بیاعتنایی دولت به اخراج پرستاران در بیمارستانهای خصوصی با وجود کرونا
با وجود گذشت چند روز از هشدار سازمان نظام پرستاری ایران به سعید نمکی، وزیر بهداشت درمان و آموزش پزشکی، درباره اخراج پرستاران از بیمارستانهای خصوصی با وجود بحران کرونا، هنوز مقامهای این وزارتخانه و دولت توضیحی دراینباره ندادهاند.
محمد میرزابیگی، رییس کل سازمان نظام پرستاری، روز شنبه ۲۳ فروردینماه نامهای به نمکی نوشته بود و در آن نسبت به اخراج و تعدیل پرستاران در تعدادی از بیمارستانهای خصوصی کشور با «بهانههای واهی» هشدار داده بود.
میرزابیگی خطاب به نمکی به عنوان مدیر عالی نظام سلامت کشور اظهار کرده بود این بیمارستانها نهتنها «حمایت همهجانبه و حفاظت مالی» برای این پرستاران مهیا نکردهاند، بلکه شروع به تعدیل و خانهنشین کردن آنها کردهاند.
او خواستار ورود وزارت بهداشت و لغو مجوز بیمارستانها در صورت «اصرار بر تصمیم غلط» شده بود. میرزابیگی همچنین از پیگیری قضایی این مساله خبر داد.
همزمان با انتشار این نامه در رسانهها ایرج حریرچی، معاون کل وزارت بهداشت، طی یک نشست خبری از عدم مسئولیت این وزارتخانه در ارتباط با اخراج پرستاران سخن گفت.
حریرچی در واکنش به طرح این هشدار گفت: «بخش خصوصی در تمام دنیا تابع ملاحظات اقتصادی خاص خودش است. در کل دنیا بخشهای خصوصی زیادی نیروهای خود را تعدیل کردند. ما در این رابطه کارویژهای نداریم.»
او افزود: «ما تنها میتوانیم به بیمارستانهای خصوصی توصیه کنیم در دوره مشکلات با همدیگر مدارا کنید.»
وزیر بهداشت هنوز درباره این موضوع اظهار نظر نکرده است.
کمبود ۱۰۰هزار پرستار در کشور
بیاعتنایی مقامهای دولت نسبت به اخراج پرستاران در حالی است که همزمان با بحران کرونا کمبود نیروهای انسانی در کادر درمان کشور چندین بار از سوی مقامهای رسمی مورد اشاره قرار گرفت.
حیدرعلی عابدی، عضو کمیسیون بهداشت و درمان مجلس، هشتم فروردینماه با اشاره به نیاز به استخدام پرستار از کمبود ۱۰۰ هزار نفر در این زمینه خبر داده بود.
شرایط استاندارد جهانی حاکی از نیاز به دستکم دو نفر پرستار به ازای هر تخت بیمارستانی است، اما این میزان در ایران کمتر از یک نفر اعلام شده است.
اخراج پرستاران و عدم حمایت مالی و حقوقی دستگاههای دولتی از آنها در شرایطی است که طی هفتههای گذشته گزارشها حاکی از ابتلاو فوت دهها نفر از اعضای کادر درمانی در تهران و استانها در اثر کرونا بوده است. در بیشتر موارد کمبود تجهیزات و لباسهای حفاظتی موجب آلوده شدن پرستاران حین رسیدگی به بیماران شده است.
قرارداد بهرهگیری ۸۹ روزه از نیروی پرستاران
پیش از این برخی رسانههای ایران در گزارشهایی نوشته بودند که تعدادی از بیمارستانها با اتکا به ماده ۱۱ قانون کار اقدام به قرارداد موقت ۸۹ روزه آزمایشی با پرستاران و بعد اخراج آنها میکنند.
بر اساس این ماده قانون کار، کارفرما و کارگر میتوانند برای یک دوره آزمایشی کمتر از سه ماه قرارداد کار ببندند که پس از آن کارفرما حق دارد با پرداخت حقوق این دوره× اقدام به فسخ قرارداد کند.
برخی کارشناسان این نوع استخدام را «دوره کاری موقت» خوانده و آن را غیرقانونی میدانند.
اخراج پرستاران اکنون در حالی صورت میگیرد که در اسفندماه و با اوجگیری بحران کرونا، دبیرکل خانه پرستار اشاره کرده بود که پرستاران نتوانستهاند مدتی را به خانه و خانواده خود رسیدگی کنند. ادامه فشار بر کادر درمانی با تداوم شیوع کرونا همچنان در بیمارستانها ادامه دارد.
وزیر بهداشت در اسفندماه گفته بود که ستاد ملی مقابله با کرونا «اولویت استخدام پرستاران و تبدیل وضعیت آنها» را مصوب کرده است.
با این حال و با گذشت چند روز مقامهای این وزارتخانه اقدامی درباره اخراج پرستاران نکردهاند.