جان بولتون: فعال کردن مکانیسم ماشه علیه ایران به خطرش نمیارزد
جان بولتون مشاور پیشین امنیت ملی کاخ سفید در مقالهای در روزنامه والاستریت ژورنال نوشت که فعال کردن مکانیسم ماشه درباره ایران به خطرش نمیارزد چرا که باعث میشود حق وتوی شورای امنیت که به نفع منافع آمریکا در سازمان ملل است تضعیف شود.
جان بولتون در یادداشت خود بیرون آمدن آمریکا از توافق برجام در سال ۲۰۱۸ را تصمیم درستی خواند و گفت علیرغم نقض برجام از سوی ایران و فعالیتهایش در حمایت از تروریسم، ممکن است توافق دیگری با ایران سال آینده در دولت احتمالی بایدن یا حتی در دور دوم ترامپ شکل بگیرد.
جان بولتون یکی از «اشتباههای دردناک» برجام را منقضی شدن تحریم تسلیحاتی ایران در سال ۲۰۲۰ خواند و گفت قرار دادن این امتیاز در برجام از سوی دولت اوباما هیچ دلیلی نداشته به جز شوق فراوان دولت او برای رسیدن به توافق با ایران.
جواد ظریف وزیر خارجه جمهوری اسلامی ایران در واکنش به یادداشت بولتون در صفحه توییترش، نوشت:«امروز بولتون نکتهای را تکرار کرد که ۱۸ اردیبهشت ۹۷ زمانی که مشاور امنیت ملی بود هم آن را عنوان کرده بود. ظریف افزود:«دستکم نظر بولتون ثابت بوده. ویژگیای که در دولت آمریکا غایب است.»
دونالد ترامپ، رییس جمهوری آمریکا، روز شنبه اعلام کرد که در روزهای آینده برای فعال کردن مکانیسم ماشه به منظور بازگشت تحریمها علیه ایران در سازمان ملل اقدام میکند.
تصمیم آمریکا برای فعال کردن مکانیسم ماشه پس از آن اتفاق میافتد که قطعنامه پیشنهادی آمریکا برای تمدید تحریم تسلیحاتی ایران در شورای امنیت سازمان ملل رد شد.
این تهدید آمریکا بر مبنای بندی در توافق هستهای ایران با قدرتهای جهانی است که مکانیسم ماشه خوانده میشود و شامل برگشتن تمام تحریمهای سازمان ملل علیه تهران است.
ایران میگوید آمریکا به دلیل خروج از برجام در سال ۲۰۱۸ میلادی، حق استفاده از مکانیسم ماشه را ندارد، اما آمریکا در مقابل میگوید که در قطعنامه شورای امنیت ۲۲۳۱ که همچنان معتبر است این اجازه به آمریکا داده شده است.
در همین حال یک سخنگوی جوزپ بورل، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا نیز روز یکشنبهگفت چون آمریکا از توافق برجام خارج شده، نمیتواند مکانیسم ماشه را فعال کند.
رادیو اروپای آزاد به نقل از این مقام گفت که اروپا، واشینگتن را در جایگاهی نمیبیند که بتواند به مکانیسمهای مخصوص طرفهای برجام مثل ساز و کار ماشه رجوع کند.