جلسه نتانیاهو با رقبایش برای بحث درباره ایران
بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل، با برگزاری جلسه راهبردی کابینهاش، با دو رقیب خود درباره رویکرد اسرائیل در قبال برنامه هستهای جمهوری اسلامی در زمان ریاست جمهوری جو بایدن گفتوگو کرد.
به گزارش رویترز، این جلسه روز دوشنبه چهارم اسفند با حضور بنی گانتس، وزیر دفاع، و گبی اشکنازی، وزیر خارجه، که هر دو از رقبای نتانیاهو و از رهبران ائتلاف «آبی و سفید» هستند برگزار شد.
برگزاری این جلسه چند روز پس از تماس تلفنی جو بایدن، رئیس جمهوری آمریکا، با بنیامین نتانیاهو و همچنین یک ماه پیش از برگزاری انتخابات پارلمانی اسرائیل صورت گرفته است.
به گزارش رویترز، یکی از موارد دستورکار این جلسه بررسی تعیین یک نماینده ویژه اسرائیل در امور ایران بود. رویترز به نقل از مقامهای اسرائیلی گزارش داده دو نامزد این سِمت، یعنی یوسی کوهن رئیس موساد، و مئیر بن شبات مشاور امنیت ملی، در جلسه روز دوشنبه حضور داشتند.
رئیس موساد و مشاور امنیت ملی اسرائیل مستقیما به نتانیاهو پاسخگو هستند. به نوشته رویترز، بنی گانتس از کنار گذاشته شدن احتمالی وزارت دفاع از دیپلماسی آینده ابراز نگرانی کرده است.
گانتس و اشکنازی در جریان مذاکرات مخفیانهای که به برقراری روابط با امارات متحده عربی و بحرین منجر شد قرار نگرفته بودند. اشکنازی گفته بود نتانیاهو در راستای بیاعتبار کردن آنها اقدام کرد؛ اما نخست وزیر اسرائیل گفت از درز کردن اطلاعات به رسانهها نگران بوده است.
دولت جدید آمریکا از تمایل خود برای حل بحران هستهای جمهوری اسلامی از طریق بازگشت به برجام خبر داده است.
برخی مقامهای اسرائیلی اعلام کردهاند نتانیاهو خود را برای عدم تفاهم با دولت بایدن درباره ایران آماده میکند و قصد دارد جبهه متحدی را با گانتس و اشکنازی که از سیاستمداران میانهرو اسرئیل به شمار میروند به نمایش بگذارد.
یک مقام اسرائیلی که نامش فاش نشده به رویترز گفت: «این یک مساله بسیار مهم است؛ قطعا بیشتر از به دست آوردن حمایت سیاسی. باید مطمئن شویم همه موافق هستند و انگیزهای برای سخن گفتن خارج از توافق، به امید برای به دست آوردن رأی بیشتر وجود ندارد.»
نتانیاهو از مخالفان سرسخت برجام بود و چالشهایی در این زمینه نیز با باراک اوباما، رئیس جمهوری وقت آمریکا، داشت؛ برخی مشاوران امنیت ملی اسرائیل با این دیدگاه نتانیاهو در موضعگیری در قبال آمریکا مخالف بودند.
نخست وزیر اسرائیل بعدا از اقدام دونال ترامپ، رئیس جمهور آمریکا، در خروج از برجام استقبال کرد.
اما اکنون که جو بایدن قصد دارد به شرط پایان یافتن اقدامات ناقض برجام از سوی ایران به این توافق بازگردد، بار دیگر نتانیاهو و رئیس ستاد ارتش اسرائیل با این تصمیم آمریکا مخالفت کردهاند.
انتخابات پارلمانی اسرائیل قرار است ۲۳ ماه مارس، یک ماه دیگر، برگزار شود و چهارمین انتخابات پارلمانی این کشور طی دو سال اخیر خواهد بود.
بر اساس نظرسنجیها، ائتلاف آبی و سفید، به رهبری گانتس و اشکنازی، بخت پیرزی در این انتخابات ندارد و حزب لیکود، به رهبری نتانیاهو، آراء لازم برای تشکیل دولت بعدی را خواهد داشت.
با این حال اگر نتانیاهو، که از نظر مدت در اختیار داشتن نخست وزیری در اسرائیل رکورددار است، نتواند به این هدف دست یابد، او و رقبایش باید احتمالا به همکاری با هم در یک کابینه موقت ادامه دهند.