راهاندازی کانال «دادسرای ارشاد» برای «گزارش هنجارشکنی»
دادسرای ارشاد تهران برای آنچه «دریافت گزارشهای مردمی هنجارشکنی» خوانده، کانال رسمی در پیامرسانهای داخلی و اینستاگرام راهاندازی کرده است.
محمدمهدی حاجمحمدی، سرپرست دادسرای ارشاد، روز شنبه ۱۵ تیرماه، در گفتوگو با خبرگزاری تسنیم، نزدیک به سپاه پاسداران، از «شهروندان دلسوز و اخلاقمدار تهرانی» خواست که «مستندات» خود را در راستای مقابله با «برخی تلاشها برای ضربه به بنیان خانواده ایرانی» به شمارهای که او اعلام کرد، در پیامرسانهای «بله، سروش، ایتا و...» ارسال کنند.
اقداماتی که او به عنوان «ضربه به بنیان خانواده» ارزیابی کرد، شامل «کشف حجاب یا اقدامات هنجارشکنانه در خودرو، کشف حجاب یا سرو مشروبات یا برگزاری مراسم مختلط رقص در اماکنی همچون سفرهخانه، کافه، رستوران، مراکز خرید، باغ تالار و...، اطلاع از برگزاری پارتیهای شبانه یا خانههای فساد و فحشا، انتشار مطالب خلاف عفت در اینستاگرام و دیگر شبکههای اجتماعی» میشوند.
سرپرست دادسرای تهران، به مردم توصیه کرد که برای گزارش «کشف حجاب و اقدامات هنجارشکنانه در خودرو»، فیلم یا تصاویری از خودرو را که «سرنشین خاطی و پلاک در آن مشخص باشد» برای این دادسرا ارسال کنند.
این مقام قضایی ایران همچنین اضافه کرد: «برای گزارش اماکن متخلف، ذکر نام مغازه، آدرس دقیق آن و ذکر زمان وقوع جرم کفایت میکند، البته در صورتی که فیلم یا تصاویری از اتفاق مورد نظر به این شماره ارسال شود، بهمیزان زیادی به فرآیند پیگیری کمک میکند».
در حال حاضر صفحهای که دادسرای ارشاد با شناسه کاربری dadsara_ershad@ در اینستاگرام ساخته از دسترس خارج شده است.
اعلام خبر ایجاد یک کانال رسمی در شبکههای اجتماعی در حالی است که حدود یک ماه پیش، سرپرست دادسرای ارشاد یک شماره تلفن را برای گزارش مواردی مانند «کشف حجاب در خودرو» و «رقص مختلط» اعلام کرد.
در آن زمان حاجمحمدی با «اخلاقمدار» خواندن کسانی که چنین مواردی را گزارش میدهند، گفته بود گزارشهای واصله «در سریعترین زمان ممکن» بررسی میشوند.
این در حالی بود که اعلام چنین شمارهای واکنش منفی شهروندان به ویژه کاربران رسانههای اجتماعی را در پی داشت و حسین رحیمی رییس پلیس تهران اعلام چنین شماره تلفنی از طرف پلیس را تکذیب کرد.
اعلام شماره تلفن از سوی دادسرای ارشاد تهران کمی پس از انتشار عکسهایی از قایقسواری گروهی زن و مرد با پوششی مغایر با قوانین جمهوری اسلامی در سد لفور صورت گرفت.
پلیس قایقهای این افراد را توقیف کرد و دادستانی سوادکوه نیز اعلام کرد که در پی شناسایی افراد حاضر در عکس است.
همزمان نیز پلیس تهران از دور جدید مقابله با آنچه «دور دور» در خیابان نامیده میشود، خبر داد و گفت که طی چند روز ۵۵۹ دستگاه خودرو توقیف، ۱۳ فرد متخلف بازداشت و یک هزار و ۸۸۳ خودرو «اعمال قانون» شدند.
اعلام ایجاد یک کانال رسمی در شبکههای مجازی، همچنین چند روز پس از ضربوشتم یک دختر جوان به دست ماموران نیروی انتظامی در پارک پلیس تهرانپارس اتفاق افتاده است. انتشار فیلم این برخورد در شبکههای اجتماعی انتقادهای فراوانی به همراه داشت.
این فیلم یک مامور نیروی انتظامی با لباس شخصی را نشان میدهد که در حال دستگیری یک دختر جوان به زور و خشونت متوسل میشود و دختر را مورد ضربوشتم قرار میدهد.
بعد از این واقعه، محمدجعفر منتظری، دادستان کل ایران درباره جنجال به وجود آمده در این زمینه گفت «هنجارشکنان بدانند که دستگاه قضائی از پلیس حمایت خواهد کرد».
او روز شنبه به خبرگزاری صدا و سیما گفت: «دستگاه قضایی و نیروی انتظامی با تمام توان از آمران به معروف و ناهیان از منکر حمایت میکنند.»
در هفتهها و ماههای اخیر، محدودیتهای اجتماعی به ویژه در زمینه حجاب در شهرهای مختلف ایران افزایش یافته است.
به عنوان نمونه، یک ماه پیش محمد عبداللهپور، فرمانده سپاه استان گیلان، از تشکیل دو هزار «گروه مقاومت تذکر لسانی و عملی» برای راهاندازی «گشت در محلههای گیلان» و مقابله «بی حجابی» خبر داد.