بررسی احتمال درگیری نظامی ایران و آمریکا
روز جمعه ۳۱ ماه مه (۱۱ خرداد)، اندیشکده هادسون در شهر واشنگتن دیسی میزبان برنامهای در مورد تحریمها علیه ایران بود. نشست اندیشکده هادسون با هدف یافتن پاسخی برای این سوال بود: آیا دولت ترامپ قادر است آتشهایی را که ایران در منطقه افروخته است اطفا کند یا فشار حداکثری به درگیری نظامی اجتنابناپذیر میانجامد؟
ابتدا مایکل دوران، هموَند ارشد اندیشکده هادسون، صحبت کرد و گفت لغو توافق اتمی از سوی دولت آمریکا، لغو معافیتهای نفتی ۸ کشور خریدار نفت ایران و گنجاندن سپاه پاسداران در فهرست گروههای تروریستی وزارت خارجه با واکنش جدی ایران مواجه نشد، اما بهمحض لغو بعضی از مجوزهای مربوط به برنامه اتمی، از جمله خرید آب سنگین اراک، به این مساله واکنش نشان داد. به عقیده دوران، احتمال مذاکره مستقیم بین ایران و آمریکا اکنون بیشتر از هر زمان دیگر است.
سخنران بعدی ربکا هاینریش، هموَند ارشد اندیشکده هادسون، بود. او گفت در شرایط کنونی، وزارت خارجه آمریکا در تلاش است تا متحدان اروپایی را با آمریکا همراه کند. به عقیده هاینریش، دولت اوباما برای تعیین شرایط مذاکرات هستهای مشکل داشت و به نظر میرسید دولت آمریکا در آن زمان تشنه این توافق بود، اما دولت ترامپ معتقد است مشکل موشکهای بالستیک باید در هرگونه توافق جدید گنجانده شود.
پس از آن، نوبت به جی سالومون رسید. او گفت ایران اکنون در شوک تحریمهای نفتی قرار دارد و این کشور از لحاظ اقتصادی، تحت فشار شدیدی است. سالومون اشاره کرد که اروپاییها و دموکراتها ایران را تشویق میکنند تا پایان دوره اول ریاست جمهوری ترامپ منتظر بمانند. اما کاهش کنونی فروش نفت ایران بهحدی است که به نظر میرسد این کشور توان مقاومت تا پایان دوره ترامپ را ندارد. حسن روحانی چند بار در سخنرانیهایش اعلام کرده است که دولت در پرداخت حقوق کارمندانش با مشکل روبهروست.
در ادامه، نوبت به ری تکیه، هموَند شورای روابط خارجی، رسید. او گفت بعضی کارشناسان معتقد بودند اگر آمریکا از توافق اتمی خارج شود، منزوی خواهد شد یا آمریکا بهتنهایی توان اجرای تحریم علیه ایران را ندارد یا خروج از توافق اتمی ایران به معنی رویارویی نظامی خواهد بود، ولی دیدیم که تمام این تحلیلها اشتباه از آب درآمد. رژیم ایران در حال حاضر در ضعیفترین وضعیت در چهل سال اخیر قرار دارد. مردم ایران به این نتیجه رسیدهاند که رژیم اصلاحپذیر نیست، حتی اگر تحریمهای اقتصادی برچیده شود و معتقدند که مزایای ناشی از لغو تحریمها تنها به نیروهای وفادار به حکومت میرسد.
در حالیکه کاخ سفید بر فشار حداکثری بر جمهوری اسلامی ایران تاکید دارد، به نظر میرسد اندیشکدهها و کارشناسان مسائل ایران در واشنگتن بیشتر نگران رویارویی نظامی دو کشورند و این نگرانی در نشست روز جمعه اندیشکده هادسون هم شنیده شد.
گزارشی از آرش اعلایی، خبرنگار ایراناینترنشنال در واشنگتن دیسی: