‌ نوشت طی سه روز گذشته ۴۲ قطعه پرنده مهاجر آبزی از گونه‌های چنگر معمولی و  فلامینگو تلف و از سطح خلیج جمع‌آوری شدند.

این مساله در حالی اتفاق می‌افتد که بهمن‌ماه سال گذشته نیز رخ دادن همین حادثه در ابعادی بسیار وسیع موجب واکنش‌های گسترده محیط زیستی شد. 

ابراهیمی در گفت‌وگو با صداوسیما اشاره کرده که با توجه به اتفاقات سال گذشته،‌ اداره کل حفاظت محیط زیست و دامپزشکی امسال قبل از ورود پرندگان اقدام به «پایش مداوم» در زمینه مسمومیت بوتولیسم کرده بودند. 

اما اکنون مشخص نیست چرا با وجود این، مرگ‌ومیر پرندگان مجددا اتفاق افتاده است.

ایسنا اشاره کرده بر اساس آمار رسمی، سال گذشته حدود ۳۷ هزار بال از ۱۲ گونه پرنده مهاجر زمستان‌گذران در این تالاب تلف شدند. با این حال خبرگزاری رسمی دولت،‌ ایرنا،‌ این عدد را ۵۰ هزار و عیسی کلانتری،‌ رییس سازمان حفاظت محیط زیست، هم آن را ۴۳ هزار پرنده عنوان کردند.

اکنون مدیرکل حفاظت محیط زیست مازندران درباره تکرار حادثه مرگ پرندگان به نمونه‌گیری از عوامل محیطی و لاشه‌های تلف‌شده اشاره کرده است.

ابراهیمی از هرگونه اظهار نظر در این زمینه خودداری کرد و آن را مشروط به «اعلام نتایج آزمایشگاهی از سوی سازمان دامپزشکی مازندران» دانست.

 میانکاله از جمله تالاب‌های مهم بین‌المللی تحت نظر کنوانسیون «رامسر» است که در شرق استان مازندران قرار دارد. 

این تالاب به عنوان یکی از ۹ ذخیره‌گاه مهم زیست‌کره کشور سالانه میزبان بیش از یک میلیون و ۵۰۰ هزار پرنده از ۱۵۰ گونه مختلف است.

 

فاجعه محیط زیستی ۱۳۹۸

 

سال گذشته نیز پس از آنکه این موضوع در رسانه‌های ملی و بین‌المللی بازتاب پیدا کرد عواملی از جمله مسمومیت، آلودگی بوتولیسم، آنفولانزای پرندگان، آلودگی‌های محیط زیستی و حتی اقدام عمدی شکارچیان منطقه مطرح شده بود. 

اکنون نیز رسانه‌های دولتی و محلی عوامل احتمالی مشابهی را مطرح می‌کنند.

سال ۱۳۹۸ بحران مرگ و میر پرندگان مهاجر ابتدا در میانکاله گزارش و پس از آن در تعدادی از استان‌های دیگر از جمله گلستان،‌ خراسان شمالی و قم نیز لاشه تعدادی از پرندگان مرده کشف شد.

یک ماه پس از آن بحران،‌ متنی منتسب به تعدادی از شکارچیان مازندران منتشر شد که در آن گفته شده بود این شکارچیان به صورت عامدانه و در اعتراض به عملکرد سازمان حفاظت محیط زیست تالاب را آلوده کرده‌ بودند.

این افراد اعلام کردند به دلیل خلف وعده دولت در موضوع شکار پرندگان مهاجر با وجود صدور مجوز، آن‌ها برای «اخطار» به دولتمردان اقدام به تزریق سم به دریا و مراتع میانکاله کرده‌اند.

پیش از آن تعدادی از فعالان و کارشناسان حوزه محیط زیست در گفت‌و‌گوهایی جداگانه با ایران اینترنشنال از امکان عمدی بودن این بحران خبر داده بودند.

این حادثه در آن زمان موجب تعطیلی موقت شکار و حتی بازار پرندگان در مازندران شده بود. 

پیش از این نیز در دهه ۱۳۸۰ حوادث مشابه اتفاق افتاده بود که ابهام‌ها در ارتباط با آن شفاف‌سازی نشد و پیگیری‌ها به نتیجه مشخصی نرسید.

تازه چه خبر؟
سازمان حقوق بشر ایران به نقل از منابع آگاه از «مرگ مشکوک» شاهین ناصری، از شاهدان شکنجه نوید افکاری، در سلول انفرادی زندان تهران بزرگ خبر داد. برادر...More
طالبان اسامی شماری از افراد از جمله دو نفر از فرماندهان نظامی طالبان را که به سمت‌های مهم دولتی منصوب کرده است، اعلام کرد. به گفته ذبیح‌الله مجاهد،...More
حسن زرقانی دادستان مشهد از بازداشت شش متهم پرونده کودک‌ربایی در این شهر خبر داد و اعلام کرد که متهم اصلی پرونده هنوز دستگیر نشده وفراری است. زرقانی...More
پارلمان اروپا در قطعنامه‌ای اعلام کرد گروه شبه‌نظامی حزب‌الله لبنان که بارها وفاداری ایدئولوژیک قوی خود به جمهوری اسلامی را نشان داده، دولت لبنان را...More
ارتش سودان در بیانیه‌ای که از تلویزیون دولتی این کشور پخش شد، اعلام کرد تلاش برای کودتا را خنثی کرده و اوضاع تحت کنترل است. یک عضو شورای حکومتی سودان...More