دومین روز همایش «اتحاد جمهوریخواهان ایران»؛ تاکید بر همگرایی نیروهای جمهوریخواه
گردهمایی دوسالانه «اتحاد جمهوریخواهان ایران» در دومین روز از برگزاری این نشست با تاکید سخنرانان بر تقویت همکاری بین جریانات و فعالان جمهوریخواه و همگرایی بین نیروهای مخالف جمهوری اسلامی ادامه یافت.
«مخالفت با تحریم، تنش و تهدید برای گذار به دموکراسی سکولار در ایران» محور این نشست سیاسی است که از روز جمعه ۱۲ مهرماه در شهر کلن آلمان آغاز شده است.
این همایش با حضور مهمانان و سخنرانانی از گروهها و تشکلهای مخالف جمهوری اسلامی تا روز یکشنبه ۱۴ مهرماه ادامه خواهد داشت.
برنامه میزگرد دومین روز این همایش «همگرایی و اتحاد میان جمهوریخواهان ایران» و همچنین «بررسی وضعیت سیاسی ایران» اعلام شده است.
احمد پورمندی، تقی رحمانی، فرزانه عظیمی، مزدک لیماکشی، همایون مهمنش، کوروش پارسا و مریم سطوت از جمله سخنرانان روز دوم این همایشاند.
در این میزگرد، تعدادی از سخنرانان بر همکاری گروهها و فعالان سیاسی جمهوریخواه و ملیگرا در خارج کشور و همگرایی در فعالیت و مواضع آنها تاکید کردند.
همچنین راههای تقویت تعامل و همکاری گروههای سکولار و دموکرات مخالف نظام جمهوری اسلامی در زمینههای مشترک فکری نیز مورد بحث قرار گرفت.
اسفندیار طبری: تقویت اجماع نیروهای جمهوریخواه راهکار وضعیت فعلی است
دربخش سخنرانیهای فردی برای بررسی وضعیت فعلی ایران، اسفندیار طبری، عضو شورای مدیریت گذار، در توضیح بحرانهای فعلی ایران به ساختار سخت قدرت و استراتژیهای دوگانه جمهوری اسلامی در دهههای گذشته اشاره کرد.
او همچنین بر گذار صلحآمیز و بدون جنگ و خشونت به دموکراسی تاکید کرد.
طبری در همین زمینه، تقویت اجماع نیروهای جمهوریخواه با نیروهای تحولطلب را راهکار برای تغییر وضعیت فعلی ایران دانست.
فرخ نگهدار: صلح و همزیستی در وضعیت موجود ضروری است
در ادامه، فرخ نگهدار، فعال سیاسی، با اشاره به ناتوانی نظامهای سلطنتی و جمهوری اسلامی در مدیریت ایران و استقرار دموکراسی، به جمهوریخواهی به عنوان نیرو و جریان سوم اشاره کرد.
او گفت: «ولایت فقیه و ولایت عهد نشان دادهاند که قادر به حل مشکلات تاریخی کشور نبودهاند.»
نگهدار به تلاش نیروهای سیاسی برای تغییر وضعیت اشاره کرد و «گفتوگو، فهم متقابل و تعامل» بین جریانات مختلف را در این زمینه لازم دانست.
او از جریان جمهوریخواه خواست تا با جریاناتی که خواهان حذف دیگرانند، مخالفت کند.
این فعال سیاسی در ادامه دفاع از صلح و همزیستی را در وضعیت موجود، ضروری دانست.
مهرداد درویشپور: تحول اصلی درون ایران است
مهرداد درویشپور، جامعهشناس و تحلیلگر سیاسی، در گفتوگو با ایران اینترنشنال برگزاری نشستهای مخالفین جمهوری اسلامی را از جنس و ماهیتهای مختلف دانست.
او اضافه کرد که برخی از فعالان به دنبال تقویت نیروهای اجتماعی داخل ایران و برخی از آنها در پی بدیلسازی و تعیین تکلیف برای مردمند که در این صورت موفق نخواهند بود.
درویشپور «تحول اصلی» را درون ایران دانست و بر ضرورت کمک به پیوند نیروهای داخل و خارج کشور تاکید کرد.
انسداد و تمرکزگرایی سیاسی؛ عوامل ایجاد وضعیت فعلی
در سومین میزگرد این نشست، موضوع «وضعیت سیاسی ایران» با سخنرانی رضا علیجانی، سعید برزین، مسعود فتحی، علی کشتگر، فرزانه بذرپور و مهدی فتاپور بررسی شد.
مریم سطوت، عضو شورای اتحاد جمهوریخواهان ایران، درباره هدف برگزاری این نشست به ایران اینترنشنال گفت: «اتحاد جمهوریخواهان، جریانی است که افکار مختلف با نگاههای مختلف در آن وجود دارد.»
سخنرانان در این بخش، آینده وضعیت جمهوری اسلامی در داخل و منطقه را مورد بحث قرار دادند. آنها همچنین بر مسئولیت و عملکرد رهبران تاکید کردند و انسداد و تمرکزگرایی سیاسی را از عوامل ایجاد وضعیت فعلی ایران دانستند.
تقویت فعالیت جنبشهای معترض از جمله کارگری، زنان و دانشجویی و همچنین نیروهای مدنی با هدف نقشآفرینی در تحولات آتی کشور نیز از جمله موضوعات مورد اشاره سخنرانان در این میزگرد بود.
پیش از این در روز اول گردهمایی، حفظ ارتباط و نسبت گروههای مخالف خارج کشور با رویدادهای درون ایران و تقویت نیروهای اجتماعی داخل کشور برای گذار صلحآمیز به دموکراسی سکولار از جمله موضوعاتی بود که از سوی اعضای هیات سیاسی اتحاد جمهوریخواهان ایران مورد تاکید قرار گرفت.
همچنین، سخنرانان روز نخست ضمن بررسی وضعیت سیاست خارجی جمهوری اسلامی در دهههای گذشته بر عدم تقابلجویی و جبههگیری در برابر کشورهای منطقه و جهان و همچنین ایجاد همزیستی و همگرایی با همه کشورها تاکید کرده بودند.
قرار است طبق برنامه اعلام شده، برگزارکنندگان گردهمایی، در این سه روز به بررسی ضرورت تقویت تلاشها برای مذاکره، تنشزدایی و نیز نقش و وظایف جمهوریخواهان در تغییر اوضاع فعلی ایران بپردازند.
«اتحاد جمهوری خواهان ایران» گروه سیاسی است که در سال ۱۳۸۲ و با هدف «دستیابی به آزادی، دموکراسی و استقرار نظام جمهوری مبتنی بر منشور جهانی حقوق بشر در ایران» تشکیل شده است.
نخستین نشست این تشکل سیاسی در شهر برلین و با حضور ۷۰۰ نفر برگزار شد. از محورهای اساسنامه این تشکل برقراری دموکراسی، تضمین حقوق بشر، حکمرانی و سیاستگذاری مردمی و خشونتزدایی معرفی شده است.